Egyszer lesz olyan fejlett az ember, hogy ne kelljen átlagban heti 40 órát dolgozni?
Azt nem tudom, hogy a 168 órának a 40 óra hogyan teszi ki a nagyobbik részét?
Amint ezt rendbetettük szívesen válaszolok…
"Eljutunk egyszer olyan szintre, hogy csak 3 napot kell dolgozni egy héten?"
Akár holnaptól is bevezethetjük, ha te és mindenki más is azért a munkáért, amiért ma (hasra csapok) 100 ezer forintot fizetsz, holnaptól hajlandó vagy 166 ezer forintot fizetni, valamint elfogadod, hogy az embereknek a mostanihoz képest 40 %-kal kevesebb terméken és szolgáltatáson kell osztozkodni, legyen szó vásárlásról, ügyintézésről, szerelésről, bármiről.
A gazdaság célja lehetne ez is, hogy kevesebb munkára optimalizálja a rendszert. Ami persze nem egyenlő azzal, ami most zajlik, hogy a legtöbb innováció célja az, hogy az élő munkát kiiktassa.
Fenntarthatósági szerzők, pl. Gyulai Iván arról ír (Pénz és fenntartható fejlődés című online elérhető írásában), hogy a kamatos kamat önmagában felelős a társadalmi egyenlőtlenségek növeléséért, ezért e helyett negatív kamatú szabad pénzt kellene bevezetni, ami csökkentené az egyenlőtlenségeket, mert munka nélkül nem lehetne gazdagodni...
A végtelenül növekedni törekvő gazdasági berendezkedés rengeteg problémát gyárt nekünk, többek között azt is, hogy akinek van munkája, egyre többet kell dolgoznia...
#1 nagy részét, nem a nagyobbik részét.
#3 tudom, lehetetlen most ezt kivitelezni, nem is ez volt a kérdés.
"ezért e helyett negatív kamatú szabad pénzt kellene bevezetni, ami csökkentené az egyenlőtlenségeket, mert munka nélkül nem lehetne gazdagodni..."
Nem-e? Van 200 millió forintom, veszek belőle lakásokat a főváros feltörekvő kerületeiben, 20 év múlva eladom, addig kiadom. Mennyit gazdagodtam? Sokat. Mennyi munka volt vele? Szinte semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!