Új kolléga, mit tehetnénk?
Figyelt kérdés
Nagyjából hat hete kaptunk egy új kollégát. Arrogáns, beképzelt, nem hajlandó elvégezni a munkáját. Állandóan eltűnik (elmegy dohányozni vagy ide-oda a munkahelyen, ahol amúgy nincs is dolga). Ilyenkor egy ideig keresgetjük, aztán valakinek záros határidőn belül be kell helyette ugrani, mert a munkánk időhöz kötött. Szakmailag kezdő de ha próbálunk valamit legjobb tudásunk és szándékunk szerint elmagyarázni, akkor vagy nem érdekli (közli is), vagy nem érti (egymaga nem tudja elvégezni több hét után sem). Támadásnak veszi ha segíteni akar bárki neki. Folyamatosan azt hajtogatja, hogy "tudom, ne nézzetek hülyének", közben nyilvánvalóan problémái vannak a munkavégzéssel. Egy nap sem telt el úgy, hogy ne kellett volna valakinek helyette dolgozni, persze a fizetését nem nekünk adják hanem természetesen neki. Emellett többször nyilvánvalóvá vált, hogy nyalja a főnökasszonyunk seggét, és próbál meghazudtolni minket. Képes órákat vihorászni vele és már mi érezzük magunkat sz-r embernek, mert kialakult ez az egész helyzet. Voltak már új kollégák, jönnek-mennek az emberek nálunk, de egyikkel sem volt soha ilyen a helyzet mint vele, voltam egyszer én is kezdő, de odafigyeléssel szépen belejöttem pár hét alatt. Január közepén letelik a próbaideje, és félünk, hogy megtartják, mert manipulatív és simán megvezeti a főnökasszonyt. Eleinte nyeltük a sértéseit, a lustaságát, a hazudozásait és betudtuk annak, hogy kezdő, nehezen tanul, nehezen illeszkedik be, de bíztunk benne, hogy majd hasznos munkaerő lesz ha segítünk neki, tanítjuk, motiváljuk. Mostanra feladtuk, mert egyszerűen annyira ellenszenves lett mindenki számára a viselkedése, hogy hozzá sem akarunk szólni. Nem tudom, ha valaki már volt hasonló helyzetben mondja már meg, mit lehet csinálni egy ilyen emberrel. Köszi.2014. dec. 9. 10:14
1/10 anonim válasza:
Ki kell rugni / ki kell rugatni :)
2/10 A kérdező kommentje:
Nincs hatásköröm, nem a főnöke vagyok.. ha rajtam múlna már rég sorban állna a munkanélküliben.
2014. dec. 9. 10:37
3/10 anonim válasza:
ne segitsetek neki. ha a feladatat nem vegzi el, hiaba nyalja a fonok seggit
4/10 anonim válasza:
Nem tudom milyen munkáról van szó és konkrétan megoldható-e de teremtsetek olyan helyzetet ahol megoldható, hogy nem ugrik be helyette senki. Mindenkinek megvan a dolga. Ha nem lesz megcsinálva a meló akkor elő fogják venni.
5/10 anonim válasza:
Ne csináljátok meg helyette a melót, az csak feltűnik valaki illetékesnek.
6/10 anonim válasza:
Szerintem se végezzétek el az ő munkáját. Ha emiatt a közös munka nem készül el, akkor legalább kibukik a dolog.
7/10 A kérdező kommentje:
Van közös és önálló munka is. Biztonsági elemzéseket végzünk, emberéletek múlnak a munkánkon. Nem tehetjük meg (eleve hivatástudatból sem tenném meg), hogy passzolgatom-halogatom a munkát, mert ezzel kárt okozok a cégnek és az ügyfeleknek. Másrészt mindig a tapasztalt kollégához fordulnak bizalommal a társosztályokról, mert mindenki számára nyilvánvaló, hogy ha rajta múlik akkor akár le is állhatunk. Elég visszatetsző lenne, ha közölném valamelyik felettesemmel, hogy menjenek hozzá, ha személy szerint engem kérnek fel valamire. Próbálkoztunk mindennel, egyedül hagytuk, hogy rá legyen kényszerítve de csak botrány lett belőle. A főnökasszony meghallgatja a véleményünket, valószínű, hogy be is látja, hogy életképtelen, de neki sincs közvetlen hatásköre arra, hogy elküldje csak a főmérnöknek a cégben. (személyügyi kérdéseket illetően ő dönt az csoportvezetők maximum javaslatot tesznek ilyen ügyekben) Hihetetlen gyomorideggel megyünk be és senki ne értsen félre, nálunk nem volt cél, hogy kiutáljuk, mert nyugdíjba ment egy kolléganő és utána hónapokig szenvedtünk, mire találták helyette ezt az újat. A cél az volt, hogy beilleszkedjen, ne hazudozzon (többek között a szakmai előéletével kapcsolatban is hazudott ) és egy értékes munkaerővé váljon. Miután ezt feladtuk már egyszerűen nem tudjuk mit tehetnénk, mert azt nem, hogy nem végezzük el a munkát és így csattanjon rajta az ostor. Tegnap megkaptam, hogy b*sszam meg a mérnöki diplomámat meg a nagy eszemet és ő nem tehet róla, hogy ő csak technikus és nincs annyi esze. (sosem éreztettem vele, vagy bárki is, hogy ez számít, másrészt én sem a "nagy eszem" miatt, hanem a szorgalmam, érdeklődésem miatt lettem megbecsült munkaerő) Hihetetlen bántó amit művel és totál lesokkolt, majdnem bőgtem.
2014. dec. 9. 11:14
8/10 anonim válasza:
Kérném, sőt, írásban kérném a főnökömet (vagy akár többen együtt), hogy világosan ossza el, melyik munka kié.
És mindenki megcsinálja a magáét, de senki nem nyúlna a másikéhoz.
Szép dolog a hivatástudat, de a főnök felelőssége, hogy kit alkalmaz, hogy az milyen munkát végez. Ha a trehány kolléga rossz munkát végez, azért (őrajta kívül) a főnök a felelős, aki nem ellenőrizte a munkáját, vagy egyáltalán, aki alkalmazza.
Ha most nem léptek, nálatok fog ragadni, a főnök bizalmasa lesz és ő fog sakkban tartani mindenkit, hogy kirúgatja, ha nem pitizik neki.
9/10 A kérdező kommentje:
Hasonlóra gondoltunk, hogy írásban jelezzük a feletteseinknek a kialakult helyzetet a panaszainkat és vitassák meg mit akarnak. Van olyan kollégám aki vagy 20 éve itt van és azt mondta felmond, ha megtartják. Azt gondolom, amúgy nincs annyira ravasz, hogy eljuthassunk arra a szintre, amit írtál, de mindenkinek jobb lenne ha másik munkahelyen pihenne meg áskálódna inkább, mert nálunk eddig jó volt a légkör, szorgalmas a csapat egy-két helyzettől eltekintve és nem kellett senkinek nyalni csak melózni. Probléma inkább abból volt nálunk eddig, hogy ha létszámhiány volt, de inkább a létszámhiány, mint ez. Köszi mindenkinek. Megpróbáljuk tisztességesen megfogalmazni a problémáinkat, személyeskedés nélkül, szakmai alapokra helyezve és hátha csoda történik.
2014. dec. 9. 12:12
10/10 anonim válasza:
Hihetetlen.
Én nem találok normális melót (pedig én esküszöm, befognám a számat és csinálnám, amit mondanak), az ilyen deviánsok meg kirúghatatlanok ?!!??!!
Sosem értettem ezt a világot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!