Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Nyíregyháziak! Mit szóltok...

Nyíregyháziak! Mit szóltok hozzá, hogy Nyíregyházán a déli ipari parkban most már hivatalosan is akkumulátorgyár épül?

Figyelt kérdés
[link]

2023. júl. 27. 14:29
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:

Szóval egyéni szocprobléma ez is, mint minden más ebben a k.rva országban?

Egyetemet végzett ember vagyok, számolni is tudok, a környezetem sem tart hülyének, engem meg lehet nyugtatni azt illetően, hogy egy gyár nem a világ vége, ha nyilvánosan hozzáférhető a dokumentáció, ha el tudom olvasni, le tudom belőle vezetni magamnak a következtetéseket, látom, milyen környezetvédelmi méréseket végeztek el rajta, milyen környezeti hatásokkal járhat a gyár működése, van egy világos vészhelyzeti forgatókönyv, adott esetben fel tudom tenni a kérdéseimet az illetékeseknek és látom, hogy annak a gyárnak szigorú szabályoknak, ellenőrzéseknek kell megfelelnie.

Csakhogy itt ilyen nincs. Nem találsz feltöltött dokumentációt, nincs közmeghallgatás, nem kérik ki a lakosság véleményét, a városvezetés, a kormány és a gyárvezetés részéről sem látok semmiféle tisztességes törekvést a lakosság megnyugtatására vagy arra, hogy biztosítsák, hogy ez a gyár valóban a szabályoknak, a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően működjön, és mérsékeljék a káros társadalmi, környezeti kihatásokat. Követem a többi gyárral kapcsolatos fejleményeket, és ez sem nyugtat meg.

Annyit látok, hogy a magyar kormánynak és bizonyos érdekcsoportoknak ez a gyár és a belőle kinyerhető pénz nagyon kell, bármi áron, és az sem számít, ha nyavalyás százezer ember issza meg a levét. Nem számítunk nekik most sem, ahogyan eddig sem számítottunk.

Le vagyunk tojva magasról, és nem hagynak a kezünkben eszközöket, de még a reményt is el akarják venni, hogy bármivel elérhessük, hogy a mi jogaink, életkörülményeink, életlehetőségeink is számítanak, hogy a jövőnk számít. Most épp te is ezt csinálod egyébként, egy mémként elsajátított mintázat szerint. Nem érzed annak a helyzetnek a nevetségességét, hogy a lakóhelyükért aggódó embereknek már csak efféle petíciók maradnak, és még ilyenkor is jönnek mindenfelől a szólamok, hogy ez sem ér semmit, ezzel sem érhetsz el semmit?

Ha a petíció smafu, akkor mit javasolsz hatékony eszközként?

Valóban elmehetek pszichológushoz, pszichiáterhez, rám is fér, egyébként meg mindenkire ráférne. De akármennyi terápiás munka, felírt gyógyszer után valahogy mégiscsak a kontrollvesztés, meg a felelősség témakörére lyukadnánk ki. Arra, hogy felnőtt emberként én felelősséggel tartozom a saját életem, a környezetem, meg a jövő generációk iránt.

2023. aug. 1. 09:40
 22/37 anonim ***** válasza:
71%

21 - Van egy debreceni ismerősöm. Felhívtam, hogy mondjon már valamit erről az akkugyár-hisztériáról.

Azt hittem, hogy el kezd káromkodni, de tévedtem.

Elmagyarázta, hogy amikor lett volna lehetősége az LMP-nek népszavazáson tiltakozni (helyben hagyta a Választási Bizottság a kérdésüket!) akkor még az aláírási ívekért sem mentek el... Most viszont vergődnek ezerrel, mert következnek a választások, és ebből akarnak (olcsó) politikai tőkét kovácsolni. Az ismerősöm - bár debreceni - totál ki van Orbánéktól, így nem ezt a választ vártam tőle. Állítólag nincs is nagy ellenállás: egy páran vergődnek, tiltakoznak, de a nagyon nagy többség nem száll bele ebbe a vitába!

