Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mennyi esélyem lenne munkahely...

Mennyi esélyem lenne munkahelyi bíróságon, ha úgy érzem a cigány főnököm előnyben részesíti a cigány dolgozóit a magyarokkal szemben?

Figyelt kérdés

Tudom, fordított felállásban egyből ugranának a sztorira, de így nem tudom mennyi értelme lenne.

Másfél éve dolgozok a cégnél. 14-en dolgozunk együtt az irodában, abból csak 3-an vagyunk nem cigányok. A főnök legtöbb esetben csak cigányokat akar felvenni, ez mondjuk sosem mondta még ki, de eléggé nyilvánvaló. Igaz, hogy azokkal, akiket eddig felvett nem volt soha semmi probléma, de mégis zavar. Más kultúra teljesen, néha úgy érzem nem tekintenek egyenértékűnek. Nem hagynak ki semmiből, ugyanúgy beszélgetnek velem, még munka utáni programokon is részt veszek néha, de valahol azt érzem, hogy nem igazán vagyok teljesen befogadva.

A másik problémám a jutalmi rendszer. Minden hónap végén van hónap dolgozója, a főnök nettó 50-et ad. Másfél éve vagyok náluk, de még sosem kaptam. A 3 magyar közül egyedül 1 kapott eddig csak ebben az időszakban, akkor sem tudom mi lett a főnökkel.

Lenne ezekkel esélyem munkahelyi bíróságnál? A másik 2 magyar kollégámnak is elmondtam a problémám. Az egyiket teljesen hidegen hagyja a történet, a másik viszont nagyon megharagudott rám, mondjuk megígérte, hogy nem mondja el senkinek mit tervezek. Ő abszolút nem érzi azt, hogy ki lenne közösítve, pedig ő sem kapott még jutalmat. Sőt, azt is mondja rasszista vagyok, mert zavar, hogy ennyi cigány dolgozó van. Ezt pedig én tartom felháborítónak, mivel ha tényleg az lennék már rég nem dolgoznék itt.

Az a baj, hogy alapjáraton nagyon jól fizet a főnök, nem hinném, hogy tudnék találni jövedelmezőbb állást a végzettségemmel. Rugalmas is, van egy lányom, nem szokott problémázni amiatt, ha hirtelen haza kell mennem valami miatt, mivel neki is van 3 gyermeke. Mégis eljutottam arra a szintre, hogy nem bírom tovább ezeket a különbség tételeket.

szept. 10. 08:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
96%

"Minden hónap végén van hónap dolgozója ... Másfél éve vagyok náluk, de még sosem kaptam."

Ezt most úgy kellene elképzelni, mint egy vetésforgót, hogy minden hónapban más kapja, aki eddig még nem? Mert ha teljesítmény alapú és van aki nálad jobban teljesít, akkor ez nem kivételezés.

szept. 10. 08:55
 2/13 anonim ***** válasza:
85%

Te nem vagy rasszista én igen.

Dolgoztam már cigányokkal. Neked hogy jön le, hogy más kultúra?? Ott jósolnak cigánykártyából munkaidő alatt?? Vagy mutatványos cigányok??

Soha nem kapott még hónap dolgozója címet magyar mióta ott vagy, csak egyszer.

Elhiszem, hogy kivételeznek velük, végülis te se mehetsz haza csak úgy bármikor napközben.... Vagy várjunk csak, mégis haza szoktál menni és nincs vele baja.

Tényleg programokon ott szoktál lenni meg minden és mégis bajod van. Beszélgetnek ugyan úgy veled és mégis bajod van. Jófej a főnököd és bíróságra vinnéd az ügyet, csak mert olyan elképzeléseid, érzéseid vannak, hogy valami nem jó??

Először szerintem pszichológushoz vidd magaddal ezt az ügyet. A három magyarból te érzed csak ezt, lehet veled van valami gond vagy tényleg rasszista vagy és csak a pénz miatt van ott. Nincs baj azzal se ha az ember rasszista, de ne titkold már.

szept. 10. 09:08
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Amiket leírtál, annak alapján totál korrekt főnöknek tűnik.

A cigány kollégáid is rendesek. Jellemző, hogy a kettő közül egyik nem-cigány kollégád se állt melléd. Pedig ő sem kapott sose olyan jutalmat, mint te.

Pereskedés helyett inkább tedd össze a két kezedet, hogy ilyen munkahelyed, ilyen főnököd, ilyen munkatársaid vannak. Ha nem tetszik, keress másik munkahelyet, ahol alacsonyabb fizetést adnak és a gyerek betegsége esetén nehézkes az otthon maradás. Majd akkor rájössz, hogy ezt a helyet kellett volna megbecsülnöd.

szept. 10. 09:11
 4/13 anonim ***** válasza:
69%
Mondj frl
szept. 10. 09:12
 5/13 anonim ***** válasza:
91%

Ha nem dolgozik a cigany az a bajotok, ha dolgozik (raadasul ugy tunik ebbol hogy rendesen), akkor az a bajod...

Ha kotekszik veled a cigany az is baj, de ha baratsagos akkor hiaba mert igy is mennel a birosagra vamzerkodni.

Tudod en nem szeretek allast foglalni mert van a csaladomban cigany is es magyar is, de pont ezert ismerem a jo es a rossz oldalait mindketto kulturanak, es te az a tipikus kotekedos paraszt lehetsz, akit ertheto ha nem kedvelnek annyira.

