Ez igaz lehet hogy egy cégnek sok energia és pénz felkészülni egy állásinterjúra? Mármint céges, HR-es oldalról?
Felkészülni nem sok energia. De végigcsinálni igen.
Főleg, amikor jönnek sorban a furábbnál furábban viselkedő jelentkezők :)
Szerintem nem is (csak) az interjura vonatkozik ez, hanem amig hatekonyan munkaba all a szukseges szamu alkalmazott.
Az interju elotti szures, az interjuztatas, utana a betanitas... Mind-mind munkaora. Ha pedig nem szakmabeli szemely csinalja (olcsobban), akkor olyan is lesz, lehet hogy nem a megfelelo szemelyt talaljak meg vegul.
Hát én mikor interjún voltam, a HR-es többet tudott rólam mint én magamról :D
Amúgy sincs a cégek többségének kifejezetten HR-ese, hanem olyan interjúztat akinek mellette ezer más dolga is van, és ez is bele kell férjen a munkaidejébe.
Nekem azok az interjúk voltak furák, amikor nem HR-es csinálta! Hanem a cégvezető, Micike, stb.
Amikor HR-essel találkoztam, azok normális interjúk voltak.
Hát igen normális olyan értelemben hogy sablon kérdéseket tesz fel, ami igazából szerintem lényegtelen, pl. hol szeretni lenni 10-15 év múlva.
Én mondjuk mérnök vagyok, előző munkahelyemen a munka 80%-a sofőrködés volt. Ennyi.
Attól függ milyen kaliberű a cég. Mert van, aki csak a jófogáson és egyéb kisebb oldalakon hirdet, van amelyik nem sajnálja a nagy álláskereső oldalakra a pénzt, mint a Profession, vagy a Monster, ahol drága mulatság hirdetni. Komolyabb pozícióra már fejvadász cégekre se sajnálják a pénzt.
Voltam többször állásinterjún, amikor nem HR-es csinálta sokkal kötetlenebb, inkább beszélgetés jellege volt a dolognak, a HR-es meg inkább tesztelt.
Ha az egész folyamatot nézzük, akkor biztosan az. Nem az van, hogy hasunkra ütünk, kiküldünk egy mailt, jelentkeznek rá az emberek...
Én még csak nem is hivatásos HR-esként dolgoztam és csak egy önkéntes munkára kerestünk a volt munkahelyemen vkit, de az sem 2 perc volt. Először is, meg kell fogalmazni a hirdetést. Rengeteg helyen el lehet csúszni, pontosan meg kell fogalmazni, milyen elvárások vannak, mit ajánlunk, hogy ne legyen félreérthető (ha tisztességes cégről beszélünk ugye... a tisztességteleneknek meg az a gond, ugye, hogy hogyan bugyolálják a zepteres stb. állást olyan köntösbe, hogy nagy hazugság ne legyen, de ne is legyen egyértelmű, milyen a munkakör).
Akkor fel kell ezeket a hirdetéseket tenni mindenféle platformokra, ha nem találnak elég mennyiségű jó jelentkezőt, további módokon hirdetni.
Ha a HR-es interjúztat, fel kell készülnie a-tól z-ig az interjúra, hogy hogyan próbálja meg kideríteni, hogy igaz-e, ami az önéletrajzba le van írva, idegen nyelven mit és hogyan kérdez meg... ha szituációs feladatok vannak, azokhoz előkészíti a kellékeket, műszereket, dokumentumokat. Szóval nem két perc felkészülni egy ilyen interjúra...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!