Mi a véleményetek a munkahelyen megünnepelt szülinapokról ( ilyen esetben, mint lent)?
Csak a vezetőségnek tartani az nem más mint seggnyalás.. Valaki így akart jó pontot, és megmaradt ez a szokás. Nyugodtan lehet változtatni. Egyszer ha tudod hogy egy kollégának szülinapja van, menj és szed össze a pénzt ugyanúgy ahogy szoktátok. Ha valaki szóvá tenné,hogy ő nem vezető, akkor lehet mondani, hogy tudod, de ettől még neki is jár egy köszöntés..
Nálunk pont fordítva volt. A dolgozók gyűjtöttek pénzt ha valakinek szülinapja volt. Viszont az ünnepelt is készült sütikkel, üdítőkkel. Általában a műszak végén fél órával leálltak a munkával és mindenki ment a konyhába köszönteni az ünnepeltet. Akkor kapta meg az ajándékot is.
Később ez is abbamaradt, mert egyre többen szálltak ki a "buliból".. A főnöknek is gyűjtöttek pénzt szülinapra és karácsonyra.. Ez is abba maradt mert a főnök úgy döntött nincs kajapénz, nincs karácsonyi jutalompénz, sőt fizetésemelés sincs.. Így voltak akik beintettek hogy minek fizessenek ajándékra amikor így is kevés fizetést kapnak.. Így amikor kiléptem már végleg megszűnt az ajándékozás..
Jelenleg Angliában dolgozom. Itt úgy zajlik, hogy nincs pénz gyűjtögetés, ajándékozás. Ha az ünnepelt akarja (nem kötelező) bevihet sütit, kekszet és bárki ehet belőle..
Karácsonykor sincs semmi ajándékozás, csakis karácsonyi kártyák adogatása van.. Első évben fura volt hogy kaptam vagy 30 képeslapot..:)
A születésnap családi ünnep, privát ügy.
Nem is értem, ezt miért kell bevinni a munkahelyre. Ez tényleg csak nyalizás.
Szülinapot munkahelyen ünnepelni sztem is hülyeség, ahogy előttem írták, az a családra, barátokra tartozik. Nálunk igazán jó kis csapat van a munkahelyen, a névnapokat szoktuk tartani, a névnapos készül, szendvics, sütik, üdítő, rágcsálnivaló, stb. Semmi ajándékozás. Nem is várja el senki. Ha valamelyik kolléga úgy érzi az aktuális névnapos kedvesebb a szívének, akkor valami kis bohókás apróságot ad neki, de nem jellemző.
És ez így teljesen rendben is van. Úgy hívjuk ezeket a napokat: Malibu. (Máma Malibu, holnap mélabú... :))
Hát nem tudom. Nálunk a szülinaposokat már céges hagyomány szerint fel szoktuk köszönteni a munkahelyen, ami szerintem egy nagyon szép gesztus. Ilyenkor a cég jóvoltából kiraknak kis rágcsát, sütit egy asztalra, a főnök pedig megkezdi az ünnepelt felköszöntését és átad egy üveg bort, utána pedig a többi munkatárs is szóban felköszönti az illetőt.
Nekem azért tetszik, mert ez is egyfajta gesztus arra, hogy nem csak robotok vagyunk, hanem emberszámba vesznek minket.
Aztán persze a meghittebb köszöntések meg majd jöhetnek otthon a családtól, barátoktól, de a munkahelyi nem is erről szól (szerintem). :)
Előző munkahelyemen pedig a legjobb munkatársakkal mindig kitaláltunk valami kis személyesebb ajándékot az ünnepeltnek, amit tudtunk, hogy értékelni fog. :)
Jobb munkahelyeken az alkalmazottak születésnapja is meg van tartva. Én voltam egy olyan cégnél praktikázni, ahol ténleg minden alkalmazott meg volt ajándékozva, vendégelve, megtartották neki cégen belül a születésnapját (és aranyos volt, 1-2 órás, ha nem egész munkanapos).
És igen, egyetértek !!!
A korábbi munkahelyemen a névnapokat ünnepeltük. Az nem tetszett benne, hogy különböző értékűek voltak az ajándékok. Teszem azt, egyik kollégáméra fejenként 200 ft.-ot számítottak, míg egy másikéra 500-at. Úgy jött ki, hogy az egyikük drágább ajándékot érdemelt, mint a másik. De aztán már meg is szűnt, hála Istennek, mert amúgy is egy páran húztuk a szánkat, hogy erre is költsünk, mikor másra kellhet az a pénz.
A jelenlegi munkahelyemen nincs ez a gyakorlat: megpusziljuk a névnapost, szóban felköszöntjük és kész. Ennyi szerintem is bőven elég, attól még kedveljük egymást.
Ha pedig valaki kilép, és búcsúztatás van, akkor adjuk össze a pénzt, de az sem kötelező.
A szülinap pedig magánügy, ahogy feljebb is írták. Családi ill. baráti körbe való.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!