Ha hamarabb eljövök a munkahelyemről, mint ameddig tartana a munkaidőm, milyen büntetésre számíthatok?
Általában úgy szokott menni, hogy ilyenkor felmondják a munkaszerződésedet. Hivatalosan van rá mód. Ez hasonló, mintha egyik nap gondolnál, és se szó, se beszéd távol maradnál a munkahelytől és semmit nem tudnának rólad. Akkor is simán kirúghatnak.
Az már más kérdés, hogy hogyan állnak a dologhoz a vezetőségnél, főleg annak tudatában, hogy a teljes egészségügy súlyos emberhiánnyal küzd.
Régi cikk, de ez a rész a lényeg:
"Más a helyzet, ha a munkavállaló a felhívásra utóbb jelentkezik munkahelyén munkavégzésre, azonban a távol töltött időket igazolni nem tudja, így az Mt. 109. §-a szerint felelősségre vonható, vagy akár munkaviszonya rendes (rendkívüli) felmondással akár meg is szüntethető."
Nos... mi lehet a bünti? A legkomolyabb nyilván az, hogy kirúgnak. A legenyhébb, hogy megúszod egy ejnye-bejnyével, vagy egy odavetett félmondattal, hogy legközelebb szólhatnál, hogy el akarsz menni.
Nálunk rúgtak ki azért embert, mert szabadságot kért, de nem engedték el, mire ő se szó se beszéd nem jött be dolgozni, telefonon nem lehetett elérni. A cégnek nem lett kára belőle, mert addig dolgozott más helyette, de ezt egy munkavállaló sem teheti meg. Három nap után jelentkezett, hogy bocsi beteg lett és táppénzre ment. Két hétig nem láttuk. Volt mégegy kisebb csavar a sztoriban, ami miatt a főnökség úgy döntött, hogy inkább kirúgják, felvesznek helyette mást.
Én amondó vagyok, elég ha a főnököd elkönyveli "rossz pontnak" ezt az esetet. Igen is szólj, ha el kell menned, normál helyen, ha ez nem rendszeres és érthető indokod van rá, akkor simán elengednek egyszer-egyszer!
ebből azonnali hatályú felmondás szokott lenni a munkáltató részéről
amúgy nem értem, ha el kellett menned valamit intézni, nem lett volna egyszerűbb szólni a főnöködnek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!