Milyen érzés dolgozni?
'gondolom büfémérnöki diplomád'
villamosmérnöki, MSc BME, igen büfémérnöki, ez tipikusan arról híres...
'mehetsz közmunkásnak'
szerintem te viszont nem mehetsz, mert ezzel a stílussal valószínűleg már rég az vagy
Ezen kívül többen is jöttetek azzal, hogy hogyan fogom én ezt kimagyarázni interjún. Mégis mit kéne kimagyaráznom? Semmi köze nincs ahhoz senkinek sem, hogy én mit csináltam mióta lediplomáztam. Nem is fogja senki megkérdezni, ha mégis akkor megmondom, hogy utazgattam meg pihentem, tilos vagy mi ezzel a gond?
A hasznos hozzászólásokat köszönöm.
"Semmi köze nincs ahhoz senkinek sem, hogy én mit csináltam mióta lediplomáztam. Nem is fogja senki megkérdezni, "
Legalább is te ezt hiszed. Itt a válaszolók idősebbek, te talán 24 vagy, és többet láttak a valóságból.
Konkrét tény: a vill. /infón állásbörzén levadásszák a jó fejeket - és már az utolsó évben dolgoznak- majd dipl. után azonnal kezdenek menő helyen. Nem mondok neveket, cégeket, de ez tény, ismerem. És nem kevéssel kezdenek. / még annyit: kettő közül ebben a versenyben az az informatikus nyert egy menő helyen, aki szabadidejében szimfonikus zenekarban játszik - mert a csőlátásúakat sem szeretik, hanem a gazdag tudati világú, kreatív embereket keresik.
Te nyertél a lottón (ez példa, nem érdekes,hogy honnan van pénzed) - és kiderült, hogy nem érdekel a munka, és tunya, élvhajhász és fölényes vagy.
Ezt soha, sehol nem fogják neked tolerálni.
1-2 év így, és jó lesz az a diploma, ha billeg az asztal.
Egyszer egy körkérdés során, mit tennél, ha lottón nyernél? egyértelműen kiderült: aki szereti a munkáját, az nem hagyná el.
De az is lehet, hogy elvégzel egy cipőfelsőrész-készítő szakmát és majd úgy haladsz az utadon. Idő. Mátyás tizenöt évesen már király volt.
Az ember attól ember, hogy egy szellemi megismerési utat jár be. Ennek része a munka is, az emberi kapcsolatai is, a természettel való kapcsolata is, és a megismerés révén a kifejezés / alkotás is.. Ami lehet akár egy sütemény is, egy kézzel varrott ruha is - csak szívvel-lélekkel alkossa meg az ember, és szeretettel.
Tunyán élni, loholni testi vágyak beteljesítése után - ez egy lajhár élete.
- de persze te is tudod ezeket - hisz azért tetted fel ezt a kérdést.
Az idő könyörtelenül halad, és gondold át, hogy te haladsz-e, mert ez az oblomovi élet később már nem biztos hogy megelégedéssel tölt el, és lehet, hogy már sok szempontból nem lehet ebből a zsákutcából visszafordulni.
"villamosmérnöki, MSc BME, igen büfémérnöki, ez tipikusan arról híres... "
Oké, ez nem büfémérnök.
"szerintem te viszont nem mehetsz, mert ezzel a stílussal valószínűleg már rég az vagy "
Nem, nem vagyok az és a kérdés szempontjából irreleváns teljesen. Viszont te az leszel, ha nem kezdesz magaddal valamit. A való életben nem kapkodnak annyira a BME-s, 1 éve munkanélküli, magával semmit sem kezdő emberekért, mint amennyire te azt hiszed.
"Ezen kívül többen is jöttetek azzal, hogy hogyan fogom én ezt kimagyarázni interjún. Mégis mit kéne kimagyaráznom? Semmi köze nincs ahhoz senkinek sem, hogy én mit csináltam mióta lediplomáztam. Nem is fogja senki megkérdezni, ha mégis akkor megmondom, hogy utazgattam meg pihentem, tilos vagy mi ezzel a gond? "
Mégis mi az, hogy nincs köze hozzá? Meg hogy senki nem fogja megkérdezni? Öcsém, lesz egy önéletrajzod, ami így fog kinézni.
Iskoláim:
Akármilyen iskola, akármilyen szak Bsc, 2xxx-2013
BME, villamosmérnök Msc, 2013-2016
Munkatapasztalat:
Jóska és társa Bt., 2 hónap kötelező szakmai gyakorlat, ahol semmit sem csináltam.
