Az egészségügyi dolgozóknak milyen a munka idejük?
A munka törvény könyve szerinti 168 óra, a többi az adott munkahelytől függ.
Valahol 8 óráznak, valahol 12 óráznak. A munkaidő kezdete szintén változó.
Ügyelet az orvosoknak van, az ápolónőknek ugyanolyan műszak az éjszakai is, mint a nappali, csak jár rá éjszakás pótlék. (csak nem fizetik ki)
Ünnep, éjszaka, hétvége, egyéb ilyen dolgok nem számítanak.
Nálunk az orvosváltás 8-kor van, az SBO-n 8-20-ig és 20-8-ig vannak bent, fekvőbeteg osztályokon 8-16-ig tart a rendes munkaidő, az ügyelet pedig 16-8-ig.
Járóbetegeknél pedig változó, valaki csak délután rendel.
A nővérek az SBO-n 7-kor és 19-kor váltanak, máshol 6-18-ig vannak. Éjjelre kevesebben maradnak. Az egyműszakosok pedig változóan 6-8 között jönnek.
A beteghordók úgy tudom 6-7 körül jelennek meg, éjjelre értelemszerűen csak néhányan maradnak. Az asszisztensek, adminisztrátorok leginkább egyműszakosok és 6-8 között kezdenek, kivéve a sürgősségin ahol 6-kor váltanak.
Mindenkinél alapesetben forgóműszak van, azaz nappal, éjszaka, alvónap majd pihenőnap.
Ünnepkor a hétvégi beosztás van érvényben, tehát pl. fekvőbetegeknél egy orvos ügyel reggel 8-től következő reggelig.
Te egészségügyben dolgozol?
Valóban mást is jelent az ügyelet, szerintem a járóbeteg-ellátásra gondolsz, aki nagyjából háziorvosi feladatot lát el, esetleg a sürgősséggi osztályokra.
Viszont a fekvőbetegeknél is ügyeletnek nevezik az éjszakát.
A folyamatos ellátás fogalma nem zárja ki az ügyeletet, a nővérek is ügyeletesnek nevezik magukat, az orvosoknál pedig egy sima fekvőbeteg osztályon nincs váltóműszak, 8 óra rendes munka, az ezen felüli időt pedig ügyeletnek nevezik, amit külsős orvos is végezhet. Hétvégén pedig nyilván a 8 órában dolgozók nem jönnek. Szóval az ügyeletes vigyáz a "rendre", ha van ideje alhat is. Külön orvosi ügyeletekkel foglalkozó cég van, akik a vállalkozóként dolgozók díjazását intézik.
A 7. válaszolótól kérdeztem, ha ő is egészségügyi dolgozó náluk biztos másképp nevezik az ügyeletet. :)
A röntgenasszisztensek munkaidejéről nem tudok sokat, szerintem kis eséllyel dolgoznak éjszaka, a kórházakban a sürgős esetek miatt maradhat bent egy-egy asszisztens, de amilyen mértékű a leépítés lehet csak az orvos éjszakázik. Bár mintha az éjszakai leleteket is aláírná asszisztens, nem igazán emlékszem.
A járóbeteg és osztályos vizsgálatokat nappal végzik, a mindenféle képalkotó központok, tüdőgondozók nappal tartanak nyitva, valahol hétvégén is ott vannak, a nagyobb központokban pedig késő estig fogadnak járóbetegeket is.
Szerintem munkaidővel kapcsolatban nézd meg meddig vannak nyitva az olyan helyek ahol röntgenasszisztensek is dolgoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!