Masodik ember egyebkent meg ahhoz kepest is logikusabb nalad, hogy szerinte "nincs baj azzal ha valaki rasszista". Oke, de akkor azzal se legyen bajod, ha kotekednek veled a ciganyok, mert az a rasszizmusra egy jogos valasz.

szept. 10. 09:32
 6/13 anonim ***** válasza:
88%

Elmondottak alapján a főnök teljesen korrekt, hogy még haza is enged hamarabb. 14-ből hárman vagytok magyarok. Tehát valószínűség számítás alapján se lenne korrekt a cigány dolgozókkal szemben, hogy folyton ti nyerjétek a holnap dolgozói díjat. Nagy valószínűséggel pont azért se kapod meg a díjat, mert haza jöttél párszor. Nem minden főnök engedné ezt meg.

Manapság már jó pár cigány sokkal jobban tud teljesíteni, mint egy magyar. Néztem you tube-on egy videót egy teljesen roma srácról, nem gondoltam, hogy a vége a videónak az lesz, hogy kutatásban nyer díjat 2 diplomával PhD fokozattal!!!

EL kellene már az embereknek engedni ezt a rasszizmus dolgot.

Férjem fél cigány, de amit programozóként meg tud csinálni, le a kalappal! Én nem vagyok programozó, de van rálátásom, hogy tudjam mekkora szakértelem kell 1-2 fejlesztéséhez. Ő sem azért kap magas fizetést mert roma, sőt nem is tudják, mert a bőrén nem annyira látszik. Azért kap magas fizetést, mert hatalmas tudással rendelkezik. Egy senior programozónak átlag 4 hét kellett volna egyik programja fejlesztéséhez. Akár hiszitek, akár nem ő 1 hét alatt megcsinálta!!! Nem akartam elhinni, hogy ilyen létezik...

Volt néger barátságom is, soha egy magyar se segített nekem annyit lelkileg, mint ő.

szept. 10. 09:59
 7/13 anonim ***** válasza:
5%
Értelmetlen mert a kormány kivételezik az aljákkal, bevett dolog az idegenek sztárolása a kertvben , azok egymást hozzák viszik cégekhez habzsi dőzsi majd átverik kiutálják kiteszik a fajtájukat is pláne ha más csoportbéli kasztba van . Sajnos a barom magyar felveszi az ellenséget , az ostoba etnikum szaporodik a putriban végtelenségig . Pár kivételt harsognak meg lehet nézni a bűncselekményeket aljas gyilkosságokat kik milyen arányban követik a népesség eloszlása tükrében . Lesújtó . C vel idegennel nem cimbizünk nem üzletelünk nem melózunk nem szaporodunk . Értelmetlen perelni , keress jobb helyet
szept. 10. 10:16
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy cigányokat preferál, szerintem nem feltétlen baj. Cigányként valószínüleg tudja, hogy nehezebben érvényesülnek a munkaeröpiacon, valószínüleg segíteni szeretne a sorstársain. Szerintem ha ezt kissebségekkel teszed, az rendben van, de belátom, hogy ez vitatható.

14-en dolgoztok ott, te másfél éve és még sose voltál a hónap dolgozója.

Ha véletlenszerüen osztogatják ezt a bónusz, akkor is kb 26% az esélye hogy egyszer se kapod meg(számold csak ki!).

Persze ez a hónap dolgozója nyilván valami féle telljesítménnyel függ össze, másfél év alatt meg nem olyan egyszerü az élre törni.

> néha úgy érzem nem tekintenek egyenértékűnek

Egyrészt lehet, hogy ezt csak te érzed így. Másrészt az is könnyen meglehet, hogy tényleg nem tekintenek egyenértékünek, de ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy nem vagy cigány. Lehet, hogy nem értesz a dolgokhoz annyira, amennyire a többiek. Esetleg nincs annyi tapasztalatod. Az is lehet, hogy valami más személyiségjegyedet tartják kellemetlennek és ez csapódik le benned így.

> Sőt, azt is mondja rasszista vagyok, mert zavar, hogy ennyi cigány dolgozó van. Ezt pedig én tartom felháborítónak, mivel ha tényleg az lennék már rég nem dolgoznék itt.

Elég fekete-fehéren gondolkodsz a rasszizmusról. Azért ennek vannak fokozatai.

Én azt tanácsolom, hogy gondolkodj el egy kicsit és válaszold meg ezt a kérdést:

Milyen konkrét hátrány ért ezen a munkahelyen csak azért, mert nem vagy cigány?

Miután rájössz, hogy erre(legalábbis a leírásod alapján) az a válaszod, hogy "semmi", gondolj vissza ezekre a szavaidra:

"alapjáraton nagyon jól fizet a főnök, nem hinném, hogy tudnék találni jövedelmezőbb állást a végzettségemmel. Rugalmas is, van egy lányom, nem szokott problémázni amiatt, ha hirtelen haza kell mennem valami miatt".

Ha ezen meditálgatsz kicsit és még mindíg rosszul érzed magad, szerintem menj el egy pszichológushoz. Ezt nem rosszból mondom.

Kívülröl, az alapján, amit leírtál nekem úgy tünik, hogy egy tök jó helyen dolgozol, de valamiért mégis rosszul érzed magad. Egy szakemberrel ki lehetne deríteni, hogy mi a gondod valójában.

szept. 10. 10:41
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
A munkaügyi bíróságon kiröhögnek ezzel. Az fel sem merült benned, hogy a többiek jobbak nálad és ezért nem kapsz jutalmat?
szept. 10. 11:12
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Legalább a befizetett illetékkel támogatod a bíróságok működését. :-)
szept. 10. 11:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!