Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Nekem már nincs esélyem egy...

Nekem már nincs esélyem egy boldog életre?

Figyelt kérdés

26 éves vagyok, nő. Mindig maximalista voltam és nagyon bánt, hogy nem értem el semmit. Sok olyan dolog van, amitől nagyon szenvedek, amit egy kívülálló nem ért meg: szociális szorongás, rossz családi háttér, a saját testemmel nem vagyok kibékülve, nemrég vesztettem el egy nagyon fontos személyt az életemből. Olyan mélyen vagyok, ahonnan úgy érzem már nem tudok kijönni. Már árnyéka sem vagyok a régi önmagamnak. Elkezdtem egy egyetemet még 2018-ban, még mindig nem fejeztem be. Nem voltam lusta, de teljesen kikészített mentálisan, sok kudarc, igazságtalanságok, csalódás önmagammal szemben, és senki nem volt ott, hogy felkaparjon. Tudom, ha össze tudnám szedni magam akkor meg tudnám csinálni. Félek már senki nem alkalmazna ilyen múlttal. Eddig: élelmiszeri eladó (1 év), bébiszitter családoknál(3 év) és korrepetítor(~5 év) voltam, valamint egyszer voltam kint külföldön nyári munkán. Hasznos tagja szeretnék lenni a társadalomnak, de azt érzem erről lekéstem. Tudnátok bármi tanácsot adni vagy teljesen reménytelen a helyzetem?

Kérlek aki nem támogató jelleggel írna, az inkább csak szépen mellőzze ezt a kérdést, köszönöm.

2023. okt. 4. 13:10
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
22%
Azért ha elmész gazdag családokhoz bébiszitterkedni jobban fogsz keresni mint egy programozó. 3 év tapasztalattal kapva kapnak majd érted. Csak hirdesd magad ilyen oldalakon.
2023. okt. 4. 13:14
 2/15 anonim ***** válasza:
73%

Keress fel egy pszichológust, aki tud neked segíteni feldolgozni a traumáidat. Továbbá olvasd el Dr. Máté Gábor: Normális vagy című könyvét.

Rossz családi háttér alatt mit értesz? Miben befolyásolja ez a jelenlegi életedet, hisz 26 éves vagy. Bizonyos kor után nem jó dolog a családot okolni mindenért, hisz 26 évesen már saját életed van, amiért egyedül csak te vagy a felelős.

Vannak céljaid az életben? Mik gátolnak abban, hogy megvalósítsd ezeket?

Sportolj valamit, meditálj, hisz a mozgás nagyon jót fog tenni neked.

2023. okt. 4. 13:20
 3/15 anonim ***** válasza:
68%
Tudom, hogy kegyetlenül hangzik, de a munka az, ami segíthet rajtad. Aközben megtapasztalhatod azt az állapotot amikor nem a saját problémáin kattog az ember. Aztán, ha már elég ideje csinálod, elkezdhetsz válogatni, olyan munkakörök felé kacsintgatni amik valódi örömöt okoznak. Munka alatt a tanulást, munkahely melletti tanulást, ezek kombinációját értem. Ha ezt az oldalát rendbeteszed az életednek, pénzügyileg is rendben leszel és szépen lassan jöhet a többi. Azon meg, hogy sok helyen dolgoztál eddig, ne görcsölj. Én 2012 óta legalább 12 munkahelyen megfordultam. Volt közte egész jól fizető, menő cég is. Kiégtem, megutáltam, munkaképtelenné váltam. A mai álmom egy betanított, operátori meló, remélem összejön. Csak erre és a mellette való tanulásra akarok fókuszálni addig, amíg nem rendezem a soraim és nem találok egy új, jobban fizető lehetőségeket. Óriási küzdelmet folytatok a megélhetésért de a mentális dolgaim másik lapra tartoznak, azokat külön oldogatom megfele amikor épp szusszanok egyet a melóból.
2023. okt. 4. 13:23
 4/15 anonim ***** válasza:
28%
*munka, tanulás, munka és tanulás
2023. okt. 4. 13:24
 5/15 anonim ***** válasza:
65%
Köszi, hogy úgy hálálod meg a segítséget, hogy lepontozol minket. :D
2023. okt. 4. 13:32
 6/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, én nem pontoztam le senkit.
2023. okt. 4. 13:34
 7/15 anonim ***** válasza:
96%

Szerintem nem a kérdező pontozott le minket. Bár lehet, hogy ezt csak a naivitásom mondja.

2023. okt. 4. 13:34
 8/15 anonim ***** válasza:
86%

"olyan mélyen vagyok" pszichológushoz ne félj elmenni. Mi hiába irunk bármit max lepontozol ha nem tetszik es tovabbmesz.

Valós segítségre van szükséged

2023. okt. 4. 13:38
 9/15 anonim ***** válasza:
95%
+ne sajnald megvenni magadnak azt amire vágysz, ez is adhat egy plusz loketet az eletben
2023. okt. 4. 13:39
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

A legfontosabb tanács: próbálj változtatni ezen a nagyon negatív, és nagyon maximalista hozzáálláson!

Azért ér téged kudarcok tömkelege, mert mindenben a rosszat keresed, mindenben azt nézed, hogy abban hol tudnád a negatívumot megtalálni. Teljesen mindegy, hogy te mit érsz el, mindig lesz valami, ami nem fog tetszeni.

