Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ha valaki újként kerül egy...

Ha valaki újként kerül egy munkahelyre, akkor az az elvárt, hogy minél többet kérdezzen vagy próbálja egyedül megoldani a feladatait?

Figyelt kérdés

Egyszer egyik főnököm mondta, amikor egyetem után kezdtem valahol, hogy kérdezzek minél többet főleg az elején és nincs buta kérdés csak buta ember, aki nem kérdez. Meg, hogy ha már 2 éve ott dolgoznék és akkor tennék fel banális kérdéseket, az cikibb lenne, de úgyis valahogy megúszható a dolog, az elején viszont minden további nélkül.

Nekem ez amúgy nagy dilemmám, ha elakadok valahol mennyi idő után kérjek segítséget és a kérdést hogy tegyem fel, hogy lássák azért csak megpróbáltam, beletettem az energiát. Nekem úgy tűnik az emberek többsége azt szereti, ha valaki szabálykövető, nem baj, ha nem szuper intelligens és nem egyből fog fel mindent, de próbál figyelni arra mások hogyan csinálják, udvariasan, transzparensen kommunikál. Hosszútávon ez kifizetődőbb, mint elhallgatni mondjuk egy hibát és akkor utólag nagyobb gáz lesz belőle. Csak persze mégis az a cél, hogy önállóan tudjon megoldani feladatokat.

nov. 22. 18:42
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdezzen és jegyezze meg amit mondanak neki.

2 év után nem kellene megkérdezni az alap dolgokat.

nov. 22. 18:51
 2/9 anonim ***** válasza:
55%

"Nekem úgy tűnik az emberek többsége azt szereti, ha valaki szabálykövető"

. Ez egy nagyon torz interpretáció. Egy dolog, hogy Te tudsz megoldást valamire, ami ugyanannyira valid, mint egy másik, de ha kialakult folyamat van arra, hogy mindenki az egyiket kövesse, akkor neked munkavállalóként is ez a kötelességed. Ennek semmi köze az intelligenciához, legfeljebb olyan értelemben, hogy józan ésszel belátható ennek az előnyei.

Ebből sehol nem következik, hogy később ne tudnád magadtól megoldani.

nov. 22. 19:01
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk szerintem az sem mindegy milyen munkakör és milyen szakmáról beszélünk, ugyanis vannak "kötött" szakmák, meg vannak lazábbak.

Ez alatt azt értem, hogy vannak dolgok amiket egyféleképpen lehet megcsinálni, annak pedig vagy ismered a folyamatát, vagy nem. Ha nem, és bele kell kérdezned, akkor nyilván szakmailag megkérdőjelezhető a tudásod.

De vannak olyan szakmák, ahol a végeredmény ugyanaz, de többféleképpen lehet csinálni, ott megér egy kérdést, hogy ők melyik megoldást preferálják.

Az én személyes véleményem (és ebben a munkahelyem is partner), hogy ha valamiben nem vagyok biztos, akkor inkább kérdezek, még ha alapvetően blőd kérdés is, mert nem akarom újracsinálni az adott dolgot. Egy 10 másodperces kérdés, megcsinálom és akkor biztosan jó, mintsem megcsinálom, utána meg "hát inkább úgy kellett volna, hogy....", és kezdhetem elölről.

De ezért írtam, ez szakmafüggő is.

nov. 22. 19:24
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem egyetelmuvalami, vagy nem tudod, vagy nem vagy benne biztos,akkor kérdezd meg inkább. Az elején nem probléma. Ha van rá lehetőség különböző munkatarsaktol Kérdezz, így megismered őket is:)
nov. 22. 19:36
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát nekem az elején segìtettek valamennyit, utána magamtól kellett csinálni a feladatokat, meg segìtséget kérnem, de általában rámhagyták a dolgot.. Ha meg önállósítottam magamat, akkor meg persze ment a lecseszés. Jobb lett volna, ha az első pár héten inkább beosztottak volna engem 1 ember mellé, de pár nap után egyedül hagytak. Nem éreztem korrektnek..
nov. 22. 19:42
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Az a biztosabb, ha az illető kérdez, aminek válaszára nemcsak, hogy figyel, hanem meg is jegyzi, illetve átülteti a gyakorlatba.

Nem kukacoskodásból:

nem mindegy, hogyan és mit kérdez az illető, mert ha valamit 3x kérdez meg, és még mindig nem klappol minden, ott már lehetnek gondok. Az sem mindegy, mennyire alapnak gondolt/titulált dologra kérdez rá, hogy tudás, vagy gyakorlat hiányzik az illetőnél.

A segítségkérés is nagyon helyzet specifikus, mert vannak olyan alkalmak, amikor azonnal kellene korrigálni, ahogy olyanok is, amiknél lenne idő úgy megoldani, hogy az illető (logikus kereteken belül) maga próbálkozik.