Szerinte Debrecenben van pár gyógyszergyár, és semmi gond nincs velük. A Nagyerdő szélén van az ATOMKI (atomkutató, részecskegyorsító) semmi gond vele. Egyetlen nagyberuházás előtt sem értesítették a lakosságot, mert azzal a tárgyalási pozíciókat gyengítették volna. Különben ott meg a CATL óriásgyára amúgy is egy 20 éve iparterületté nyilvánított területen épül, úgyhogy nem termőföldet vesznek el! (az a BMW területére igaz, de azt meg csereföldekkel kompenzálták - a BMW fizette)

Az, hogy ezek mérgezők lennének, az azért nem igaz, mert a németeknél is építettek egyet, ami kisebb mint a debreceni lesz, de a technológia ugyanaz... Mindenhol OK a világban, csak ebben a szerencsétlen, megvezetett országban nem! Elgondolkodtató...

Minden ilyen beruházás csak annyira környezetszennyező, amennyit a fogadó ország megenged! Mindenre van már megbízható védekezés, a technológiák ismertek.

Mit szólnál, ha Nyíregyháza belterületén egy szemétégetőművet építenének?

Idegileg összeomlanál, és tüntetéseket szerveznél...

Pedig Bécsben is, és Szingapúrban is a városban épültek a szemétégetők, és a világon semmi baj nincs velük - olyannyira, hogy Bécs is, és Szingapúr is a világ első tíz legélhetőbb városai közt szerepel!!! (ezért hoztam pont őket példának)

Én nem fogok semmilyen petíciót aláírni, mert nekem más a meggyőződésem, de mindenképp a Fidesz, és a csicskapártja a Mi Hazánk ellen fogok szavazni. Ez van.

Itt van neked pl. a bécsi szemétégető: [link]

Inkább így égessék el a szemetet, mint elássák azt.

2023. aug. 1. 13:14
 23/37 A kérdező kommentje:

"Minden ilyen beruházás csak annyira környezetszennyező, amennyit a fogadó ország megenged!"

Éppen erről írtam. A magyar kormánynak nem érdeke, hogy egy beruházás is elmaradjon, "csak" mert túl sok a környezetszennyező anyag, ezért beengedi korlátlanul.

Ugyanazt várom el, ami Bécsben is megvan: nyilvánosan hozzáférhető dokumentációt, méréseket, számonkéréseket.

Ami korábbi gyáraknál, például az általad említetteknél megvolt, most meg nincs.

2023. aug. 1. 13:28
 24/37 A kérdező kommentje:

Nyilvánosan hozzáférhető dokumentáció, mérések, ellenőrzések, átláthatóság, számonkérhetőség!

Amíg ezek nincsenek meg, nincs miről beszélni!

2023. aug. 1. 13:29
 25/37 anonim ***** válasza:
71%

Neked akkor nem az akkugyárral, a kínaiakkal, hanem a kormánnyal van bajod, mert az nem garancia semmire sem.

Ezen nem csodálkozom.

De ne a fejlődést, hanem az országrablást állítsuk meg!

2023. aug. 1. 16:33
 26/37 A kérdező kommentje:

25. Te nem tudsz olvasni? oO

Nyilvánosan hozzáférhető dokumentáció, mérések, ellenőrzések, átláthatóság, számonkérhetőség kell!

Egyedül te vagy az, aki itt pártpolitikáról beszélsz, hogy melyik párt mit hogyan csinál. Én a lakóhelyemért és a szülővárosomért aggódom. Azt sem tudod, hol van Nyíregyháza ipari parkja, de tisztán pártpolitikai szempontokból beleszólsz egy helyi ügybe, ami nem érint téged.

Az nem pártpolitika kérdése, hogy a 21. században az Európai Unióban épülő gyár rendelkezzen megfelelő, nyilvános dokumentációval, mérésekkel, tartsa be a környezetvédelmi szabályozásokat, ellenőrizhető és számon kérhető legyen.

2023. aug. 1. 16:44
 27/37 anonim ***** válasza:
71%

Te nem tudsz olvasni, "diplomás"!

A nyíregyházi gyár még a helyszínválasztás stádiumában van, ami azt jelenti: a beruházási szándék, a meghatározott összeg meg van, a helyszín ismeretében fogják az üzemet megtervezni.

