Mennyi esélyem lenne munkahelyi bíróságon, ha úgy érzem a cigány főnököm előnyben részesíti a cigány dolgozóit a magyarokkal szemben?
Tudom, fordított felállásban egyből ugranának a sztorira, de így nem tudom mennyi értelme lenne.
Másfél éve dolgozok a cégnél. 14-en dolgozunk együtt az irodában, abból csak 3-an vagyunk nem cigányok. A főnök legtöbb esetben csak cigányokat akar felvenni, ez mondjuk sosem mondta még ki, de eléggé nyilvánvaló. Igaz, hogy azokkal, akiket eddig felvett nem volt soha semmi probléma, de mégis zavar. Más kultúra teljesen, néha úgy érzem nem tekintenek egyenértékűnek. Nem hagynak ki semmiből, ugyanúgy beszélgetnek velem, még munka utáni programokon is részt veszek néha, de valahol azt érzem, hogy nem igazán vagyok teljesen befogadva.
A másik problémám a jutalmi rendszer. Minden hónap végén van hónap dolgozója, a főnök nettó 50-et ad. Másfél éve vagyok náluk, de még sosem kaptam. A 3 magyar közül egyedül 1 kapott eddig csak ebben az időszakban, akkor sem tudom mi lett a főnökkel.
Lenne ezekkel esélyem munkahelyi bíróságnál? A másik 2 magyar kollégámnak is elmondtam a problémám. Az egyiket teljesen hidegen hagyja a történet, a másik viszont nagyon megharagudott rám, mondjuk megígérte, hogy nem mondja el senkinek mit tervezek. Ő abszolút nem érzi azt, hogy ki lenne közösítve, pedig ő sem kapott még jutalmat. Sőt, azt is mondja rasszista vagyok, mert zavar, hogy ennyi cigány dolgozó van. Ezt pedig én tartom felháborítónak, mivel ha tényleg az lennék már rég nem dolgoznék itt.
Az a baj, hogy alapjáraton nagyon jól fizet a főnök, nem hinném, hogy tudnék találni jövedelmezőbb állást a végzettségemmel. Rugalmas is, van egy lányom, nem szokott problémázni amiatt, ha hirtelen haza kell mennem valami miatt, mivel neki is van 3 gyermeke. Mégis eljutottam arra a szintre, hogy nem bírom tovább ezeket a különbség tételeket.
Na akkor elmondok valamit.
Vannak a cigányok,meg a koszos retkes tetves cigányok.Na te melyikeknél dolgozol???
Nálunk is van jutalmi rendszer és aki nyavajog azoknak azt mondom, hogy a fizetésért dolgozol nem a jutalomért.
A leírtak alapján tényleg mintha egyedül te nem lennél elégedett a helyzettel, holott a leírtak alapján egy egészen jó munkahelyed van. Az egyetlen dolog, ami zavar, az az hogy cigányokkal dolgozol és nem te vagy a legjobb közöttük, vagyis az egód.
Fordított esetben amúgy elmondom neked, hogy senki nem foglalkozna ezzel, még az illető ide sem írná ki (nemhogy bírósághoz forduljon), mert teljesen természetes, hogy a legtöbb helyen a cigányokkal szemben van diszktimináció, meg sem ütné az ingerköszöböt (rendszerszintű, intézményes rasszizmus). Én büszke lennék a helyedben, hogy egy ilyen jó helyen dolgozok, ahol ez nem igaz.
Kédező! Tedd össze a két kezed hogy normális kollegáid vannak és korrekt főnököd a leírásod alapján. Sokan életük végéig majdnem hajszolják a jobbnál jobb munkahelyeket ahol normálisak az emberek és a fizetés is jónak mondható és mire megtalálják sok esetben elment előttük az élet. Ne a kollegáid bőrszínét nézd hanem azt hogy belül milyen emberek. Magyarban és cigányban is van jó és rosszindulatú ember, te a normálisabb és egyben dolgosabb cigány réteget fogtad ki és legyél ezért hálás. Én is Romákkal dolgozok együtt és a 3 év alatt olyan 1 db tetves cigány volt csak aki tette az agyát és ellopta emberek holmiját például az én Sony Bluetooth hangszórómat. Ő utána nem is sokáig dolgozott ott magyarán megtisztítottuk a munkahelyet a tolvajtól. Azóta Magyarok és cigányok megvagyunk ott bár sokszor a munkából adódóan szoktak lenni konfliktusok és nem rasszista indíttatásból.
Úgyhogy kérdező örülj hogy normális kollegáid vannak és még korrekt főnököd is. Dolgozhatnál olyan munkahelyen ahol nem korrekt a főnök, kevés fizetést nyom a számkádra és nem enged haza pl a gyerekedért hamarabb a munkahelyről, a kollegáid meg a beszólogatós, ordibálós és agresszív lopós cigányok is lehetnének de nem azok. Akkor mi a probléma? Nem lehettél még a hónap dolgozója? Szerintem te ez miatt vagy frusztrált és egyben sajnos irigy is vagy a Roma kollegáidra, de ez csak az én véleményem. Lehet akkor te is lehetnél a hónap dolgozója ha többet beleadnál a munkádba és a kollegáid között még ha Magyarok akkor se beszélj ezekről a dolgokról amit ide leírtál nekünk mert az emberek tudod pletykásak főleg ott ahol sok ember van együtt. Munkahely és iskola például.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!