Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Munkajog szerint ez így...

Munkajog szerint ez így szabályos?

Figyelt kérdés

Barátnőm Sinsay-ben dolgozik. Szerződésük szerint heti 2 nap szabadnap jár, havi egy szabad hétvége. Már többször előfordult ez, és valahogy nem értem, hogy hogyan lehetséges.

Tehát márciusban a 15-ei héten lesz egy pihenőnapja 15-én, meg 16-án, és ennyi.

Ha Magyarországon munkaszüneti nap van, akkor arra a hétre már csak plusz egy pihenőnapot kapnak, mivel a munkaszünetin úgy sem dolgoztak.

Csak szerintem nem így kéne, hogy működjön?

A munkaszüneti nap az nem pihenőnap. Attól, hogy nem általános munkarendben dolgoznak, a heti két pihenőnap kötelezően (más kérdés, ha le van csúsztatva később) jár. Ez olyan kb., mintha én, aki általános munkarendben dolgozom, be kéne hogy menjek szombaton, mert szerdán, március 15-én otthon voltam.

Vagy ez jogilag rendben van?

#munkajog #pihenőnap #szabadnap #munkszüneti nap
2023. márc. 1. 10:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Az a kérdés, hogy van elszámolva. Ha túlóraként, akkor lehet.
2023. márc. 1. 11:12
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
HA kifizetik, akkor rendben van, de ha nem , akkor járna azon a héten összesen 3 nap, tehát az ünnepnap és még 2 szabadnap.
2023. márc. 1. 11:39
 3/15 anonim ***** válasza:
39%
Teljesen szabályos. Az ő döntésük, hogy 15.-én zárva tartanak (egy üzlet lehetne nyitva, ha úgy akarják), és így joguk van a kettőből az egyik szabadnapot aznapra tenni.
2023. márc. 1. 12:54
 4/15 anonim ***** válasza:
73%

3-as, te tévedésben vagy!

Csak ha a tulaj maga megy be dolgozni, csak akkor nyithat ki ünnepnapon. Kivétel ez alól a benzinkutak, éttermek, szállodák.

A Sinsay-nek épphogy kötelező zárva tartania ünnepnapon. Nem is mered a törvényt. Gondolod, hogy a TESCO például bezárna, ha nem lenne kötelező? Elárulom, hogy nem.

2023. márc. 1. 16:53
 5/15 anonim ***** válasza:
29%
4: Oké, akkor ebben tévedtem. De a kettő szabadnapot akkor is tetszőlegesen oszthatják el. Arról ők nem tehetnek, hogy az egyik nap pont egy munkaszüneti ünnepre esik. Most ez olyan, ha dolgozol egy irodában vagy gyárban, ahol a hétvége és az ünnepek automatice szabadok, és egy ünnepnap mondjuk pont szombatra vagy vasárnapra esik, ott sem kapsz mellé pluszban egy extra hétköznapi szabadnapot csak azért mert hogyha hétköznapra esne, akkor 3 nap munkaszünet lenne.
2023. márc. 1. 17:00
 6/15 anonim ***** válasza:
52%

5-ös az ünnepnap nem szabadnap, hanem más kategória, más fogalom.

Amire te gondolsz alapvetően, az egy étteremben igaz.

2023. márc. 1. 17:08
 7/15 anonim ***** válasza:
6: És arra van valahol írott törvény, hogy egy heti hét napban üzemelő üzletben, a kötelező heti két szabadnaphoz viszonyítva az ünnepnapok különállóan kezelendőek?
2023. márc. 1. 17:48
 8/15 anonim ***** válasza:
77%
Szabályos ha annyival többet fizetnek amennyivel több jár.
2023. márc. 1. 22:51
 9/15 anonim ***** válasza:
7-es azt kellene megértened, hogy az ünnepnap nem szabadnap, hanem teljesen más fogalom. Nem utaztál még busszal, vonattal? Még a menetrend is más, ami az ünnepnapokra vonatkozik.
2023. márc. 2. 08:10
 10/15 anonim ***** válasza:
9: Ezt világosan értem. De azt nem, hogy egy heti hét napban üzemelő helynek a heti két kiosztandó szabadnapot miért kellene szeparáltan kezelnie az ünnepnaptól.
2023. márc. 2. 08:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!