Ez lopásnak minősül?
Egy kis webshopnál dolgozom, egyszemélyben én intézek mindent, a termékfeltöltéstől a postázásig. Nemrég jött egy minimális, 3e forintos rendelés, és a vásárló a megjegyzésbe írta, hogy neki csak a 2db 200 forintos pici alkatrész kell, és a többi random terméket csak az tette a kosárba, hogy a rendszer engedje leadni a rendelést. Viszont kifizeti a teljes 3ezret+szállítást, és külön megkért, hogy ne is küldjem el a többi kacatot, mert nincs rá szüksége.
Oké, így is cselekedtem. 3ezerét kiszámláztam neki 400 forintos terméket, és mindenki elégedett volt. De mivől ő már úgyis kifizette a többi 2600forintos cuccokat, azt levontam a raktárkészletről, és megtartottam magamnak. Csak egy kollegám tudott az egészról, és ő beárult a főnöknek, aztán az lecseszett, hogy miket képzelek, meg ez lopásnak számít, bla-bla.
Mitől lenne lopás? Kifizették a terméket, kikerült a raktárból és a vásárlóval történt megegyezés teljesült. Hogy mi történik azon kívül vele, már nem releváns.
Abból lett volna az eltérés, hogy kiszámlázod a terméket, kifizetik, bevétel keletkezik belőle és a készletben bent marad. Mert akkor majd egy leltárnál lehet a fejeket vakarni, hogy vajon ki fog ezért vergődni nálad vagy a fogyasztóvédelemnél, hogy őt meglopták és olyan dologért fizetett amit meg sem kapott, és láthatóan ott van a készleten még mindig nálad.
A főnök is hülye. Ha egyszer kifizették, nem lehet lopás. Külön kérte a vevő, hogy ne szállítsd le. Azért ne vedd magadra, mert itt te akkor is hibáztatva lettél volna, ha bárhogy máshogy csinálod.
- ha leszállítod a vevő kérése ellenére és ezt ő szóvá teszi: lecsesznek
- ha kidobtad volna a kukába a még eladható cuccot: lecsesznek
- ha nem dobod ki és megtartod: lecsesznek
- ha nem hozod szinkronba a készletet az eladással: lecsesznek
Nem történt lopás, sem megtévesztés.
A vevő nem mondta, hogy ami nem kell, az a tied. Ezt nem lehet ilyen "aki kapja, marja" elven elintézni.
Adminisztrátorként elsődleges feladat az lett volna, hogy megpróbálod a rendszert felülbírálni, szortózod az eredeti számlát, és megpróbálsz egy 400 Ft + szállítás számlát előállítani, hiszen ez a korrekt, ezért dolgoznak ott emberek.
Ha ez nem lehet, és nem tudsz döntést hozni arról, mi legyen a termékekkel, akkor még mindig elküldheted a vevőnek, hogy "bocs, de muszáj elküldenem, mert ez a processz". Vagy felviszed újra a raktárkészletbe megfelelő megjegyzéssel.
Lenyegeben nem lopas, de nem is szabadott volna akkor sem megtartanod magadnak. Normalis helyen ha elore szolsz a fonok csak legyint a 2600 forintra. Itt inkabb azert lettel lecseszve mert sunyin zsebrevagtal valamit, ertektol fuggetlenul.
Mondjuk ezek utan azt is tudod mennyire bizhatsz a kollegaban...
#5:
Persze, a magadfajták csak hőbörögni tudnak a szabályok betartása helyett, ugye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!