Hogy ha valaki ismerős vagy családtag által jut be egy munkahelyre akkor az valamilyen szinten korrupciónak számít?
Ha csupán ismeretségi alapon történik, akkor az még nem korrupció, hanem "csupán" protekció.
Ezzel még önmagában nem volna olyan nagy gond.
Hiszen, jobbára minden cég, munkaadó olyan munkatársakkal, alkalmazottakkal szeret dolgozni, különösen a bizalmas munkakörökben, akik könnyen leinformálhatók, mert egy általuk jól ismert, megbízható személy ajánlása útján kerülnek oda, megbízható, jó munkaerőként.
A gond akkor van a protekcióval, ha más, alkalmasabb, tehetségesebb, és megbízhatóbb munkaerő elől orozzák el így az álláslehetőségeket a rokonok meg az ismerősök.
Komoly problémává akkor válik igazán, ha a Protekció összes jelentése vonatkozik a delikvensre, ami ugyebár, támogatást, segítséget, pártfogást, és nem utolsó sorban védelmet jelent.
Mert, ezáltal a delikvensnek valóban, származhatnak a protekció által tisztességtelen előnyei a többi munkatárssal szemben.
Jobb fizetés, esetleg kisebb-nagyobb hibákat elnéznek neki a főnökök, amit másoknak nem stb.. de ez még mindig "csak" protekció.
Szélsőséges esetben, ha a protezsáló személy túl nagy befolyással bír azon a helyen, ahová az általa támogatott személy kerül, és ha emellett még elfogult is a támogatott személlyel kapcsolatban, aminek következtében a protezsált személy "szent" és sérthetetlen, még akár a cégnek is komoly károkat tud okozni.
Csak egy ilyen, az általam ismert legelképesztőbb esetet írom meg példaképpen.
Személyesen tapasztaltam meg, hogy milyen kártékony tud lenni az, ha egy nagyon befolyásos családtag, feltétlenül ragaszkodik ahhoz, hogy egy általa protezsált rokon a cégnél dolgozzon vezető beosztásban.
Az eset a kilencvenes évek második felében történt.
Akkor, egy nagyon jól menő, (és nem utolsó sorban jól fizető), biztonságtechnikai cégnél dolgoztam.
A több éve együtt dolgozó, nagyon jól összeszokott, és egymást jól ismerő csapat (aminek az "összetétele" a belépésemet követő öt évig nem változott), nagy része ismeretség útján került a céghez, mint ahogy én is egy ismerősöm által, aki a telephely portáján dolgozott, ahol a cég műhelye is volt.
A műhelyfőnökünk, és egyben üzletkötőnk "S", (végzettségét tekintve gépészmérnök).
Kiváló, megbízható szakemberként ismertük mindannyian.
Emberileg is nagyon jól ki lehetett jönni vele.
A céghez kerülésemkor, már az első találkozásunk alkalmával, roppan szimpatikus volt, és mindvégig nagyon jó volt együtt dolgozni vele.
(Ő volt az egyik olyan munkatárs, aki nem ismeretség, hanem hirdetés útján került a céghez.)
Egy őszi napon, szép csendesen összepakolta a holmiját, elköszönt mindenkitől és elment a cégtől.
(Senki nem értette, hogy miért.)
Néhány nappal később, a szombati kollektív búcsúztató, söröző délutánon derült csak ki, hogy nem önszántából, azonnali hatállyal felmondtak neki. (Kirúgták.)
(Ezt meg aztán pláne nem értettük.)
Már következő hétfőn jött helyette az új ember, "L".
Aki már az első napon, sikeresen kivívta, kivétel nélkül mindenki unszimpátiáját.
Ahhoz sem kellet, még egy hét sem, hogy kiderüljön, szakmailag, és egyéb vonatkozásokban is segg hülye.
Gyakorlatilag, semmilyen formában, még papíron sem volt semmi köze a szakmához.
