Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Munkahelyről való távozás...

Munkahelyről való távozás váltás miatt?

Figyelt kérdés

Jelenleg van munkaviszonyom, de a másik helyen kezdenem kellene 15-én és ma adtam be a felmondásomat, de nem akarnak elengedni csak aug 1-én. Mit tehetek, hogy hetfőn a másik helyen kezdjek?

Sokkal jobban megéri a másik helyen dolgozni és ugyebár a szakmámban lennék benne. Nagyon gyorsan jött össze és hát ugye kevés időm volt felmondani (1 nap).

2024. júl. 12. 11:34
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Semmit nem tehetsz és te sem várhatod el, hogy egyik nap felmondasz és másnap már elengednek. Vannak jogszabályban előírt dolgok, amik rád is vonatkoznak és a munkáltatóra is, tehát a felmondási időhöz jogosan ragaszkodik. Nem véletlen van kitalálva a felmondási idő. A munkáltatónak időt ad arra, hogy keressen helyetted másik embert, ha pedig ő mondana fel neked, akkor tudnál keresni közben másik helyet.

Az a munkahely viszont, amelyik két hetet sem bír rád várni, az olyan is.

2024. júl. 12. 11:38
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
1-es vagyok, egyébként már csak azért sem értem ezt, mert a papírjaid nélkül nem fognak tudni alkalmazni a másik helyen (kivéve, ha nem feketén csinálják) ugyanis a jelenlegi munkáltatód még ha akarná sem tudná most azonnal az összes papírodat a rendelkezésedre bocsájtani.
2024. júl. 12. 11:39
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
bukó
2024. júl. 12. 11:40
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Felmondási idő hossza a munka törvénykönyve alapján

A felmondási idő általában harminc nap, de a munkáltatónál töltött idő függvényében hosszabbodhat, akár hat hónapig is. A felmondási ideje alatt a munkáltató köteles legalább a felmondási idő felére felmenteni a munkavállalót a munkavégzés alól (munkavégzés alóli felmentés), a töredéknapot egész napként kell figyelembe venni. A munkavállalót a kívánságának megfelelően, legfeljebb két részletben kell felmenteni. A felmentés idejére a munkavállalót távolléti díj illeti meg, kivéve, ha munkabérre egyébként nem lenne jogosult. Ha a munkavállalót a munkavégzés alól végleg felmentették, és a fizetését kizáró körülmény a felmentés után következett be, akkor a kifizetett munkabért visszakövetelni nem lehet.

Hogyan történik a felmondási idő számítása

A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött:

3 év után 5 nappal,

5 év után 15 nappal,

8 év után 20 nappal,

10 év után 25 nappal,

15 év után 30 nappal,

18 év után 40 nappal,

20 év után 60 nappal meghosszabbodik.

Az Mt. lehetővé teszi, hogy a Felek hosszabb felmondási időben állapodjanak meg. Azzal, hogy legfeljebb 6 havi felmondási idő köthető k, ennél hosszabb nem.

2024. júl. 12. 11:40
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Az új helyen nyilván elmondtad, hogy jelenleg van munkahelyed

(ha nem, az nagy hiba). Ebben az esetben meg kell érteniük, hogy van felmondási időd.

2024. júl. 12. 11:41
 6/10 anonim ***** válasza:
89%
Én más tapasztalatából beszélek, ezt csak hallottam , hogy valaki úgy számolt le, hogy váltani akart, de nem akarták hamarabb elengedni, tehát nem jelentették ki. Az új helyen meg bejelentették, tehát volt 2 db 8 órás munkaviszonya, ez technikailag megoldható, mármint a bejelentés. Majd a NAV hivatalból megkereste, hogy nyilatkozzon melyik munkaviszonyát akarja fenntartani, nyilván az újat. Így a régi munkahelyét meg kötelezték, hogy jelentse ki az illetőt.
2024. júl. 12. 11:56
 7/10 anonim ***** válasza:
89%
Még ma ha odaszrsz a főnök asztalára hétfőn tuti nem kell már bemenned.
2024. júl. 12. 12:11
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Néhány tanács a jövőre:

-mindig jelzed, hogy csak aláírt papírok esetén vagy hajlandó beadni a felmondásod.

-megmondod, hogy a felmondás x nap, esetleg azt is hogy a munkáltató NEM tér el ettől. Ehhez mérten számolják a munkakezdés napját.

2024. júl. 12. 12:21
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
" a másik helyen kezdenem kellene 15-én " Hát ezt akkor kellett volna megbeszélni, amikor megkérdezték, mikor tudsz kezdeni.
2024. júl. 12. 12:27
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
6: Ez azonban nem mentesíti a jogellenes felmondás (anyagi) következményei alól.
2024. júl. 12. 12:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!