Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Kórházi tartózkodás + betegáll...

Kórházi tartózkodás + betegállomány esetén a munkáltatónak van-e joga NEM elengedni engem kórházba? Van-e joga azt mondani ha egy napot is hiányzok kirúg?

Figyelt kérdés

Ismétlődő erős gyomorfájdalmakkal orvoshoz mentem, kiderült vastagbéldaganatom van (magyarul: rák, nem egy vicces dolog), záros határidőn belül műtendő.

Ez azzal jár hogy a műtét után kb 2 hét kórház vagy több majd otthoni épülés orvos kontroll mellett, és ha minden jól megy 2-3 hónap múlva talán lehet könnyű fizikai munkát próbálni.

Ha nem, mert nem sikerül megállítani a rákot a műtéttel, akkor azt nem is részletezem.

Bementem a főnökhöz és ezt így elmondtam. Közölte nem engedélyezi a műtétet, ha hiányzok egy napot is betegség miatt vehetem úgy hogy ennyi volt.

Nem értem: egy kórházi műtét főnöki hozzájárulás függvénye? Nem úgy van hogy bejelentem viszem az orvosi papírt, 3 hét betegállomány ha ez nem elég akkor utána táppénz amit meg az állam fizet?

A főnöknek kell hozzájárulni egy távlataiban életmentő műtéthez? És nem enged el?

2016. febr. 26. 11:28
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Először is, beszélj munkajogásszal, gyűjtsd a bizonyítékokat (akár hangfelvétel, akár melletted tanúskodó kollégák, akármi). Másodszor, ne félj, hogy emiatt kiszámlázzák a műtétet, mert még ha el is veszted a munkádat, csak a havi 7000 Ft körüli összeget hajthatja be rajtad a NAV, mivel van TAJ-számod (akinek valaha már volt TAJ-száma, arra mindig ez igaz). Sajnálom, gondolom, nem hiányzik a betegséged mellé még egy pereskedés is, de az biztos, hogy nyert ügyed van.

Jobbulást!

2016. febr. 26. 13:01
 12/12 anonim ***** válasza:
82%

Utolsó: ez nem teljesen igaz.

Kérdező: Ennek a munkahelynek annyi. Ahogy a többiek mondták: gyűjts bizonyítékokat. A főnöködet hagyd kétségek között, hogy mész-e a műtétre vagy sem. Utána menj el. Ha kirúg egyrészt van bizonyítékod, ha meg nincs kedved pereskedni akkor legfeljebb nem használod fel. Új munkahelyet így is úgyis kell keresned. Az életed fontosabb annál, hogy kihagyd a műtétet.

Amikor kórházba kerülsz akkor rögtön látszik, már a betegfelvételen, ha nincs TB-d (de még lesz). Ilyenkor az a lényeg, hogy mire a zárójelentést megírják legyen rendezett jogviszonyod. Ha fekvő beteg vagy akkor írsz egy meghatalmazást -ha addig nem Te tetted meg- amivel a rokonod/ismerősöd elmehet a TB-hez és bejelentheti, hogy megszűnt a munkaviszonyod és saját magad szeretnél szerződést kötni. Ez kb. 7.000,- Ft/hó amiért ugyanolyan biztosított leszel mint eddig. Adnak csekkeket és azokat fizetgeted. Ha nem tudod fizetni valamiért akkor természetesen gyűlnek a 7.000,- Ft-ok a TB-nél. Még akkor is lehet részletfizetést kérni, ha már az APEH kopogtat. Tehát ennyire nem kell megijedni az ellátásod miatt.

Intézd az egészségedet és gyógyuljál :)

2016. febr. 26. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!