A kérdezésnél az plusz pont, hogyha nem úgy kérdez az illető, hogy "mit kell most csinálni?", hanem pl. úgy, hogy "ugye jól emlékszem, hogy most ezt és azt kell tennem?", mert így érzik, hogy jó úton halad, és tudja, mi a helyzet, de még nem teljesen biztos mindenben, mégis van fogalma a dolgokról.

nov. 23. 13:22
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Úgy tudom erre való a próbaidőszak. Inkább legyen valaki a sarkamban az elején, de az, hogy magamra vagyok utalva, majd utána utólagosan le vagyok szidva, hogy mit kellett VOLNA másképp, az fából vaskarika...
nov. 23. 13:50
 8/9 anonim ***** válasza:

Ahol csak egyetlen útja van annak, hogy egy feladatsor végre legyen hajtva, ott nincs miről beszélni, - kérdez az ember, jegyzetel, tanul és minél hamarabb átülteti a már megismert információkat a gyakorlatba.

Ahol nem egyutas egy munkakör, ott azért kacifántosabb a helyzet, mert ahányan vagyunk, annyiféle módon gondolkodunk, - ezt elismerem és következetesen tiszteletben is tartom.

Általában rám bízzák a hozzánk kerülő új munkaerő kiképzését, - ez egy ritka, de összetett, plusz bizalmi feladat, elvárás irányomba a főnökeim részéről.

Én magam szoktam szorgalmazni, ill. érvényesíteni az alábbiakat:

Amennyiben bizonytalanság, kétség merül fel a napi feladatellátás során, bármikor kérdezhet a tanítványom, - nem volt és nem is lesz példa arra, hogy ebben a helyzetében magára hagyom az engem megkérdező embert a kérdéseivel. Van olyan kérdés néha, amire nem tudom a választ, de ennek utána szoktam járni vagy nyíltan megmondom, hogy az adott ismeretanyagot nem tudom. (Szakmába illeszthető kérdésekre megpróbálom megkeresni, ill. megadni a megfelelő választ, a nem odaillőket pedig nem erőltetem.)

A technikára irányuló ismeretek átadására mindig nyitott vagyok, - 24/7-ben állok rendelkezésére a tanítványnak, ugyanakkor nem erőltetem azoknak a részleteknek a szajkózását, amelyre nem mutat igényt a tanuló. Egyszer elmondok mindent, ami bennem van ismeretanyag, de nem erőltetem az ő gondolkodásmódjába nem illeszkedő részletességet, - véletlenül se érezze azt, hogy hülyének, fogyatékosnak próbálom nézni vagy rá akarok erőltetni bármit is. Ezzel szemben soha nem zárkózom el attól, hogyha újra keres egy technikai problémával a tanítványom, - adok egy iránymutatást, de úgy, hogy a munkaintelligenciájának maximális kihasználására bátorítsam közben. A végletekig képes vagyok elmenni, ha attól fejlődést remélhetünk, de ehhez neki kell kezdeményeznie az új iránti érdeklődést, - a munkaintelligencia fejlesztésére és következetes felhasználására ösztönző módon viszonyulok a tanítványaimhoz. Tudják, értsék és szeressék, amit megtanulnak tőlem - ne köpködve, gyűlölködve, mérgelődve, kelletlenül járjanak be a munkahelyre, hanem az újabb és újabb kihívásokra is nyitott, érdeklődő emberekké válva keressék az új kérdéseikre a választ! Mindig szentelek időt arra, hogy meghallgassam a tanítványom gondolkodásmódját egy-egy probléma megoldására, - soha nem söpröm le a virtuális asztalról az ötleteiket és az is ritka, hogy nincs választásuk. A legtöbb esetbe úgy ágaztatom tovább az oktatást, hogy legyen több, - egyéniségükhöz, gondolkodásmódjukhoz leginkább illeszkedő - választásuk.

Ennek az egésznek nagyon fontos része, hogy kérdésekkel bombáznak, de ha fel tud tenni és fel is tesz kérdéseket egy ember valamilyen témakörben, az a legbiztosabb jele annak, hogy érdeklődik a témakör iránt! Szigorúan tilos - szerintem - egy szakmai témakörű kérdést feltevő tanítványt elküldeni, leszerelni, félretenni, lenéző stílusban kezelni! Én az együtt gondolkodástól sem szoktam elzárkózni, - volt már arra példa, hogy a tanítványomtól kaptam jó, hasznos ötleteket. Nincs ezen semmi szégyellnivaló, - elismerni sem az! Nem itt kezdődik a szakmai tekintély!

nov. 23. 23:48
 9/9 anonim ***** válasza:
Igen ilyesmi. A volt főnököm lebas.zott, hogy miért nem megyek oda, hogy adjon valami munkát, ha végeztem, illetve miért nem csinálom meg más munkáját, ha neki még sok van hátra. Na onnan 3 hónap után léptem is.
nov. 26. 20:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!