Miért van az egy kollektívàban hogy valakit nem vesznek be és szervezkednek ellene?

Ez egy elég sokrétű pszichológiai téma, rengeteg kutatással.
Ha csak a Stanfordi börtönkísérletet és a járókelő effekust megnézed sok mindent elárul az emberi viselkedésről ami kapcsolódik a kérdésedhez.
Rengeteg oka lehet egy kiközösítésnek.
Általában egy társaságban 1-2 olyan személyiség van aki erre kimondottan hajlamos és biztosan lesz 1-2 olyan személy is aki az áldozat szerepre tökéletesen alkalmas.
A többiek pedig vagy csatlakoznak az "erősebbhez" és társulnak vagy inkább úgy tesznek mintha nem történne semmi.

Egy új kollégával mindig vegyesen bánnak. Voltam én is valamilyen szinten kiközösített új dolgozó, és a végén ott is hagytam a céget. Fiatalabbak is voltak nálam, lehet ez is az ok, de sokszor magamra is hagytak, és ez a munka egy embernek már sok, mikor 3-an voltunk a teljes automata sorra, így azt is éreztem, hogy szívatnak, persze ha valami történt, akkor én voltam a rossz. Olyankor persze szidják az embert a háta mögött.
Illetve ahol sok az elvándorlás, ott a dolgozók is eleinte kevésbé befogadóak, mert minek bratyizzanak valakivel, aki lehet pár hét múlva lehet, hogy leszámol.

Egész életemben ez jutott ,hogy kiközösítettek megtanultam így boldogulni és egész jól megy .
Sose értettem azt,ha valakit ok nélkül kiközösítenek,azt igen ha okkal.
Meg azt se értettem amikor egy közösség istenit meg bâlvànyoz valakit.
És az is fura,hogy olyat is tapasztalok amikor a főnöksèg lefelè nyal egy dolgozónak.
A felfelé nyalást értem de a lefelét nem igazán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!