Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Próbaidő alatti elbocsátás...

Próbaidő alatti elbocsátás esetén ez jogos?

Figyelt kérdés

Az 1 hónapos betanulási idő alatti "jövedelmet", amit munkabérként kifizettek, azt most vissza akarják fizettetni velem.

A cég mondott fel nekem indoklás nélkül és nem én nekik. Tudtam, hogy ez a költség felmerül, ha bizonyos időn belül megszűnik a jogviszony, de azt gondoltam, hogy csak akkor fizettetik vissza, ha a munkavállaló mond fel.

2023. aug. 11. 07:01
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%
Munkaügyi bíróság!
2023. aug. 11. 11:25
 12/25 anonim ***** válasza:
De ez hogy volt? A próbaidő végén kifizették, majd azt mondták, fizesd vissza? Vagy esetleg hetente fizettek?
2023. aug. 11. 11:37
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

Attól, hogy benne van a szerződésben és alá is írtad, attól ez még lehet jogtalan.

Ne féljél és ne reagáljál.

Akció -----> reakció.

Ha ügyvéd ír levelet, nem jelent semmit. Bírósági idezesre, fizetési meghagyásra viszont kell reagálni.

Őszintén sajnálom, hogy vannak ilyen emberek akik a másik szuksegét ilyen aljas módon kihasználják.

2023. aug. 11. 18:23
 14/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Hivatalosan még nem közöltek ilyet, csak az elbocsátás másnapján betelefonáltam a céghez és erre is rákérdeztem és akkor Hr-rel egyeztetés alapján azt a választ kaptam, hogy "időarányosan vissza kell fizetni".

A munkaszerződésben szó szerint ez van:

A munkáltató a 3 hónapos próbaidő első hónapja alatt bruttó x alapbér megfizetését vállalja, valamint a munkakör ellátásához szükséges gyakorlati tapasztalat megszerzésének és fejlesztésének ellenértékeként további bruttó y összegű juttatást fizet.

Konkrét összeget nem szeretnék írni, mert lehet, hogy már jogilag nem lenne itt tisztességes.

A továbbiakban még az van, hogy Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya a munkaviszony kezdő napját követő 6 hónapon belül megszűntetésre kerül, a Munkavállaló köteles a számára már kifizetett a munkakör ellátásához szükséges gyakorlati tapasztalat megszerzésének és fejlesztésének ellenértéke juttatás nettó összegét visszafizetni.

2023. aug. 11. 18:40
 15/25 anonim ***** válasza:
Ne aggódj, hogy tisztességes e, ők sem azok.
2023. aug. 11. 22:00
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

14-es: nagyon kacifántosan van ez megfogalmazva, ez nem a munkabéred ("munkakör ellátáshoz szükséges gyakorlati tapasztalat megszerzésének és fejlesztésének ellenértéke"). "Megszüntetésre kerül" - így abban az esetben is érvényes ez a kitétel, ha a munkaadó mond fel. Ezt aláírás előtt kellett volna megkonzultálnod egy munkajogásszal.

www.jogpontok.hu - ingyenes munkajogsegély, ott tudsz segítséget kérni.

Itt szerintem az lehet kérdés, hogy az ilyen típusú juttatást (ami nem bér) hogyan kell nevezni és kiköthető-e, hogy adott esetben vissza kell fizetnie a munkavállalónak.

Persze megkockáztathatod, hogy nem fizeted vissza, remélve, hogy nem viszik munkaügyi bíróságra.

2023. aug. 11. 23:47
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Nem lehet, hogy valamilyen képzési támogatás és nem munkabér?

Mert akkor lehet "jogszerű" az ilyen, az egyébként f@sztarisznya munkáltató húzás.

Mert akkor lehet realitása, hogy mivel egy hónap után nem alkalmaznak tovább - mondjuk ez már önmagában is kérdéseket vet fel - visszafizettetik veled az egy hónapos betanulási-képzési díjat, amibe kerültél a cégnek..

Na most fizetést, akármilyen keveset, ekkor is kapnod kell, mert kis hazánk munkajoga szerint ettől (is) számít a jogviszonyod munkaviszonynak...

vagyis olyan nincs, hogy gyakorlatilag ingyen dolgoztál.

Akármilyen körmönfont megfogalmazást használ is a munkáltató, arra, hogy kib@sszon veled és ne adjon fizetést....

Ez max. akkor lenne lehetséges... ha pl.munkavállalói károkozás történt volna és munkáltató, kártérítés címen qvázi levonja a fizetésedet... de még ezt se tehetné meg korlátnul...

2023. aug. 12. 06:01
 18/25 anonim ***** válasza:
49%

Hát igen, a munkáltatatói szemétkedés határtalan tud lenni....

jelenteném minden lehetséges fórumon + sajtó..... had ízzadjon a szemétláda!

2023. aug. 12. 06:05
 19/25 anonim ***** válasza:
Még ha erről is van szó, hogy képzési vagy egyéb költség, akkor azt külön, részletesen, összegre kiterjedően tartalmazni kellene a szerződésnek és szóban is kellett volna tájékoztatnia erről.
2023. aug. 12. 08:29
 20/25 anonim ***** válasza:

Igen 19 - es, amit mondasz, az igaz, csak szerintem erre gondolt az ilyen f@sz munkáltató is.....

Ezért burkoltan elrejtette a szerződésben az ilyen (vissza)fizetési kötelezettséget.

2023. aug. 12. 08:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!