Bolti lopás esetén eladóként mit tudok tenni?
Rendőrségen feljelentést kell tenni.
Egyébként meg jelezni kell a vezetőség felé, hogy több biztonsági őrre lenne szükség. Egyedül semmiképpen ne állj neki keménykedni velük, mert nem éri meg.
"A biztonsági helye az emeleten van. Egyedül van az egész üzletházra. Ha szükség van rá, telefonon kell hívni"
Így már más, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy nincs biztonsági őr. Ebben az esetben neked kell megakadályoznod a lopást, amit nem fogsz tudni. Ha együtt tudsz élni azzal, hogy a károkat neked kell kifizetned, akkor OK, de én lelépnék, az biztos, mielőtt a fél fizetésem erre menne el.
Esetleg, mondom ESETLEG megpróbálkozhatsz azzal (HA van kamera és látja is a dolgot), hogy feltartóztatod a tolvajt, megpróbálod visszaszerezni a lopott cuccot, de hagyod magad félrelökni, mivel ha a tolvaj fizikailag ellenáll, már nem lopásról, hanem rablásról beszélünk. Ettől ugyan még elviszi, de már sokkal nagyobb büntetést kockáztat.
Senki nem kötelezhető arra, hogy indokolatlan veszélynek tegye ki magát. Erre csak akkor lennél kötelezhető, ha: 1. van rá képesítésed, 2. szerepel a munkaköri leírásodban. Egyébként nem. Amit neked lehet és kell tenni, az az, hogy amint tudod - azaz nem állsz már fenyegetett helyzetben - értesíted a biztonsági szolgálatot (ha van), ha nincs, akkor a rendőrséget, valamint közlöd a lopás tényét a vezetőséggel, hozzátéve, hogy a szükséges intézkedést megtetted.
Persze, sokan szeretnek keménykedni az alkalmazottakkal, és sajnos ez sokszor hatásos is, de jó, ha tudod, hogy ezért a felettesed jogtalanul alkalmazna bárminemű szankciót. Ha mégis megtenné, bírósághoz fordulhatsz, és garantáltan meg is nyernéd a pert. Persze, valószínűleg utána nem sokáig dolgoznál ott, de őszintén megmondva, én ilyan vezetői hozzáállás mellett önként távoznék, akármilyen jó is az állás.
Még csak annyit: ez tipikusan egy olyan üzlet lehet, ahonnan mindenki csak menekül. Amit teljesen inkompetens emberek vezetnek, teljesen béna módon.
Persze, nyilván a tulajnak a zsebébe kéne nyúlnia, hogy elejét vegye a lopásoknak, de tudod, ha itt, az utcámban levő sarki vegyesboltban meg tudták oldani, hogy legyen biztonsági kamera, akkor senki ne mondja nekem azt, hogy egy többszintes komplexumban erre nem futja. Ha meg ennyire sóher, akkor törődjön bele, hogy meglopják. Párezer forintos tétel egy biztonsági kamera. Mi az, hogy még nem érkezett meg? Eleve anélkül értelmes ember nagyobb üzletet ki sem nyit. Tényleg nem milliós tételekről beszélünk, egy olcsóbb kamera 10 ezer alatt van, de egy jobb minőségű is megvan 30-ból. Ha nagyon fullextrás kamerarendszert akar, az is 200 ezerből megvan, de akkor mindenből a csúcskategóriát vette.
Ha én kerülnék ilyen helyzetbe, hogy az ő hanyagsága miatt engem akarna büntetni, másnap az asztalán találná a felmondólevelemet, az amúgy nem kötelező indoklás résznél részletesen leírva, hogy milyen visszaélés miatt hagyom ott őket.
Innen pont senki nem menekül, 10 év alatt csak 1-2 ember cserélődött, én a legújabb üzletet vezetem. A kamera időben meg lett rendelve, még bőven nyitás előtt, csak valami miatt csúsznak a szállítással. Nem spórolnak ilyenen a főnökeim, hiszen kis méretű, de értékes dolgokat árulunk.
Minden szempontból álom ez a munkahely, csak eddig nem volt ilyen plázás üzlet, nem volt ennyi lopási kísérlet. Már keressük a társamat is, de nem egyszerű feladat, sokan jelentkeznek, de dolgozni nem akarnak. Ez meg nem az a hely, ahol facebookozol a pult mögött egész nap, és kapod a jó fizetést.
Na mindegy, eltértem a lényegtől. Felmondani eszem ágában sincs, azt akarom elérni, hogy ne lopjanak ezek a tetvek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!