Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Próbaidő alatti elbocsátás...

Próbaidő alatti elbocsátás esetén ez jogos?

Figyelt kérdés

Az 1 hónapos betanulási idő alatti "jövedelmet", amit munkabérként kifizettek, azt most vissza akarják fizettetni velem.

A cég mondott fel nekem indoklás nélkül és nem én nekik. Tudtam, hogy ez a költség felmerül, ha bizonyos időn belül megszűnik a jogviszony, de azt gondoltam, hogy csak akkor fizettetik vissza, ha a munkavállaló mond fel.

2023. aug. 11. 07:01
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy a fizetésből szépen levonták az összeget, szóval gyakorlatilag azokat a napokat, amiket ebben hónapban ledolgoztam, nem fizetik ki... Most ezzel lehet/érdemes valamit kezdeni, vagy hagyjam a francba?
2023. aug. 18. 11:46
 22/25 anonim ***** válasza:

16-os vagyok, miért nem ide írsz, miért privátban? Ha a jogpontok.hu nem biztosít már ingyenes jogsegélyt, akkor keress másikat, munkaügyi központokban is szokott lenni, helyi önkormányzatnál és a neten is több olyan oldal van, ahol fel lehet tenni munkajogi kérdést. Te tudod mekkora összegről van szó, ha elég nagy, akkor esetleg egy félórás konzultációt is megérhet egy ügyvéddel. Nem írtad le, pontosan mit takart ez az összeg, pl. hogy szerepel a bérjegyzéken?

19-es: nem kell szóban tájékoztatnia, el kell olvasni a szerződést, mielőtt aláírja. Ha valami nem világos rá lehet kérdezni vagy utánanézni, mielőtt aláírja.

20-as: nincs burkoltan elrejtve, le van írva világosan, a kérdezőnek kellett volna ennek utánanézni, hogy ez jogszerű-e így, ilyen megnevezéssel, ilyen formában, mielőtt aláírta. :(

2023. aug. 18. 12:31
 23/25 A kérdező kommentje:

A privi azért ment, mert picit régi kérdés és nem tudhattam, hogy figyeled-e még...

A szerződést aláírtam, mert örültem, hogy lesz munkahelyem. Az interjún is szó volt az összegről, ott úgy volt előadva, hogy azért vezették be ezt, mert sokan hagyják ott 6 hónap előtt. Így adtak elő. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ők fognak kirúgni...

2023. aug. 18. 13:21
 24/25 anonim ***** válasza:

Érhetően ez olyasmi, mint a diplomások röghöz kötése, értsd az állam kifizeti az egyetemed, te meg vállalod, hogy utána itt dolgozol. Ha nem találsz normális munkát normális pénzért akkor is, egyébként fizesd vissza.

Bár ez az adunk X értékű képzést, hogy nálunk dolgozhass, de ha mégse jönne össze, akkor kifizeted... lassan már mindenkinek kiállítanak papírt, hogy certifikált árokásó lettél, hálálkodj, hogy álljuk a képzési díjad.

2023. aug. 18. 13:24
 25/25 anonim ***** válasza:

23-as: sajnálom, ami történt és gondolom fiatal vagy, de ilyen esetekben mindig a legrosszabb esetet is át kell gondolni, jelen esetben, hogy mi lesz ha 6 hónapnál hamarabb szűnik meg a munkaviszony. Lehet, hogy nincs más választás, mint így is elfogadni, de akkor tudod, hogy reálisan ez is benne van.

Én továbbra is azt mondom, hogy keress olyan felületet, ahol ingyen megkérdezheted. Kérdezz rá konkrétan erre a megfogalmazásra, ahogy a szerződésedbe bele van írva, és bemásoltad valamelyik kérdésedbe (plusz mégegyszer: milyen jogcímen volt feltüntetve a bérpapíron?), hogy ilyen jogcímen/ilyen megnevezéssel/konstrukcióban vissza lehet-e igényelni/tartani juttatást vagy érdemes-e ezt megtámadni.

És amit szintén írtam: mekkora összegről van szó, ezt is mérlegeld, megér-e neked bármi további idő/energia befektetést ezt tisztázni vagy jobban jársz ha a munkakeresésre fókuszálsz.

2023. aug. 18. 14:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!