Abszolút nem értett ahhoz, amit csinált, rendszeresen elcseszte a megrendelések rajzainak méretezéseit, aminek következtében, rendszeresen a beépítési helyszíneken kellett korrigálni a felmérési hibáit, amivel persze a csapat szívott, de cudarul.
Arra is volt néhány példa, hogy "kissé" feldúlt hangulatban lévő megrendelő(k) keresték fel a műhelyt, (ahol az iroda is volt), mert, már X ideje megkötötték a szerződést, de még mindig nem történt teljesítés.
(Mert "L" elfelejtette leadni a megrendelést.)
Néhány hónap múlva, különös fizikai jelenség keltette fel a csapat figyelmét.
Konkrétan az, hogy a raktárban, néhány, (normális esetben) szilárd halmazállapotú és optikailag is határozottan jól érzékelhető szerelési anyag, szerszám-gép időről-időre köddé vált.
Mindezek megkoronázásaként, kezdtek menetrendszerűvé válni, az "Én úgy láttam" kezdetű, mondva csinált okokkal történő pénz levonások.
("késtél", "korábban mentél el", "hosszabb ebédszünetet tartottál", "túl sokat voltál kint cigizni" stb...
Tette ezt, annak ellenére, hogy a kiadott munkák, (már amiket rendesen, és időben megkaptunk), kivétel nélkül, hiánytalanul, és határidőre elkészültek.)
A fentebb említett dolgokat, felmérési hibákat, a szerelési anyagok, szerszámok, gépek egy részének rejtélyes szublimációját, az érdekes indokokkal történő pénz levonásokat, és nem utolsó sorban "L" rendszeres, minősíthetetlen arrogáns viselkedését, természetesen jeleztük a nagyfőnöknek.
Teltek a hetek, de semmi változás nem történt.
Időközben egy közös ismerősnek köszönhetően kiderült, hogy nem is fog történni, mivel "L" a cégtulajdonos élettársának (aki anyagi alapokon nagy befolyással bírt a cég életében), a kedvenc unokatestvére, és ő ragaszkodik ahhoz, hogy "L" a cégnél legyen alkalmazásban.
(Nem kevés fizetésért.)
Mivel, már rengeteg helyről rúgták ki ezt a kretént (általában néhány hónap után) az alkalmatlansága miatt.
Annak ellenére is, hogy a legtöbb helyre az unokanővére, "tolta be" az ismeretségei által.
Mivel tele volt adóssággal, hát kellet neki valami munka, hogy ne a családon élősködjön...
Ezután kezdtünk el sorban kilépni.
(Én a harmadik voltam a sorban.)
KB egy évvel később.
Összefutottam egy kollégával, aki még maradt, amikor én kiléptem.
Mint elmondta, másfél hónappal utánunk, ő volt az utolsó a régi csapatból, aki eljött a cégtől.
Néhány évvel később.
Sofőrként dolgoztam, arra a címre volt fuvarom, ahol a műhely is volt.
(Amikor megálltam a portánál, az ismerősöm nyitotta a kaput, aki által anno oda kerültem.)
Miután végeztem a lerakodással, kifelé menet néhány percet elbeszélgettünk.
Rákérdeztem, mi van a céggel?
Az ismerősöm elmondta, az után, hogy mi elmentünk, már nem volt állandó csapat.
Még KB egy évig, működött a cég, az alatt az idő alatt jöttek-mentek az emberek, szinte hétről hétre változtak az arcok.
Nem egészen egy évvel azután, komoly gondok lettek, bezárt és felszámolták.
Az ismerősöm elmondása szerint, (ahogy ő akkoriban hallotta), a legtöbb gondot a cégtulaj élettársának az unokaöccse generálta a cégnek...
Egy protekciós, és egy őt mindenáron protezsáló, védelmező kretén miatt.
Széthullott egy jó csapat, 14 ember néhány hónap alatt, és egy, addig jól menő cég, alig egy év alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!