Kórházi tartózkodás + betegállomány esetén a munkáltatónak van-e joga NEM elengedni engem kórházba? Van-e joga azt mondani ha egy napot is hiányzok kirúg?
Ismétlődő erős gyomorfájdalmakkal orvoshoz mentem, kiderült vastagbéldaganatom van (magyarul: rák, nem egy vicces dolog), záros határidőn belül műtendő.
Ez azzal jár hogy a műtét után kb 2 hét kórház vagy több majd otthoni épülés orvos kontroll mellett, és ha minden jól megy 2-3 hónap múlva talán lehet könnyű fizikai munkát próbálni.
Ha nem, mert nem sikerül megállítani a rákot a műtéttel, akkor azt nem is részletezem.
Bementem a főnökhöz és ezt így elmondtam. Közölte nem engedélyezi a műtétet, ha hiányzok egy napot is betegség miatt vehetem úgy hogy ennyi volt.
Nem értem: egy kórházi műtét főnöki hozzájárulás függvénye? Nem úgy van hogy bejelentem viszem az orvosi papírt, 3 hét betegállomány ha ez nem elég akkor utána táppénz amit meg az állam fizet?
A főnöknek kell hozzájárulni egy távlataiban életmentő műtéthez? És nem enged el?
Gondolom, egyértelmű számodra is a válasz.
Nyilván egy műtét nem a főnök engedélyétől függ. Nem mondhat ilyet és nyilván lehet munkaügyi bíróságra menni, ha ezért kirúg.
És nyilván te sem azért mész műtétre, mert nincs jobb dolgod és lógni akarsz a melóból.
A főnököd egy embertelen lény. Hihetetlen, hogy ilyen komoly bajod van és akkor még csak arra sem képes, hogy normálisan viselkedjen, ha már együtt érezni nem tud.
" ha ezért kirúg. "
Nem ezért fog kirúgni. Majd kreál valami más okot ami "jogszerű".
Nincs ilyen.
Megteheti, hogy kirug, de az sokba fog neki kerulni nagyon. Bolcs lenne mar elore keszulni egy munkaugyi jogasszal, nehogy a fonokod talaljon valamie gyeb kiskaput amiert kirug.
Ezenkivul, gondolj arra, hogy munkahelyed lehet masik, de vastagbelrakban meghalni viszont nem egy kellemes, es nincs masodik eselyed. Hameg a fonok kirug ezert, akkor akassz egy bazinagy pert a nyakaba es ne felejtsd el a mediat is ertesiteni, hogy a fonokod azert rugott ki, mert eletmento muteted volt. Tetszeni fog nekik.
A köv a gáz: ha kirúg megszűnik a TB jogosultság is. Ill a nav kiszámlázza nekem a havi TB-t ha nem érkezik befizetés. Vagy a kórház számlázza ki a tb nélküli kezelést?
SZTK-ban is ki van téve hogy érvényes tb nélkül adott vizsgálat mennyibe kerül.
8-10.000 ft egy olyan vizsgálat hogy elmegyek mondjuk a bőrgyógyra hogy kiütésem van rámnéz egy kenőcsöt felír és 10.000 huf tb nélkül.
Na most a műtétem és azt azt követő kezelés tb nélkül a milliót is meghaladja majd.... miből?
Kirúghat, vagyis felmondhat munkaügy szempontjából elfogadható indokkal.
De , amíg kórházban vagy és táppénzen, a felmondási idő nem kezdődik meg. Tehát, minden ellátásod még TB finanszírozott.
" A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban az alábbiakban meghatározott tartam lejártát követő napon kezdődik:
a) a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év,
b) a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség,
c) a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság.
Ezekben az esetekben tehát a munkáltató joggyakorlása nem tilalmazott, azonban annak következménye (munkaviszony megszűnése) nem következik be, mivel a felmondási idő csak a törvényben rögzített okok megszűnte után kezdődhet el. Az így közölt felmondás esetén a munkáltató számára nem ismert, hogy mikor ér véget a tilalmi időszak (például mikor lesz újra keresőképes a munkavállaló), ezért jognyilatkozatában naptárilag alkalmas módon nem tudja megjelölni sem a felmondási idő kezdetét, sem annak végét, csak annyit tud közölni, hogy a felmondás idő a tilalom eltelte után kezdődik."
Táppénz alatt nem rúghat ki, csak közölheti az erre irányuló szándékát. Tehát a táppénz alatt állományban maradsz. (Az más kérdés, hogy utána az első munkában töltött napodon a kezedbe adhatja a tényleges felmondást, és onnan kezdve ketyeg az óra.)
Amúgy, ha jogosult vagy munkanélküli ellátásra, akkor a TB-d fedezve van. (Ha már nem vagy jogosult, akkor is még 45 napig.) Utána viszont neked kell befizetned az összeget havonta a hónap 12. napjáig, olyan 7 ezer forintot.
Egyébként meg, sajnos, ez a magyar valóság a kkv-szektorban. De szerintem nagyjából mindenhol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!