Hogy lépjek túl az irigységen? ( nemzetközi sikerek vs. Munkanélküliség)
Mondhatjuk azt, hogy alapvetően irigy ember vagyok. Egy apró faluban születtem, egész általánosban, gimiben én volt A Tehetséges- látványosan okosabb, szorgalmasabb stb. voltam, mint a környezetem és ez, be kell valljam, annak idején a fejembe szállt. Mi felénk az egyetemre kerülés is elég nagy szó, a szüleimet (hiába ösztöndíj) azért anyagilag pl. nagyon megterhelte....
Bekerültem az egyetemre és elég nehezen illeszkedtem be sajnos- furcsa volt, hogy már nem én vagyok a "leg", nagyon új volt, hogy hozzám hasonló vagy nálam jobb képességűekkel vagyok "összezárva". Előtte erre sosem volt példa. Az első év nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, ráépülő tárgyak miatt megcsúsztam, 3 évből csináltam 5-öt. Ez az önbizalmamat teljesen tönkretette, úgy gondoltam, nem fogok sosem a szakmámban dolgozni.
Szereztem egy 2 éves OKJ-s képzést, majd dolgoztam 2 évet, közben a diplomámmal szerzett szakmám hiányzik.
Magánéleti gondok miatt elköltöztem, felmondtam, itt vagyok 1 hónapja munkanélküliként...
Több volt csoporttársamról értesültem az elmúlt napokban-hetekben, hogy nemzetközi kutatócsoportokban vannak, "Nature" szintű újságokban jelent meg publikációjuk. Ráadásul olyan csoporttársaim, amikről tudom, hogy nem túl elhivatottak, mégis annyival ""szerencsésebbek"", mint én. ( Ők végigbulizták az iskolát, én pedig kb. csak tanultam). Kapcsolati tőkéjük több és jobb, mint az enyém ( szívsebész apuka, egyetemi tanár anyuka---nekem pedig mezőgazdasági kisvállalkozók voltak a szüleim pl.) és nyilván használni is jobban tudják őket.
Boldogok, utazgatnak, sikeresek a munkájukban ( külföldi szakmai körökben is ismertek) én pedig itt vagyok 28 évesen, munkanélküliként, s lassan eret vágok.
Elég gyerekes dolog, de nem tudok túllépni ezeken.
Ne hasonlítsd magad össze velük! Magaddal foglalkozz!
Mi a szakmád?
Igazából, motiválna a dolog, de továbbtanulást esetemben pl. saját zsebből kellene-illene fizetni már. Jelenleg nem állok úgy anyagilag.
Maximum munka mellett, levelezőn tudnám megtenni.- a levelezős hallgatókat pedig, a természettudományos képzéseken nagyon nem szeretik. ( keveset vannak benn, nem az iskola a legelső stb)
Az tény, hogy volt olyan egyetemi tanárom, aki gyárban dolgozott 30 éves koráig, utána kezdte az iskolát, 50 éves korára pedig a ranglétra csúcsáig küzdötte fel magát- csak ehhez olyan szintű erő és főleg önbizalom kellene, amit jelenleg nem érzek magamban.
Akkor úgy éreztem, megteszek minden tőlem telhetőt, ma már látom, mit rontottam el. Annak idején, hiába tettek meg az itthoniak tényleg mindent, hogy nekem sikerüljön, de pl. a szüleim 8 általánosa + estin végzett középiskolája sajnos hátrány volt abban a körben, ahol a csoporttársak 60%-nak orvos-vegyész-biológus tengelyen mozgó családja volt. Volt aki pl. kompletten ismerte a szaknyelvet, amikor elkezdte a sulit..Vagy ismerte az egyetemi rendszert a rokonai révén, én meg....? (koordinációs napok, mentorprogramok stb.. kb semmit nem értek, ivás-dugás volt majd mindegyiknek a fő vonala)
Nem is ez az, ami miatt "haragszom a világra", hanem az, hogy tényleg, a frissen megjelent kutatás szerzője is kb. végig krválkodta a 3-4 évet, már gólyatáborban a jó emberek ágyába bújt- és ő most nézzük meg, hol tart.
