Határozatlan szerződésem van, de nem írtam alá? Ilyenkor mi van?
Látod, ilyen szerződés. Alá van az írva, jogász rokont is megkérdeztem, ez már nagyon régóta így van, hogy a határozott idejű szerződés változatlan feltételek mellett határozatlanná válik automatán.
A felmondási időt is a Mtk. határozza meg, ez külön megállapodás híján 30 nap, ami az írásban beadott (!!) felmondás kézhezvételétől számított következő napon kezd el ketyegni. De meg lehet állapodni a főnökkel, aki szintén írásban tetszőlegesen csökkentheti a felmondási időt.
Figyelj, te magad idézted, és én is elmondtam, nem akarom ismételni. Az a szerződés van érvényben, amit dec. 31-ig aláírtál, csak határozatlanná vált. Nagyon is létezik, nem csak elvben, hanem papíron is - nálad egy példányban és munkáltatónál egy példányban.
Ha találtál másik munkát, akkor egyezkedj a mostani és a leendő főnököddel, mást nem tehetsz. Hátha előbbi elengedi mondjuk a felét a felmondási időnek, utóbbi pedig beéri későbbi kezdéssel is.
Egyébként meg még a jogászok sem értenek egyet ebben:
A Mtk-ben már nincs benne az általad említett passzus, viszont ha nem nyitod ki a szádat, akkor egy idő után mindenképpen határozatlanra vált.
Már csak az lenne a kérdésem, hogy ezeket a dolgokat miért nem a főnököddel/HR-sel beszéled meg?
Értsd már meg, hogy december 31-ig írtam azt alá! Akkor még szó nem volt róla, hogy határozatlanná fog válni és ma már január 17-e van! Mégis mi jogon követelhetnek tőlem felmondási időt? Fél hónapja dolgozok úgy, hogy nincs aláírt szerződésem.
Talán azért nem a főnökkel beszélek, mert nem akarom, hogy megtudja fel akarok majd mondani és lelépni.
Valamit akkor is lépned kell, ebben az esetben nincs olyan opció, hogy a kecske és a káposzta is megmarad! Ha meg akarod úszni a felmondási időt a főnök tudta nélkül, akkor minél hamarabb ki kell lépned.
Ha biztosan lesz új munkahelyed, akkor még most, 30 napon belül reklamálj a HR osztályon, hogy jelenleg érvénytelen a munkaszerződésed, és nem is kívánsz tovább itt dolgozni, kérd, hogy számoljatok el, és vegyetek búcsút egymástól.
Ha nem tuti az új melóhely, akkor meg szintén kérd az érvénytelen munkaviszony felszámolását úgy, hogy írásba foglaltok egy új, határozatlan idejű szerződést. 30 nap után ez automatikusan megtörténik úgyis. Te is értsd meg, hogy ehhez nem feltétlenül kell az aláírásod még egyszer.
Január 30-ig: "Igazad van, tényleg nem írtunk még szerződést, holnap légy szíves befáradni az irodámba, és ott lesz megírva, elolvashatod, kérdezhetsz ha valamit nem értesz, aztán alá is írhatod."
vagy "Értem, sajnálom, hogy nem fogunk tovább együtt dolgozni, a kilépést még ma elintézzük, menj be <Józsihoz>"
Január 31-e után: "A te munkaszerződésed már határozatlanná vált, és jelenleg nem tudom nélkülözni a munkádat, nem tudok engedni a felmondási időből."
vagy "Sajnálom, hogy el akarsz menni, de nem tartalak vissza, ha kell a felmondási időt sem kell kitöltened/csak még egy hetet maradj/stb"
Ez lesz a JOGOS válaszuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!