Munkajog szerint ez így szabályos?
Barátnőm Sinsay-ben dolgozik. Szerződésük szerint heti 2 nap szabadnap jár, havi egy szabad hétvége. Már többször előfordult ez, és valahogy nem értem, hogy hogyan lehetséges.
Tehát márciusban a 15-ei héten lesz egy pihenőnapja 15-én, meg 16-án, és ennyi.
Ha Magyarországon munkaszüneti nap van, akkor arra a hétre már csak plusz egy pihenőnapot kapnak, mivel a munkaszünetin úgy sem dolgoztak.
Csak szerintem nem így kéne, hogy működjön?
A munkaszüneti nap az nem pihenőnap. Attól, hogy nem általános munkarendben dolgoznak, a heti két pihenőnap kötelezően (más kérdés, ha le van csúsztatva később) jár. Ez olyan kb., mintha én, aki általános munkarendben dolgozom, be kéne hogy menjek szombaton, mert szerdán, március 15-én otthon voltam.
Vagy ez jogilag rendben van?
3-as, te tévedésben vagy!
Csak ha a tulaj maga megy be dolgozni, csak akkor nyithat ki ünnepnapon. Kivétel ez alól a benzinkutak, éttermek, szállodák.
A Sinsay-nek épphogy kötelező zárva tartania ünnepnapon. Nem is mered a törvényt. Gondolod, hogy a TESCO például bezárna, ha nem lenne kötelező? Elárulom, hogy nem.
5-ös az ünnepnap nem szabadnap, hanem más kategória, más fogalom.
Amire te gondolsz alapvetően, az egy étteremben igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!