Jelenleg mennyi egy kezdő tanítónak a fizetése?

9
Jó bocsi akkor legyen 4 év (8 félév ahogy szimpi). Bánom is én mennyi, ennyiért pénzért a kisujjam sem mozdítanám meg nemhogy egyetemen tanulni érte éveket… tiszta nevetséges, bár amilyen színvonalat adnak ennyit is érdemelnek. Az is elég bolond aki tanárnak megy. Aztán úgyis csak a pénzen megy a sírás.. Közben csinálna egy pár hónapos fodrász/pillás/körmös képzést és 2x ennyit kereshet simán…
10
Igen matematikus vagyok. Pénztáros Lőrincnek is én matematikázom ki a dolgokat.

“megérdened” nehogy azt mond, hogy magyar tanár vagy mentem lemegyek hídba.
Hát nagyon nem mindegy, hogy 200-ból vagy 500-ból fizetem az albérletet és tartom fenn magam (előbbiből mondjuk kivitelezhetetlen).

11, van aki nem az alapján választ hivatást, hogy mennyi az annyi, hanem hogy mit szeretne csinálni az életében.
A pedagógusok problémázása meg elsősorban nem a pénzről, hanem a munkakörülményekről és a rendszer elavultságán, szakmaiatlanságáról szól.
Egyszerűen csak... szeretnének tanítani, szeretnék, hogy az oktatás egyre jobb és jobb legyen, erre azt kell végignézniük, hgoy minden amit szeretnek szándékos rombolás áldozata lesz.
Ha te ebből az egészből csak a fizetést látod, az a te szegénységi bizonyítványod.

14
A szegények pont, hogy ti vagytok és van is róla bizonyítványotok (ez a pedagógusi diploma) amire büszkék is vagytok. :D
Engem a pedagógia (tanítói, vagy gyógypedagógiai pálya) érdekel,
Érdekel a védőnői pálya is, a pszichológia is,
De egyiknek se jó a fizetése.
Pszichológusnak max akkor ha magán praxisa van, de azt az elején nem hiszen hogy tudnék csinálni, ahhoz sok minden kell.
De már annyit dolgoztam olyan helyeken, amiket utáltam csinálni (vendéglátás, kereskedelem, gyár), hogy szeretnék már végre olyan szakmát, amiben szerethetem azt, amit csinálok.
27 éves vagyok, szeretnék jövőre továbbtanulni felsőoktatásban...
De ami engem érdekel, ott mind ilyen gáz a fizetés.
Max egy magán iskolában lenne jó.
Van tehetségem, jól rajzolok, festek, max még ez irányba indulhatnék el...
De kár, hogy pedagógiai szakmában nem lehet megélni, mert az is egy álmom volt. Maga a hivatás,
Szeretek gyerekekkel foglalkozni.
Köszönöm mindenkinek a válaszát!

ma 11:33
Mire te elvégzed addigra elméletileg a diplomás átlagbér 80%-a kell legyen a tanári átlagfizetés. Mert ha nem teljesül ez akkor nem kapjuk az EU-s pénzek egy jól látható részét.
Ugyanakkor nem tudom ha 27 éves korodig nem találtál semmit se amiben kiélheted magad akkor majd mennyire lesz neked való a tanári szakma 32-33 évesen mire végzel.
Egyáltalán milyen tanár szeretnél lenni? Pl. nekem vannak zenetanár ismerőseim akik hétvégente magándiákokból több pénzt összeszednek, mint amennyi a hivatalos fizetésük. Szóval ez is egy járható út, hogy bejársz pár órát tanítani és közben meg magánórákat adsz 4-6 ezer forint simán van "óránként". Itt KATA-zhatsz is ha rendesen akarod csinálni, aztán heti 10-15 órával keresel annyit mint a suliban 32-vel.

Ja, csak az átlagban benne van a tanker és szc vezetők milliós fizuja, meg a mezei ped. br. 410k-s fizuja is. Ennyi a garantált bér ugyanis, a többi csak adható, amennyiben a fenntartónak van rá pénze.
Erről is szó van az új státusztv-ben, amit június 1-jén fognak szentesíteni.

Az a gond, hogy hiába keresed az átlag diplomás bér 80%-át, ami nominálisan akár még nagy is lehet, ha egyszer szarok a munkakörülmények.
Csak egy példa mostanság párom munkahelyén:
Nyilván rengeteget kell nyomtatniuk. De nyomtatút évek óta nem adott a tankerület. Könyöradományból eg ypauka hozott nekik nyomtatót, de annak is bekrepált a szkenner része, így fénymásolni úgy tudnak, hogy mobillal befotózzák és azt nyomtatják ki.
A tinta elfogyott. De mivel a noymtató nem a tankerület által hitelesnek mondott nyomtató, így tintapatront nem hajlandó fizetni hozzá. De persze nyomtatót sem hajlandó továbbra sem adni.
A tankerület megoldásként azt javasolta, hogy fáradjanak át a pár utcával arrébb lévő intézménybe és ott nyomtassanak.
A jelenlegi terv az, hogy a vezetőknek szánt (mert kell az mindig) év végi ajándékok áraiból a kisfőnök elsikkaszt annyit, hogy tudjanak tintapatront venni és EL TUDJÁK VÉGEZNI A MUNKÁJUKAT!
Szóval hiába annyi a bér amennyi, ha egysze rilyen körülmények és vezetőség van..
És ezért tüntetnek a pedagógusok, de a sok barom nem érti, csak a fizut látja és annyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!