Próbaidő alatti elbocsátás esetén ez jogos?
Az 1 hónapos betanulási idő alatti "jövedelmet", amit munkabérként kifizettek, azt most vissza akarják fizettetni velem.
A cég mondott fel nekem indoklás nélkül és nem én nekik. Tudtam, hogy ez a költség felmerül, ha bizonyos időn belül megszűnik a jogviszony, de azt gondoltam, hogy csak akkor fizettetik vissza, ha a munkavállaló mond fel.
Attól, hogy benne van a szerződésben és alá is írtad, attól ez még lehet jogtalan.
Ne féljél és ne reagáljál.
Akció -----> reakció.
Ha ügyvéd ír levelet, nem jelent semmit. Bírósági idezesre, fizetési meghagyásra viszont kell reagálni.
Őszintén sajnálom, hogy vannak ilyen emberek akik a másik szuksegét ilyen aljas módon kihasználják.
Köszönöm a válaszokat. Hivatalosan még nem közöltek ilyet, csak az elbocsátás másnapján betelefonáltam a céghez és erre is rákérdeztem és akkor Hr-rel egyeztetés alapján azt a választ kaptam, hogy "időarányosan vissza kell fizetni".
A munkaszerződésben szó szerint ez van:
A munkáltató a 3 hónapos próbaidő első hónapja alatt bruttó x alapbér megfizetését vállalja, valamint a munkakör ellátásához szükséges gyakorlati tapasztalat megszerzésének és fejlesztésének ellenértékeként további bruttó y összegű juttatást fizet.
Konkrét összeget nem szeretnék írni, mert lehet, hogy már jogilag nem lenne itt tisztességes.
A továbbiakban még az van, hogy Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya a munkaviszony kezdő napját követő 6 hónapon belül megszűntetésre kerül, a Munkavállaló köteles a számára már kifizetett a munkakör ellátásához szükséges gyakorlati tapasztalat megszerzésének és fejlesztésének ellenértéke juttatás nettó összegét visszafizetni.
14-es: nagyon kacifántosan van ez megfogalmazva, ez nem a munkabéred ("munkakör ellátáshoz szükséges gyakorlati tapasztalat megszerzésének és fejlesztésének ellenértéke"). "Megszüntetésre kerül" - így abban az esetben is érvényes ez a kitétel, ha a munkaadó mond fel. Ezt aláírás előtt kellett volna megkonzultálnod egy munkajogásszal.
www.jogpontok.hu - ingyenes munkajogsegély, ott tudsz segítséget kérni.
Itt szerintem az lehet kérdés, hogy az ilyen típusú juttatást (ami nem bér) hogyan kell nevezni és kiköthető-e, hogy adott esetben vissza kell fizetnie a munkavállalónak.
Persze megkockáztathatod, hogy nem fizeted vissza, remélve, hogy nem viszik munkaügyi bíróságra.
Kérdező!
Nem lehet, hogy valamilyen képzési támogatás és nem munkabér?
Mert akkor lehet "jogszerű" az ilyen, az egyébként f@sztarisznya munkáltató húzás.
Mert akkor lehet realitása, hogy mivel egy hónap után nem alkalmaznak tovább - mondjuk ez már önmagában is kérdéseket vet fel - visszafizettetik veled az egy hónapos betanulási-képzési díjat, amibe kerültél a cégnek..
Na most fizetést, akármilyen keveset, ekkor is kapnod kell, mert kis hazánk munkajoga szerint ettől (is) számít a jogviszonyod munkaviszonynak...
vagyis olyan nincs, hogy gyakorlatilag ingyen dolgoztál.
Akármilyen körmönfont megfogalmazást használ is a munkáltató, arra, hogy kib@sszon veled és ne adjon fizetést....
Ez max. akkor lenne lehetséges... ha pl.munkavállalói károkozás történt volna és munkáltató, kártérítés címen qvázi levonja a fizetésedet... de még ezt se tehetné meg korlátnul...
Hát igen, a munkáltatatói szemétkedés határtalan tud lenni....
jelenteném minden lehetséges fórumon + sajtó..... had ízzadjon a szemétláda!
Igen 19 - es, amit mondasz, az igaz, csak szerintem erre gondolt az ilyen f@sz munkáltató is.....
Ezért burkoltan elrejtette a szerződésben az ilyen (vissza)fizetési kötelezettséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!