Nézzük kicsit másképp a dolgokat! Nem értél el semmit? Tehát 12 évig jártál első osztályba, írni-olvasni sem tudsz, soha nem jártál az utcátokon kívül, és még egy kenyeret sem tudsz magadnak megkenni? Ha ez így lenne, akkor tényleg mondhatnád, hogy semmit nem értél el.

De nézzük sorban! Megtanultál írni, olvasni, számolni. Ja, hogy ez természetes, ez alapvető? Te így gondolod. Aztán amikor látjuk azokat az embereket, akár ezen az oldalon is, akiknek az is lehetetlen kihívás, hogy a mondataikat nagy betűvel kezdjék, meg netán a vesszőket kitegyék, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy talán ez mégsem annyira alap mindenkinek. Az embereknek sajnos elég nagy hányada funkcionálisan analfabéta. Te nem vagy az. Így máris többet elértél, mint az ország felnőtt lakosságának kb. a negyede.

Letetted az érettségit. Ja, hogy ez megint csak alap szerinted? Igen, szerinted. Hány, de hány ember van, akiknek ez is teljesíthetetlen kihívás! Én 18 évig korrepetáltam, és bizony nem egy olyannal találkoztam, akinek még az odáig vezető út is teljesíthetetlennek bizonyult. Meglepődnél, hogy hány olyan ember van, akiknek a négy alapművelet sem megy... Tudom, hogy nyilván többségében azok kerestek fel korrepetálás végett, akiknek komoly gondjaik voltak, de még ennek tudatában is megdöbbentő, hogy sokaknak mennyire nem mennek még alapvető dolgok sem. Sokat tudnék mesélni...

Felvettek egyetemre. Ez megint egy olyan dolog, amit sokan nem mondhatnak el magukról. Sokaknak még a "szakközépiskolát" (amit ugye pár éve még szakmunkásképzőnek hívtak) is nehéz elvégezni, és úgy tolják át őket év végén kegyelemkettesekkel. De még az egyetemet megcélzók közül sem sikerül mindenkinek a felvételi. Neked sikerült. Ezzel már a lakosság kb. 60%-át megelőzted. De lehet, hogy még többet.

Ja, hogy nem fejezted be? Na, erre mondom, hogy nem azt kell nézni, hogy mit nem értél el, hanem azt, hogy mit értél el. Pár napja lett Nobel-díjasunk Karikó Katalin. Nem tudom, hogy olvastad-e Telexen (vagy akárhol máshol) a róla szóló írást, de ha nem, akkor annyit érdemes tudni róla, hogy rengeteg kudarc, megpróbáltatás, és megaláztatás után érte el azt, amiért most a világ értelmesebbik fele tiszteli. Ha ő azt nézte volna, hogy mik azok, amik nem sikerültek, sehová nem ért volna. De ugyanez igaz szinte az összes híres emberre, kutatóra, tudósra. Zacher Gábort például elsőre nem vették fel az egyetemre. Ma az ország leghíresebb toxikológusa.

Ha valami nem sikerül, nem szabad a kardodba dőlni! Elsőként át kell gondolni, hogy érdemes-e foglalkozni vele, akarod-e? És ha igen, akkor meg kell próbálni újra, meg újra. Ha meg nem érdemes, akkor elkönyveled, hogy te legalább megpróbáltad, és próbálsz olyasmit találni, amiben több fantáziát látsz.

Dolgoztál korrepetítorként, ami eleve arra enged következtetni, hogy nem vagy hülye. Az emberek többsége nem éri el azt a szintet, hogy ezt meg tudja tenni.

És mi az, ami miatt aggódsz, hogy senki nem alkalmazna? Milyen múltról beszélsz te? 8 év fegyházról? Még azután is van, aki alkalmazza az embert. Tényleg az a baj, ne haragudj, hogy te beképzeled magadnak a problémákat oda is, ahol nincs.

Meg miről késtél le 26 évesen? Félre ne érts, nem nézlek le a fiatalságod miatt, de úgy keseregsz, mint egy 80 éves. Én 30 évesen kezdtem rendszergazdaként dolgozni, előtte némileg más területen tevékenykedtem, most meg 40 évesen tervezem, hogy váltsak a programozásra. Soha nincs késő. Egyik ismerősöm 50 évesen tette le a mérnöktanári diplomát. Munkatársam meg 45 éves, és most akar másoddiplomát szerezni. De amikor főiskolára jártam, volt egy 34 éves évfolyamtársunk, akinek egyszerűen akkor jött meg a kedve hozzá, és panaszkodás helyett nekivágott, és elvégezte.

Ami meg a külsődet illeti: bár nem ismerlek, nem tudom, hogy nézhetsz ki, de tapasztalatból mondom, hogy gyakran azok a nők a legszebbek, akik a legrondábbnak gondolják magukat. Csak tudod, a kóros önbizalomhiány és az önmarcangolás el tudja taszítani az embereket.

Száz szónak is egy a vége: szemléletmódbeli változások kellenek. A különbség egy boldog, és egy boldogtalan ember között pont az, hogy hogyan szemléled az életed eseményeit? Ezen viszont tényleg dolgoznod kell, amihez én azt mondom, nem ártana szakember segítségét kérned.

2023. okt. 4. 14:16
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!