Ha egy speciális szabadság az MT szerint kötelezően kiadandó mérlegelési jogkör nélkül akkor ez tényleg azt jelenti hogy ha én kérem, a munkáltató csak bólinthat?
Létezik gyerek születése esetén ún. „apaszabadság” mely az éves alapszabin túlmenő speciális 5 napos szabadság amely gyermek születése esetén jár az apának. Ezt az Mt szerint a munkáltatónak kötelessége a dolgozó által kért időpontban kiadni, mérlegelési jogköre nincs.
Ez azt jelenti hogy ez nem úgy működik mint a rendes szabi hogy kérvényezem és kapom vagy nem, hanem szólok hogy született gyerek és kivenném most.
Mivel a gyerek születése nem követ menetrendet (ld koraszülés vagy császáros kényszerszülés) így nem várható el a dolgozótól hogy előre szóljon pontosan. A feleség ki van írva adott napra én arra kérem a szabim, de ha korszülés van azt senki se tudja előre akkor borul az egész, és akkor meg akkorra kérem a szabim.
Mondjuk még lenne egy hét, de megindul a szülés és akkor én betelefonálok hogy holnaptól nem megyek, mert kiveszem az apaszabimat amit nyilván nem jelezhettem napra előre mert magam se tudtam a születés napját. De a szabihoz jogom van, a kért időpontban ki kell adni.
És mérlegelési jogkör meg nincs.
Tehát a munkáltató mit tehet? Bólinthat és ennyi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!