Lehet a munka az életem értelme?
Ha őszinte akarok lenni, nem alakult valami fényesen az életem. Nincsenek igazi barátaim, és barátnőm se már évek óta. Családommal se jó a viszonyom.
Régebben az öngyilkosság is megfordult a fejemben, hisz egy ilyen, boldogság nélküli életnek mi értelme.
Aztán megtaláltam álmaim munkáját, azt hiszem - sőt biztos vagyok benne - hogy ez az egyetlen jó dolog az életemben. Imádom. Tulajdonképpen ha ez nem lenne, semmi motivációm se lenne felkelni reggelente.
Ennek következtében rengeteget túlórázok, hisz ez az életem egyetlen területe, ahol boldog és sikeres vagyok . Meg hát munka közben legalább nem jut eszembe, hogy a munkát leszámítva mennyire egy elcseszett életem van sajnos.
Többen mondták már, hogy mérsékelni kéne a munkamániám, de félek azt nem bírnám ki. Ha nem dolgoznék annyit, akkor egyedül ülnék otthon és töprengenék az elrontott életemen. Pontosabban, akkor már inkább berúgnék, az kicsit talán jobb.
Az a baj, hogy tudom hosszú távon ez a munkamánia nem megoldás, igaz nem is látom mi lehetne a megoldás. Így legalább hellyel-közzel elviselhető az életem.
Milyen munkád van?
Nem tudsz ott megismerni új embereket?
Ha szereted csinálni, akkor igen.
Bár azért az lenne az ideális, ha lenne más miatt is értelme felkelni, akár egy hobbi, akár valami szórakozási forma vagy sport.
Igen, érzem én is, hogy nem lesz ez így működőképes dolog hosszú távon.
Olyasmi ez, mint az alkoholizmus. Mindig inni kell, mert akkor legalább nem érzi az ember, hogy milyen elcseszett az élete. Csak inni azt bármikor lehet, dolgozni sajnos nem.
Viszont a hobbi jó ötlet, csak nem tudom mit lehetne. Nincs semmi ötletem per pillanat.
"Egyedül menjek el utazni vagy nyaralni? Az szerintem ciki."
Én is így éreztem régen, de amúgy tök sokan utaznak egyedül, nem para.
Szerintem lehet a munka az életed értelme. Ha olyan a szakmád, amit nagyon szeretsz, élvezed, jófej a főnök, kedvesek a munkatársak, akkor lehet az életed legboldogítóbb része a munka.
Ugyanakkor nagyon fontos több lábon állni az élet minden területén. Ha úgyis sokat keresel, fizess magadnak valami nagyon jó biztosítást, ami baleset és munkaképtelenség esetén életed végéig elegendő pénzt ad - hiszen nincs családod, aki támogatna ilyen esetben.
Másrészt ha a társas kapcsolatok nehezen mennek, először próbálj meg valami hobbit. Én egy csomót olvasok mostanában, csattogtatom a metszőollót a kertben (komoly eredmény elvárása nélkül, csak a munka öröméért), zenélek, a főzésben, takarításban is örömömet lelem. Így, amikor dolgozni nem tudsz, könnyebben elfoglalod magad.
Előbb-utóbb pedig szerintem valamiféle kapcsolataid is lesznek. A párkapcsolat nem minden, az is jó, ha van kivel sörözni egyet pár havonta. Mi szoktunk menni konferenciákra a munkatársaimmal (tudományos területen dolgozom), ott a fejtágítás mellett a csapat is jobban összekovácsolódik, jobban megismerjük egymást, mélyülnek a barátságok. Ha nálatok is van ilyesmi, akkor a munkád irányából talán te is rá fogsz találni újra az emberekre.
Nem baj, ha a munkád az életed értelme. Mindenkinek van valamije (vagy valakije), amibe/akibe kapaszkodik a nehéz időszakokban. Amiért érdemes felkelni, vagy munkába menni. Vagy egyszerűen túlélni a nehezebb időszakokat.
A munkával az a gond viszont, hogy nem tőled függ! Ez egy függő helyzet; a munka bármikor megszűnhet, akár szerencsétlen körülmények között is, vagy olyan állapotba kerülhetsz, hogy nem tudod végezni a munkát. Vagy gondolj a szabadságolásra. Akkor mi lesz?
Mindenképpen érdemes volna kialakítani/kitalálni valamit, ami másodhegedűsként fontos lehet az életedben. Amihez bármikor hozzá tudsz kezdeni, vagy folytatni tudod, ha a munka terén változás van. Valami, ami állandó. Ez bármi lehet gyakorlatilag a művészet élvezetétől az alkotáson át a legbanálisabb hobbikig. A lényeg, hogy kikapcsoljon, megnyugtasson.
Emellett a munka rendkívül fárasztó is, akkor is, ha flow-élményt nyújt, és teljesen belefeledkezel. Kell néha a lassulás, a kikapcsolódás. És az olyan típusoknak, mint te (vagy én) ezt tudatosan erőltetnie kell az egészsége érdekében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!