Van köze egy cégnek az állásra jelentkezők családi
állapotához? Ha a jelentkezőtől ezt megkérdezik,
köteles válaszolni?
Köze sok szempontból van hozzá, de nem vagy köteles válaszolni. Én pl egy olyan csoportba jöttem dolgozni, ahonnan előttem 3-an távoztak szülni két éven belül. Megkérdezték, hogy milyen a családi állapotom és tervezek-e mostanában ilyesmit, mert nekik most tényleg kellene az ember és tovább, mint egy év. Kicsi tén is meghökkentem ezen, de ha jobban belegondolok érthető és jogos volt a kérdés. Ha fordított helyzetben én kerestem volna így embert valószínűleg én is megkérdezem.
2016. szept. 22. 14:32
12/18 A kérdező kommentje:
Én nem kaptam indoklást. Nem azért, mert titok, de nem tartom jogosnak ebből következtetéseket levonni. Egyrészt a gyerek nem mindig tervezhető, sem annak, akik akar, sem annak, aki nem, nem függ attól, hogy éppen van-e párkapcsolatod vagy nincs, dolgozó szülők mellett nőttem fel és ismerek lelkiismeretesen dolgozó kisgyerekes szülőket, ismerek olyat is, aki gyerek és párkapcsolat nélkül is folyton nyavalyog és csak ímmel-ámmal végzi a munkát.
Lehet ezekre normálisan is válaszolni, úgyhogy nem adj túl sok infót.
Elmondod, hogy házas vagy, vagy sem. Nem kell részletezni, hogy x éve vagy valakivel és majd ekkor és akkor szeretnétek gyereket. Ehhez tényleg semmi közük. De hogy házas vagy, vagy nem vagy házas, azért az nem titok. Vagy ha már van gyerek, nyilván azt sem lehet eltitkolni, mert a személyügyön úgy is kiderül a bérnél :)
2016. szept. 22. 14:41
Igen, de egy munkaerő kereső nem a kivételes helyzetekre fog gondolni, mikor új embert keres. Ha megteheti, hogy 10 ember közül választ, azért logikusabb, még akkor is, ha vannak kivételek, hogy a kisgyerek anyuka többet fog hiányozni, vagy, hogy az épp gyermektelen komoly kapcsolatban élő elmegy szülni, mint, hogy ezt egy egyedülálló tenné meg.
2016. szept. 22. 14:43
Igazából semmi közük hozzá és elvileg nem vagy köteles válaszolni. De tudod, ez csak az elmélet.
A gyakorlat mást mutat. Ha nem válaszolsz, abból úgyis le tudják vonni a következtetést. Ha pedig válaszolsz, akkor meg az alapján tudnak dönteni, hogy te "alkalmas" vagy-e a munkára vagy sem.
Nálunk is bevallottan így működik. Pont a minap hallgattam végig egy beszélgetést az egyik munkatárs és a felvételiztető munkatárs között, hogy mi alapján hív be interjúra embereket meg mi alapján dönti el, hogy a behívottak közül kit vesz fel. Szó szerint elhangzott a szájából az "Ez ugyan diszkrimináció, de a ******-okat alapból vissza se hívom..." mondat. :(
2016. szept. 22. 15:53
Arra válaszolsz amire akarsz. Ők meg azt vesznek fel, akit akarnak.
2016. szept. 24. 07:35
Engem volt, hogy ezek mellett arról is kérdeztek, hogy nem tervezek-e külföldre menni esetleg.
2016. szept. 25. 11:40
A jog és a gyakorlat között olykor szakadék tátong. A cégnek nincs köze a családi élethez, így igazából nem is kérdezhet(ne)rá. Azonban a cégnek olyan emberekre van szüksége, akikre számítani lehet. Különösen akkor, ha a cég folyamatos munkarendben, ünnepeken, vasárnapokon is működik. Így aztán - kölönösen a nőktől - igenis megkérdezik, tervez - e gyereket mostanában. Ha van gyereke, nem gond - e a felügyelet. Ez nem diszkrimináció, hiszen a nők szülnek. Ha pedig beteg a gyerek, általában ők mennek vele táppénzre. Válaszolni persze nem kötelező az ilyen kérdésekre. Csak hát a munkaadó meg nem köteles mindenkit felvenni. Annyi esze lesz a cég emberének, hogy valami más indokot talál ki. Már ha indokolja az elutasítást. Mert nem köteles. Ja igen, megkérdezhetné mondjuk azt is, hogy az illető nem narkós - vagy alkoholista - e. De az rohadt gyorsan kiderül és akkor sipirc.
2016. szept. 27. 08:26
Kapcsolódó kérdések: