Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A lányok miért kapnak ugyanann...

A lányok miért kapnak ugyanannyi bért, mint a fiúk amikor nekik sokkal könnyebb dolguk van ilyen téren?

Figyelt kérdés

Nem akarok általánosítani, de ez engem már eléggé kezd zavarni, ugyanúgy sok "munkatársamat" is.

Rengetegszer diákmunkáztam, nem csak 1 városban, és én is ezt tapasztaltam, meg sok más ismerősöm is.

Sok diákmunkánál nekünk adták a bútorlap/bútor pakolást, elég kemény fizikai munkákat. Nem vagyok vézna, de nem járok kondiba, és eléggé megterhelő volt, nagyon nehéz volt elvégezni. (nem csak nekem)

Erre ugyanannyi pénzt kaptunk, mint a lányok, akiknek csak söprögetnijük kellett, meg szemetet szedni.

Tudom, hogy a lányok testfelépítése más, de mivel lenne egy lány gyengébb egy olyan fiúnál, aki nem kondizik, nem edz?

De nem egy diákszövetkezet jelentette már ki, hogy bizonyos munkakörökbe (söprés, szemétszedés, szórólaposztás, stb.) NEM vesznek fel fiúkat, mert a könnyű munka a lányoké. Láttam ilyen papírt is, hogy milyen munkáért mennyi órabér jár, és ledöbbentem. Egy csomó olyan munkánál, amiket csak lányoknak adnak, magasabb órabért fizetnek, mint mondjuk a bútorpakoló fiúknak.

Nem igazságtalan ez? Miért van az, hogy csak azért, mert valaki lány, negyed annyi munkáért ugyanannyi bért kap? Nem azt mondom, hogy pakoljanak ők is bútort (bár láttam már ilyen), de azért na. Nem vagyok nőellenes, még mielőtt valaki rám sütné.

De ismerősöm, aki rendőr, ő is panaszkodott, hogy a nők sokkal könnyebben bekerülnek a testülethez, és mindig könnyebb bevetésekre osztják be őket, miközben ugyanannyit keresnek, mint a férfi társaik, akiknek KÖTELEZŐ mindent megcsinálni.

Nem úgy lenne igazságos a diákmunkáknál, hogy minél egyszerűbb és könnyebb, annál kevesebb bér? Nem akarok senkivel sem kitolni, de én eléggé igazságtalannak és kettős mércének gondolom azt, hogy a könnyebb és jobban fizető munkákat alapba félrerakják a lányoknak, a fiúknak meg odaadják a nehéz, rosszabbul fizetőket.

Csak én látom így? bennem van a hiba?

2016. márc. 21. 10:20
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
75%
Én a helyedben nem vállalnám el, esetleg másik iskolaszövetkezetnél is néznék munkát. Egyébkén a diákmunkáknál nem a cégek dönteken, hanem az iskolaszövetkezet, a cég csak megmondja, hogy kell x számú diák x ftot fizet, innentől kezdve a többi az iskolaszovetkezet dolga és sajnos nagyon sokszor diszkriminálnak. Pl. A jobb munkát ismerősömnek adják, sokszor meg se hirdetik azt, mert már az előtt van jelentkező a munkára, hogy megjelenne.( pl. Nekem régen évekig nem adtak munkát, majd mikor elegem lett, akkor napomta a nyakukra jártam , majd aznap hívtam is őket telefonon, 1 hoónapon belül szereztek nekem egy jónak mondható irodai munkát). Ezen kívül ha valaki visszamondja a munkát már azt is diszkriminálják: Még 2 éve meg volt beszélve interjú egy céggel, ahova csak biciklivel tudtam volna eljutni a rossz tömegközlekedés miatt, de mivel aznap hideg volt és szakadt az eső nem tudtam elmenni az interjúra és lemondtam, azóta hiába jelentkezek bármilyen munkára is náluk, válaszra sem méltatnak. Sajnos nálad is hasonló a helyzet, az a baj az iskolaszövetkezetek bármit megtehetnek, persze később se mindig igazságos az élet.
2016. márc. 21. 17:23
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Én meg azt mondom, hogy ha nem akarod szándékosan boldogtalanságba hajszolni magadat, SOHA ne foglalkozz másnak a bérével.
2016. márc. 22. 10:43
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Mások bérével tényleg ne foglalkozz,meg mennyi munkával szerezte :D

Én pl havi 55 ezerért ülök 7-8 órát egy irodában,de van hogy 5-6 órát vagyok bent attól függ elengednek e vagy sem, míg egy barátnőm 80 ezer ft fizetést kap és szét dolgozza az életét 9-10 órát melózik, sokszor hétvégén is,plusz van hogy 7 napból 7-et megy.Fizikai munka.Plusz 1óra 20 percet utazik oda-vissza.

