Állásinterjún tudatlan kislánynak néztek, hogyan kellett volna reagálnom?
Könyvelő asszisztensi munkára jelentkeztem egy kis könyvelőirodába, egy idős nővel zajlott az interjú. Sértőn megkérdezte hogy hány éves vagyok (23), később mikor elmondtam neki hogy hasonló munkakörben dolgoztam egyetem mellett akkor közölte, hogy a nagy cégeknél(gyárakban) nem is végeznek könyvelést a pénzügyön, csak kontárok. Majd elmondta hogy ő tapasztalt könyvelőt keres a 4 fős irodájába, mikor kérdőre vontam, mert az asszisztens meg a könyvelő nem ugyanaz annyival elintézte, hogy "akkor félreérthetően raktam fel a hirdetést".
Nem is értem minek hívott be, hisz az önéletrajzomban minden világosan benne van, ráadásul végig úgy kezelt, mintha tök hülye lennék: Elmagyarázta mi az a túlóra, a 13. havi bér, majd közölte, hogy sokszor túlórázni kell, gyakran szombatonként is kell dolgozni, de nem fizet túlórabért, hanem a 13. Havi bérrel kompenzálja, ráadásul mivel " kezdő" vagyok a könyvelésben maximum br. 110 ezer forintot fizetne, de azt is sokallja.
Ti hogy reagáltatok volna? Normálisak az ilyen emberek?
De van végzettségem, t. i. az MSC az a BSc=diploma megszerzése után jön. Az Msc-nek nem sok értelmét látom, mivel a Bsc szakon sokszor egyszerre volt az Msc-sekkel óránk, ergo kb. ugyanazt tanulják, viszont egy mérlegképes könyvelő tanfolyam megtanít a könyvelésre, ami nem csak könyvelői munkakör betöltése esetén jön jól, hanem később egyéb gazdasági pozíciók betöltésénél is. Mivel közgazdász szakra jártam így tanultunk könyvelési dolgokat, de nem ez volt a hangsúlyos, hanem egyéb, vezetési, elemzési, cégalapítási dolgok, valamint a vállalati mérleg, eredménykimutatás, CF alapján tervezés, elemzés.
Ezen kívül van még egy felsőfokú OKJ-s végzettségem is, igaz, hogy nem pénzügyi ügyintézői, de gazdasági területen, amivel simán elmehetnék asszisztensnek, hisz ha meglenne a mérlegképes könyvelői végzettségem, akkor nem asszisztensi munkára jelentkeznék, hanem könyvelőire. Ettől függetlenül továbbra is ahhoz tartom magam, hogy minden le volt írva az önéletrajzomba, amiből látta, hogy milyen végzettségem van, így abból is le tudta volna szűrni, hogy megfelelek-e neki vagy sem.
Mielőtt elmentem volna az interjúra utánanéztem a fizetéseknek, felsőfokú végzettséggel betöltött asszisztensi állásoknál a bruttó fizetés 133 000-205 200 forint között mozog, de középfokú végzettséggel is 133 000 - 171 000 forint között van a bér, így szerintem a br. 110 000 (ami nettó 73 150) forint kevés, annyiból meg se lehet élni, főleg, hogy elvárta volna a túlórákat is.
Azért kértem ennyit, mert nem tudtam konkrétan milyen állásról van szó, gondoltam mivel asszisztensi munkaként hirdette bepróbálkozok egy asszisztensi bérrel, ha normális munka akkor úgyis megadja a normális, élhető bért. Annyiért meg, amennyit ő akart adni pláne nem vállaltam volna, még ha pályakezdő is vagyok ennyire nem kellene lenéznie úgy, hogy nem is kérdezett semmiféle szakmai dolgot, rögtön a korom alapján beskatulyázott. A másik dolog meg az, hogy ennél a gyári munkások is többet keresnek.
Egyébként sajnos nem vagyok budapesti, de a munka Kelenföldön lett volna, így kb. 60-65 km-t utaztam csak oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!