Van ilyen hogy a munka törvénykönyvét egy cégen belüli kollektív munkaszerződés felülír?
Most derült ki hogy van egy "kollektív" szerződése a cégnek, amiben a 30 napos felmondási időm felül van írva annak függvényében, hogy mióta dolgozom itt. Eddig abban a hitben éltem, hogy 30 nap a felmondási időm, de most kiderült, hogy annyi ideje itt dolgozom, hogy ez 60 napra húzódik.. Ez lényegében felülírja a munka törvénykönyvét..Ez így OK?
(Érdekesség, hogy a szerződésemben amit valóban alá is írtam, 30 nap szerepel..)
Gugli első találat: Munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő hossza egységesen 30 nap. Ennél hosszabb felmondási idő munkavállalói felmondás esetén akkor lehetséges, ha a felek erről például a munkaszerződésben vagy kollektív szerződésben megállapodtak. A megállapodás szerinti felmondási idő legfeljebb 6 hónapos lehet.
Tehát ez így OK.
Ez a "most derült ki, hogy van kollektív szerződés" azért így fura nekem, tudtommal a munkaszerződésben hivatkozni kell rá, hogy van, és adott esetben az abban foglaltak érvényesek.
igen, közben énis megtaláltam neten, és valóban benne van a szerződésemben hogy a kollektiv szerződés tartalmát megismertem és tudomásul veszem. Más kérdés, hogy ez a céges hálózaton van csak fenn, azt meg nem hivatalosan nem nyithatom meg amíg nem dolgozom ott. Namindegy, ez szőrszálhasogatás. Legközelebb körültekintőbben olvasom el, mit írok alá :)
Ettől függetlenül hivatalosan még nem mondták hogy ezt az időt valóban le kell itt töltenem, csak egy kollegám hivta fel a figyelmem hogy amugy van ilyen, de ő is felmondott, és még hamarabb is elengedték mint 30 nap..
Tanulság: legközelebbi helyemen már jobban körüljárom ezt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!