Akkor lesz közmeghallgatás.

Debrecenben is volt, kettő is: az egyiken ott volt a polgármester, a vízügy, a katasztrófavédelem, a beruházó, a tervező, és mindenki, aki érdemi választ lett volna képes adni. délután 4-től este 11-ig ment a szájkarate! Meg sem hallgatták a szakembereket, csak tele pofával üvöltöztek! A másodikon sem volt kíváncsi senki sem a beruházás mikéntjére, sőt: egy nőt, aki arra kérte a népeket, hogy hallgassuk már meg a szakembereket is, nemes egyszerűséggel lepofozták!

Mindezt a TV-ben néztem végig - megtehetted volna te is!

Engem konkrétan nem érdekel hogy Nyíregyházán lesz-e gyár vagy nem, csak kérdezem: amikor a gumigyár, vagy a LEGO épült, akkor is ilyen aggódó voltál, vagy mélyen kussoltál?!

2023. aug. 2. 09:22
 28/37 anonim ***** válasza:
35%
Nyilván mindenki kussolt, hiszen nem volt ennyire kirakatban a téma, az évek óta tartó hergelések, meg a pávatánc ezzel a "nem leszünk gyarmat" vs "eladtuk kínának az országot", vagy a "nem veheted el a magyarok munkáját" vs "50 millió ázsiai munkás jön ide" dolgokkal.
2023. aug. 2. 09:39
 29/37 A kérdező kommentje:

27. Szennyezésben és vízfogyasztásban nem ugyanaz a kategória a többi általad említett gyár, ezt nem kell magyaráznom.

Másrészt ezeknél a gyáraknál megvolt, megvan a dokumentáció és az ellenőrizhetőség, amit jelen esetben hiányolok.

Láttam a debreceni közmeghallgatásról készült felvételeket. Sőt, elmentem a boysen akkumulátortartó-takarólemezgyár téli nyíregyházi közmeghallgatásra, képzeld, negyed órával előtte értem oda, és nem engedtek be, mert hogy, hogy nem, egy 50-100 fős kis termbe sikerült szervezni az egészet, ami zsúfolásig megtelt.

Mint egy órával később, amikor sikerült bejutnom, kiderült, hogy buzgó nyugdíjas pártkatonákkal, akok a kérdezőkkel kezdtek vitatkozni, ahelyett, hogy a gyár képviselőinek tették volna fel a kérdéseiket. A gyár képviselőinek pedig nem a tájékoztatás volt az elsődleges, hanem hogy a kérdezőt, annak beszédstílusát, kérdéseit, bármely irreleváns jellemzőjét és az újonnan érkező "későket" leszólják.

Ilyen körülmények között az ember hogy legyen nyugodt, hogy legyen bizalma abban, hogy normálisan válaszolják meg a kérdéseit?

Újra és újra: ami miatt ellenzem a gyárat, a nyilvánosan hozzáférhető dokumentáció, mérések, ellenőrzések, átláthatóság, számonkérhetőség hiánya.

Nem nyíregyháziként hozhatsz akárhány szempontot ebbe a helyi ügybe, hogy furkósbotként verd át rajtam, de ezt még nem válaszoltad meg, és arra nem adtál magyarázatot, hol és miért késik a dokumentáció.

Hogyan helyeselhetnék, fogadhatnék el egy beruházást a lakóhelyemen, ha nem lehet tényszerű adatok alapján járni, hogy mivel jár az, itt helyben?

Az egy dolog, hogy téged nem érdekel, mivel jár itt ez a gyár, de én itt élek, én iszom meg a levét.

Még egyszer:

Nyilvánosan hozzáférhető dokumentáció, mérések, ellenőrzések, átláthatóság, számonkérhetőség kell!

2023. aug. 2. 11:07
 30/37 anonim ***** válasza:
29%

29 - Hányan tüntikéztetek ma Nyíregyházán?

Ott volt a lakosság legalább 0,5 %-a?!

Mert az már nem semmi...

2023. aug. 5. 23:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!