Költözzek Budapestre, ne költözzek?
Férfi vagyok. A helyzet az, hogy 5 évig éltem Budapesten albérletben 27 éves koromtól 32-ig. Kb. 0 megtakarítással voltam már 32 éves koromra a hazaköltözés előtti időszak alatt. 2023 év elején hazaköltöztem Szegedre anyukámhoz, azóta időszakos munkáim voltak. Értsétek időszakos alatt ezeket: bútorpakolás (költöztető cég), paradicsom csomagoló cégnél (12 órában állómunka egy pult mellett, heti kifizetéssel). Meg még 1-2 ilyen alkalmibb. Szóval extrát ne képzeljetek el.
Jelenleg kb. 750.000 Ft SAJÁT félretett pénzem van. Végzettségemet tekintve pénzügy - számviteli képesítésem van, ezen a területe dolgoztam az elmúlt évek során is, 1-2 multit leszámítva Budapesten.
Budapesten a COVID időszak nagyon rossz volt, nagyon ment a pénz, akkor elvesztettem a munkahelyem is, az albérletet viszont nyögtem, meg mellette nyilván enni is kellett, akkor éltem fel az akkori spórolt pénzem java részét.
Végül is azért költöztem haza, mert tavaly nyár / őszén mikor beütött a nagy infláció annyira megdrágult minden az albérleten felül, szolgáltatás, étkeztetés, hogy eljutottam arra a szintre, hogy a pénzt kicentizve jöttem ki 0 Ft-ra minden hónap végén.
Viszont aki nincs tisztában azzal, hogy mennyire nehéz munkát találni, főleg Dél-Alföldön (általában protekcióval lehet normálisabbat, nekem az nincs), az ráncolja a szemöldökét, hogy miért panaszkodok. Budapesten 1-2 hét alatt találtam mindig munkát, ha váltani készültem, itthon jelentkezni se jelentkeztem nagyon, nemhogy még ott függvénye, hogy felvesznek-e.
Viszont nem akarok egész életem hátralevő részében ennyire szorongani, hogy nincs munkahelyem, szellemileg / szakmailag megállt a fejlődésem.
De a visszaköltözésemnek, ha sikerül 150.000 Ft körül találni albérletet ezekkel járna:
150.000 Ft I. havi lakbér + 2 havi kaucio: 450.000 Ft, első hónapra szűkösen kaja + ha venni kell 1-2 dolgot a lakásba 120.000 Ft. Eddig tartunk 570.000 Ft-nál. Mivel a munkahely lutri próbaidő alatt, ezért be kell számolni még egy havi lakbért + költési pénzt az olyan 230.000 Ft. Szóval most járunk 800.000 Ft-nál + még hozzászámoljuk a 2 havi rezsit, az mondjuk legyen 40.000 Ft szóval 840.000 Ft kéne ahhoz, hogy visszamenjek.
Szerencsére ki tudnak segíteni otthon, azért is írtam nagy betűkkel feljebb, hogy SAJÁT pénzem 750.000 Ft van.
Idő közben elhunyt sajnos egy közeli hozzátartozóm aki után örököltünk egy közepes állapotú ingatlant Szegeden, amit eladva önerőként tudnék hasznosítani egy esetleges budapesti ingatlanvásárlás esetén. Ennyivel van biztatóbb jövőképem az elmúlt évekhez képest, hogy talán egy stabil munka mellett hitelfelvétellel elkezdhetném törleszteni a saját lakásomat.
Szóval végszóra a kérdés: az elmúlt 9 hónapot figyelembe véve, szerintetek érdemes még várni, hogy háááátha jobb lesz (szerintem nem, nem véletlen mentem fel annakidején is Budapestre) Szegeden és találok valamit, vagy lépjem meg bátrabban ezt a felköltözést és célratörően küzdeni kell egy várhatólag nehéz de munka szempontból stabilabb jövőért?
Nem vagy egyedül ezzel a problémával. Nekem is ez a bajom (kivéve hogy nem örököltem), és még jó pár ezer embernek az országban. Megfizethetetlen az albérlet, mert a munkáltatók nem adnak normális béreket (nem lehet mindenki orvos, jogász, mérnök, szoftverfejlesztő stb).
A KSH statisztika szerint (link) "2019-BEN A 18–34 ÉVES MAGYAROK 62 SZÁZALÉKA MÉG NEM HAGYTA EL A SZÜLŐI HÁZAT!"
2019 óta szerintem még romlott is a helyzet.
Ha nincs párkapcsolatod/házastársad akkor igen nehéz egyedül boldogulni (albit fizetni).
Szerintem kénytelen leszel (én is) lakótársat keresni akivel közösen bérelnél lakást, vagy te megvennéd a lakást de az egyik szobát kiadnád albiba, az az összeg is segítene a törlesztőt fizetni. És ezt természetesen Budapesten, mert ott legalább van (lesz) munkalehetőség, jóval több mint egy kisebb városban, falun.
Igen, csak ilyen idősen nehéz lakótársat találni :(
Amit megértek.
Huszonévesen én sem feltétlen szeretnék egy 32 évessel együtt lakni, mégha nem is vagyok koravén.
Köszi a tanácsot, igen ez a bölcs döntés.
Keresek szobát, időm legalább engedi, nem sürget, hogy pár héten belül kell találjak.
Amikor találok megfelelő szobát, akkor pedig költözésre adom a fejem.
Amúgy a szobák is 100.000 Ft körül vannak, de így is spórolnék vele havi 50-60.000 Ft-ot, ami nem kis pénz!
Miért nem vonatozol elsőnek? Utána ha van munkád biztosan, akkor meg mehet valami olcsóbb albérlet keresés és akkor nem is kellene másokkal laknod.
Persze rossz vonatozni, én egyetemre jártam így, de pár hónapig egyáltalán nem kibírhatatlan. Szerintem rosszabb random emberekkel lakni, mint ideiglenesen vonatozgatni.
Szerintem középtávon (még nincs párod és/vagy jobb munkád), érdemes lenne olyan városba költözni, ahonnan egy órán belül pl a nyugatiba vagy. Ez Ceglédtől felfele minden megállóra igaz lesz. Most ha 40 perc pl a nyugatiba érni, az olyan, mintha Bp külvárosba laknál. Az albi sokkal olcsóbb ezeken a helyeken, pláne ha bevállalsz reggelente buszozást/sétát. Így tudnál úgy spórolni, hogy nem kell valami random személlyel laknod, aki egyáltalán nem biztos, hogy szimpi lesz neked.
Persze a szoba bérlés a legolcsóbb megoldás, de szerintem ennyi idősen minden szempontot nézve csak jobb lenne egyedül lakni nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!