Vannak itt, akik diplomával nem találnak munkahelyet?
Ha tudnád, mennyien...
Nem csoda hogy annyi friss diplomás inkább próbál szerencsét külföldön.
számtalan vicc született arról hogy a bölcsészek a mekiben dolgoznak.
de dolgozik nálunk adminisztrátorként elég sok diplomás, mindig is így volt.
a párom gyárban dolgozik, ott is dolgozik diplomás szalagmunkán, elég rég óta a kollégája.
én azt vettem észre hogy a diplomától csak azok vannak oda akik megszerzik, senki más nem értékeli, az is csak egy szakma(jó esetben). de persze számtalan diplomás van aki nem szerzett a diplomájával szakmát.
Vannak, akik tényleg nem találnak munkát, de azért a sok diplomás munkanélküli között szép számmal vannak olyanok is, akik egy számukra ideális, végzettségüknek/érdeklődési körüknek/ bérigényeiknek megfelelő állásra várnak, és addig inkább nem mennek el sehova.
Én tavaly végeztem nyelvszakon, nekem kellett a pénz ezért úgy voltam vele, hogy nem a tökéleteset keresem. Egy hét alatt három állásinterjún voltam, a következő héten már kezdtem az egyik helyen. Több csoporttársam van, akik ugyanezt a szakot végezték, ugyanilyen nyelveket tudnak, többen még magasabb szinten is, mint én, de egy éve nincs munkahelyük, mert nem tetszenek nekik az elérhető állások, ők valami kreatívabbra, érdekesebbre vágynak. Pedig én is jó helyen dolgozom, jó fizetés, jó csapat, modern iroda, korrekt főnök, lehetőség a nyelvek használatára, munka is simán kibírható. Tény, hogy nem álommunka, de nekem kell a pénz - a csoporttársaimnak nem ilyen sürgős, egy éve keresgélnek.
Másik ismerősöm 3 éve munkanélküli, mert megszűnt a munkahelye, és azóta nem talál olyat, ahova "érdemes lenne elmenni". Az ő végzettségével, tudásával, tapasztalatával van egy szint, ami alá nem akarja adni, és inkább munkanélküli, mint hogy "visszalépjen". Ha akarna, ő napok alatt találna munkát, ebben biztos vagyok. Nyilván van annyi tartalékja, hogy ezt meg tudja tenni, meg máshonnan van némi bevétele.
Szóval amikor arról hallunk, hogy mennyi diplomás munkanélküli van, az nem azt jelenti, hogy ezek az emberek egyáltalán sehova nem tudnának elhelyezkedni. Csak ők ragaszkodnak az elképzeléseikhez, megválogatják a munkákat. Ha anyagilag megengedhetik maguknak, hosszú távon biztos jobban is járnak vele, ha kivárnak és megtalálják az ideális melót. Más kérdés, hogy az önéletrajzban nem néznek ki jól a lyukak.
Ezzel most senkit nem akartam megsérteni, tudom, hogy sokan tényleg nem találnak munkát diplomával sem, főleg vidéken, főleg az idősebb korosztály, vagy nyelvtudás nélkül, stb. Tudom, hogy túl sokan vannak és ez probléma. Csak arra akartam rávilágítani, hogy sok diplomás munkanélküli önszántából munkanélküli, és ez kicsit árnyalja a statisztikát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!