Na, a HR-esnek az első kérdése ez lesz: ha te 2016 januárban végeztél és a munkahelyeidnél semmi sincs, csak a kötelező szakmai gyakorlat és az is már 2 éve volt, akkor te mit csináltál az utóbbi 1 évben? Mi az, ami alapján elhiteted velünk, hogy te ennyi idő alatt nem felejtettél?
Nagyon gyorsan pályakezdő pályaelhagyó leszel, hidd el nekem.
'Konkrét tény: a vill. /infón állásbörzén levadásszák a jó fejeket - és már az utolsó évben dolgoznak- majd dipl. után azonnal kezdenek menő helyen.'
Így van, én a master utolsó 3 félévében már dolgozhattam volna, minimum 3 helyen. És akkor az utolsó 3 félévvel még keveset mondok, mert tulajdonképpen már a bsc végén dolgozhattam volna.
'kiderült, hogy nem érdekel a munka, és tunya, élvhajhász és fölényes vagy.'
Én nem tudom, hogy te miből jutottál erre a következtetésre, de oké. Amúgy ezzel a lottós példáddal nem is értem mire akartál kilyukadni, de biztos az én hibám. Pl.:
'aki szereti a munkáját, az nem hagyná el.'
Ez, hogy jön ide??
'Viszont te az leszel, ha nem kezdesz magaddal valamit.'
Örülök, hogy te a jövőmbe látsz. Tényleg, tisztelem a tehetséged.
'Na, a HR-esnek az első kérdése ez lesz: ha te 2016 januárban végeztél és a munkahelyeidnél semmi sincs, csak a kötelező szakmai gyakorlat és az is már 2 éve volt, akkor te mit csináltál az utóbbi 1 évben?'
És akkor mi van, ha megkérdezi ezt. Már az előbb leírtam rá a választ, megmondom az igazat, utazgattam, pihentem. Baj?
'Mi az, ami alapján elhiteted velünk, hogy te ennyi idő alatt nem felejtettél?'
Mondjuk egy többkörös állásinterjún, ahol van kifejezetten szakami elbeszélgetés éppen erre van kitalálva.
akkor jó, folytasd az eddigi életed, jól elvagy benne, mint a disznó a dagonyában.
Részemről ennyit tudtam elmondani - kérdezted a véleményünket, azért tettem.
Fölényes vagy, nem tudom, mire fel, a nagy tudású emberek, akiket ismerek, mind kedvesek, szerények, ahogy Szókratész is mondja, tudják, hogy mennyi mindent nem tudnak), nem szimp., nem kell felelned - de hát nincs is mire, én nem kérdezek semmit.
"És akkor mi van, ha megkérdezi ezt. Már az előbb leírtam rá a választ, megmondom az igazat, utazgattam, pihentem. Baj? "
Nekem nem baj, csak a leendő munkáltatónak nem fog tetszeni.
"Mondjuk egy többkörös állásinterjún, ahol van kifejezetten szakami elbeszélgetés éppen erre van kitalálva."
Az a baj, hogy ha így tervezed a jövődet és még ellógatod a pélódat egy darabig, akkor az első körön nem fogsz túljutni.
A kifejezetten szakmai elbeszélgetésen meg hatalmas beszélgetések szoktak ám lenni a teljesen pályakezdőkkel. Mégis mi a fitty fenét tudnának tőled kérdezni, hogy mi jókat tanultatok az isiben... ahová már lassan egy évvel ezelőtt jártál?
"Ja és mellesleg a bsc-n meg a masteron összesen 11 hónapot jártam gyakorlatra. Nem kettőt és nem a brét vertük, pasziánsz közben..."
Naccerű, gondolom ez idő alatt hatalmas mennyiségű tudásod keletkezett. Összesen 11 hónap, az igen. Ennyi idő alatt már akár be is taníthattak volna annyira, hogy önállóan tudtál volna egyszerűbb feladatokat végezni, csak az a gond, hogy gondolom ez sem egyszerre volt meg, hanem maximum 2-3 hónapos etapokban.
Tudom hogy nem fogod elhinni, de bármilyen himi-humi egyetemen alapszakot végzett ember, aki már életében dolgozott normális munkahelyen fél-egy évet előnyben van veled szemben. BME meg Msc ide-oda. Jó lenne nem elcseszni a karrieredet rögtön a legelején. Nem tudom feltűnt-e, hogy azért koptatom itt a billentyűzetet, mert te tetted fel a kérdést és próbálok segíteni, nem rosszat akarok neked. Csak hát nem igazán van realitás érzéked úgy látszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!