Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Van köze egy cégnek az állásra...

Van köze egy cégnek az állásra jelentkezők családi állapotához? Ha a jelentkezőtől ezt megkérdezik, köteles válaszolni?

Figyelt kérdés
2016. szept. 22. 12:28
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
65%
Egyedülálló rugalmasabb, mint akinek gyereke van, vagy házas és éppen gyereket terveznek.
2016. szept. 22. 12:33
 2/18 anonim ***** válasza:
92%
Természetesen nem vagy köteles válaszolni, de ezzel rontod az esélyeidet.
2016. szept. 22. 12:34
 3/18 anonim ***** válasza:
7%

Ennyi erővel ahhoz sincs köze, milyen a végzettséged, csak megkérdezi, van-e diplomád mondjuk jogi, te meg azt mondod, van, de bemutatni már nem akarod? Végülis nem azt kérdezni, hogy milyen a párkapcsolatod, csak van-e?

Próbáld ki, mondd, hogy semmi köze hozzá! ;)

2016. szept. 22. 12:37
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
#3: Azért van egy hajszálnyi különbség egy, a munkavégzés feltételét igazoló adat, és egy attól tök független, magánjellegű adat között.
2016. szept. 22. 12:43
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem koteles ra valaszolni, a munkaltatonak pedig joga sincs megkerdezni.
2016. szept. 22. 12:44
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Valójában nincs, a családi állapot ugyanis nem tartozik a munkakör betöltéséhez szükséges ismeretek, tapasztalatok közé, teljesen más lapra tartozik, mint a végzettségedet igazoló dokumentum. Abban az esetben, ha munkarend-könnyítést, átcsoportosítást kérnél pl. gyerekre tekintettel, akkor igen.

Ettől függetlenül sokszor megkérdezik, holott ez felvethet diszkriminációs kérdéseket.

2016. szept. 22. 12:45
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Formálisan nincs hozzá köze, nem kérdezheti meg, s nem is vagy köteles válaszolni. De felvenni azt vesz fel, akit akar.

Informálisan dönthet úgy, hogy csak vörös hajú, 90 kiló feletti dolgozókat vesz fel, aki ugyan nem értenek ahhoz, ami a munkájuk lenne, de viccesek.

2016. szept. 22. 12:56
 8/18 A kérdező kommentje:
Nos, jelenleg több pályázatom is van függőben, nem hiszem, hogy olyan nagy bajban lennék, a legtöbb helyen erre nem is tértek ki, csak egy helyen kérdezték meg (írásban), ami nekem sem túl szimpatikus hely egyébként, de én is úgy tudom, hogy ehhez nincs joguk, nem befolyásolhatja a jelentkező sikerességét egy ilyen információ, furcsának tartottam, hogy ilyet megkérdeznek.
2016. szept. 22. 12:58
 9/18 anonim ***** válasza:
46%

8: De egyébként titok??? Vagy miért ilyen nagy ügy ez?

Lehet, hogy semmi közük hozzá, de én nem titkolom, hogy férjnél vagyok és azt sem titkoltam senki előtt, amikor egyedülálló voltam. Ha rákérdeznek, tudok válaszolni mindenféle rossz érzés nélkül.

2016. szept. 22. 13:02
 10/18 anonim ***** válasza:
42%
Magánélet felől azért érdeklődhetnek, hogy kiderüljön, van-e valami olyan körülmény, ami hatással lehet a munkavégzésre. Pl. kisgyermekes mama esetében számítani lehet gyakori kimaradozásra.
2016. szept. 22. 13:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!