25 ezer ft-tal keres többet még is kb élete nincs mellette.

De pl húgom 6 órát dolgozik és havi 130-150-et megkeres,forgalomtól függően,plusz a borravalók.

Nem szabad irigykedni.

Ha nem tetszik a pénz akkor keress más melót.

Férfi szakmák többet érnek,többet keresnek.

Apum elmegy időnként asztaloskodni,napi 15 ezer ft-ért, hétvégén vagy ünnepkor napi 20 ezer.

Sokat dolgozik de szereti csinálni.

Egy nő hol tudna elállni M-on napi 15-20 ezer ft-ért, tisztán?

Ha tisztességes munkát nézünk.Sehol.

Max saját vállalkozásban.

Diákmunkánál meg a cég kirendel egy órabért és ennyi.

De pl mikor gyárban dolgoztam és külsős cégen keresztül 2 cég volt.Legyen x és y.

Én x-ben voltam kerestem 65 ezret. y cégesek pedig 75-80 ezret plusz 10 ezer ft Erzsébet utalvány!! Ugyan azt a munkát végezte mindenki.Csak más külsős cég által voltunk.

2016. márc. 22. 11:22
 14/15 anonim ***** válasza:
54%

Kérdező: kicseszés ez, de ne foglalkozz vele, menj máshová dolgozni. Ugyan nekem már nem aktuális, de sokszor látom azt, hogy a fizikai munkák diákoknál sokkal jobban fizetnek, mint a szórólapozás meg hasonlók.

OFF1: A felnőttkori fizetéskülönbséget nemeknél nézni és ehhez hasonlítgatni butaság. Ahol bértábla van, ott nincs megkülönböztetés, ahol meg nincs, ott a munkáltató és a dolgozó béralkujának eredménye a munkabér.

OFF2:

"amik eleinte női többségűek voltak, és úgy váltak később inkább férfiassá, ott a bérezés is egyre magasabb lett (pl számítógápes programozás, ami eleinte főleg nők által dominált terület volt)."

Na hát mondjuk erre baromi kíváncsi lennék, hogy mikor volt nők által dominált terület a programozás. Az első programozók leginkább elektronikával foglalkozó mérnökök és matematikusok voltak, ezek tipikusan mindig is "férfi" szakmák voltak. A szoftverfejlesztő-programozó mint munkakör és végzettség csak a 80-as években jelent meg, akkor szintén férfiak voltak (majdnem 100%-os) többségben. Ez 100%, hogy mindig is férfiak által dominált szakma volt.

Két híres női programozóról tudok, valójában az egyik igazából csak jóindulattal nevezhető annak:

[link]

A másikat nem találtam meg, de annyit tudok, hogy főtiszt/tábornok volt az amerikai hadseregben (nőként ugye).

Azt valóban én is olvastam több helyen, hogy több nő volt arányaiban, de azt soha, hogy női többség lett volna.

2016. márc. 22. 15:36
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

13-as ezen mondatával nem értek egyet:

"Egy nő hol tudna elállni M-on napi 15-20 ezer ft-ért, tisztán?

Ha tisztességes munkát nézünk.Sehol.

Max saját vállalkozásban. "

Én diák vagyok egy cégnél és belelátok a fizetésekbe, nem egy olyan nő dolgozik ennél a cégnél, aki megkeresi a napi nettó! 15-20 ezer forintot, természetesen ehhez egyetemi végzettsége van és több nyelven beszél. Tehát nem lehetetlen, viszont az egyikük pl. 33 éves és egyre jobb pozikba kerül, viszont szeretne gyereket, de nem mer elmenni szülni, mert nem akar a bölcsödének gyereket szülni, azonban fél, hogy mire visszajönne már találnának egy férfit a helyére, aki nem megy el x évente szülni. Tehát a nőket emiatt nem szívesen alkalmazzák magasabb pozíciókba, ebből kifolyólag kevesebb a fizetésük.

Azonban amit te írsz, hogy egy nő tisztán nem valószínű, hogy előállít napi 15-20 ezer forintot nem igaz, mert több ilyet is ismerek.

2016. márc. 23. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!