Buzgómócsingok veszélyt jelenthetnek a munkahelyen a cégre, a kollégákra és a főnökre?
Rüviden: Igen
Egy olyan környezetben a leginkább, ahol a teljesítményt mérik... Ha a sztahanov kolléga 130%-ot termel, akkor a vezetés látja, hogy meg lehet csinálni, és rövidesen emelni fogja a normát... Ezzel kicseszik mindenkivel a gyárban... A műszakvezetővel is, mert így mindenkit jobban kell "ütnie", hogy menjen a munka
Tegyük fel, valaki bejár időre, minden kérését teljesíti a főnöknek és a saját munkáját is erőbedobással csinálja, kifogástalanul, aztán 8 óra után hazamegy és éli a magánéletét. Ha szükség van rá, akkor persze túlórázik.
És ehhez képest van egy kollégája, aki, ha pl 8-ra kell menni, ő 3/4 8 helyett már ott van negyed 8-ra, ő is kiválóan végzi a munkáját viszont állandóan pozitív visszajelzést vár a főnökétől; ez alatt pedig azt értem, ha valamit jól csinál, odamegy a főnökhöz és elmondja "Most ezt csináltam" - egy átlagos feladatot megcsinál jól, utána beharangozza és miután a főnök megdicséri, utána órákig magyarázza, hogy igen, maga se hitte volna, hogy ilyen jól megoldja ezt a nehéz dolgot.
Állandóan görcsöl minden feladaton, hogy a maximumot nyújtsa, de nem csak kissé ideges, hanem már reszket néha és a 10 körmét lerágja.
Ha letelik a 8 óra, ő még marad túlórázni, de utána hangoztatja, hogy ő ott maradt és hát más nem igen (bár ezt ritkábban mondja ki, inkább csak utal rá).
Hazaérve pedig a kollégáit hívogatja munkaügyben és, ha esetleg a kollégája éppen nem ér rá, mert családi ügy van, akkor másnap elmeséli a főnöknek, hogy ezt a gondot egyedül oldotta meg.
Emellett a főnök életét betéve tudja és folyton a nyakában liheg, lesve az óhajait, aztán meg meséli nekünk, hogy a főnöknek mennyire jól esik, hogy odafigyel rá.
Szerintem ezek alapján van különbség jó munkaerő és buzgómócsing között.
Magában nem is zavar ez a viselkedés, viszont maga egy ilyen munkaerő lehet rossz hatással a kollégáira és lehet veszélyforrás későbbiekben a főnökre vagy magára a cégre?
Erre hadd válaszoljak, mint főnök.
Egy olyan vezető, aki tényleg ért az embereihez és a képességei miatt van ott, ahol, észreveszi és kezeli ezt a magatartást.
Ennek az embernek (ha csak a te leírásod veszem alapul) kisebbségi komplexusa van, ezért mindent amit tesz, úgy érzi, fel kell nagyítania. Engem mint a főnökét már zavarna, ha minden feladat után még áradozna és rejtetten ajnározná magát hogy jaj, nem is gondolta hogy ilyen jól meg lesz oldva, stb.
Ha azt hallanám vissza a kollégáktól hogy ennyire rágörcsöl valamire, arról (is) elbeszélgetnék vele, ugyanúgy, mint a túlórázásról. Ha ugyanis csak neki kell bennmaradnia, az nem feltétlen azt jelenti, hogy ő dolgozik többet, hanem könnyen lehet, ő dolgozik legkevésbé effektíven.
Én biztos sokat beszélgetnék, formálnám az ilyen munkavállalót (volt már hasonló emberem, vele is sok munka volt). Azért is mert ez az állapot neki se jó, a munkamorált is rontja és könnyen lehet, nem is teljesít olyan szuperül.
Utolsó köszönöm; én is hasonlóra gondoltam.
Plusz, lehet bármennyire is túlbuzgó, ha ennyire rágörcsöl, az a teljesítményén mig meglátszik; rágörcsöl alap dolgokra és a nagyobb dolgoknál vagy nem tud majd mit tenni vagy anyagi kárt is okoz a cégnek.
Akkor megpróbáljuk így kezelni.
Nem vagyok rá féltéleny; nincs rám panasz, rendben végzem a munkát és meg vannak velem elégedve, miért lennék rá féltékeny?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!