Én pedig szorgalommal, hol nem. Pedig képességeit tekintve nem jobb, mint én.
Persze, karakánabbnak kellett volna lennem sokkal, de utólag nagyon okos az ember.
Örülök, hogy nem ismerlek. Most sem magadat okolod, hanem hogy neked nem olyan szülői háttered volt.
Elmondom, mi volt a valóság. Ez legtöbbször így van. A falusi iskolákban alacsonyabb a követelmény. Ha már középiskolába elmentél volna egy nagyobb város erősebb gimnáziumába, rádöbbentél volna, hogy nem vagy annyira okos, mint gondolod. A szorgalom bizonyos szakokon már nem elég.
Neked elsősorban önértékelési tévedéseid vannak.
Minél hamarabb meg kellene tudni találni a reális helyedet a koordinátarendszerben. Úgy tűnik, hogy ez az "el vagy szállva magadtól" ez még most is tart. Holott az egyetem helyre kellett volna tegyen, hogy nem te vagy a legokosabb, a legtehetségesebb, a legszebb.
Tulajdonképpen nem is értem a búsongás okát.
Reklamálod itt, hogy itt állsz 28 évesen munkanélküliként.
Előtte meg írod, hogy te magad mondtál fel.
Hát akkor nem véletlenül vagy munkanélküli...
Hagyd abba a máshoz való méricskélést, és a saját képességeid, a saját tudásod, a saját diplomád felhasználásával kezdj el brand-et építeni magadnak!
"Elég gyerekes dolog, de nem tudok túllépni ezeken."
Pedig nincs más választásod. Ha ezen villámgyorsan nem teszed túl magad, egész életedben megkeseredett, mások sikerét irígylő, magát szerencsétlennek érző ember leszel.
Holott kitörtél a szüleid "örökségéből" és diplomát szereztél!!! Ez nagyon nagy szó!!!
Építsd tovább magadat az irígykedés helyett.
4es, az hogy falusi vagyok, nem azt jelenti, hogy ide jártam gimibe. Elég jónevű helyre jártam. Plusz országos versenyeket is nyertem az alacsony követelményű iskoláim támogatásával :)
Szüleim ...Nem írtam, hogy őket HIBÁZTATOM, egyszerűen nem értem, hogy BECSÜLETES munkával miért nem lehetett, miért nem lehet előrelépni.
Annak idején a csaj, akiről beszélek pl. lefeküdt az aktuális PhD hallgató sráccal, hogy vegye be a kutatásba pl...Irigyelni ezt nem irigylem..- de ennek a hozományát, sajnos igen. Ennek a viselkesének hála tart ott ma, ahol.
5-ös, igen, munkanélküli vagyok, mert felmondtam egy olyan helyen, ahol a közvetlen főnököm folyamatosan ( értsd: reggel fél óra, délben kajaszünetben negyed, jó napjain a délutáni, hazamenetel előtti leb.szást kihagyta...) csesztetett, MERT a kutatási igazgató pl. őt kihagyta, ha volt valami megoldandó, engem keresett-mivel a közvetlen főni egy igencsak tehetetlen alak volt. Konferenciákra is engem vitt magával, nem a felettesemet. Ő pedig a nagyfőnöknek nyilván nem mert pattogni, én szívtam folyamatosan.
Szóval, nem úri jókedvemben, meg nagyképűségemben mondtam fel, csak reggel 7kor bemenni úgy, hogy már ideges vagyok és 3kor eljönni, hogy még mindig ideges vagyok, nagyon nem kellemes hosszú távon :)
Abban igazad van, hogy folyamatosan másokhoz mérem magam és sokszor sokkal sötétebbnek látom a saját helyzetemet, mint amilyen valójában. Azt sajnos tudom, hogy a "brand építésben " nagyon nem vagyok otthon.
Sok ember van nálad rosszabb helyzetben. Az én szüleim takarítóként dolgoznak, de egy percig nem hibáztattam őket semmiért. Büszke vagyok rájuk, hogy amit lehetett megadtak.
Munka mellett képes vagy megszerezni a diplomát, nem egyszerű, de sikerülhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!