Kisfőnökként ha ezt tapasztalnátok, mit tennétek?
Hirtelen jött, hogy a munkahelyemen kisfőnök lettem, ráadásul rögtön mélyvízbe, mert a főnök elment szabira, és ezért gyorstalpalóval kellett átvennem munkaköröket. Nem bonyolult, csak hát annál több, mint amit eddig csinálnom kellett. Két és fél éve dolgozok itt, szóval ismerek már szinte mindent, problémákat jól oldottam meg.
Eddig.
A helyzet a következő: van két kollégám (most már félig kollégám, félig beosztottam), akik régóta itt dolgoznak, de minden munkát próbálnak másra lőcsölni és folyamatosan sír a szájuk ok nélkül. Ez eddig csak bosszantott, de most konkrétan szélsőségessé tették a helyzetet nekem azzal, hogy én vagyok a felettesük.
Gyakorlatilag olyan, mintha bosszantaná őket, hogy engem neveztek ki, és lazán ellentmondanak nekem, a képembe hazudnak az elvégzendő feladatokról (amiket nem csinálnak meg, de állítják, hogy de), és képesek a szemem láttára hamarabb hazasomfordálni, úgy, hogy meg se csinálják azt, amit kellett volna.
Hiába állok beléjük, tagadnak mindent és hazudnak, felemelik a hangjukat, meg azzal dobálóznak, hogy itt vannak X éve. Meg jön a "de ő is így, amaz is úgy" szólam, hogy a többi kollégába mért nem kötök bele (ilyen jellegű probléma senki mással nincs).
Ti mit tennétek? Kihez fordulnátok, ha fordulnátok valakihez?
Kirúgással nem fenyegetőzhetek, mert nincs meg hozzá a jogom.
A közvetlen főnököm "nyaral", őt nem tudom és nem is akarom zargatni.
Amit csak lehet, próbálj dokumentálni.
Ha elmennek előbb, jelöld a jelenléti ívükön, arra csak van jogod.
A gond az, hogy ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek. A valóság az, hogy otthon van a macska, csak az egerek buták és pökhendiek.
Kóstolgatnak. Nem most kell betartani nekik, hanem majd, ha visszajött a főnök. És folyamatosan, amíg meghunyászkodnak.
A főnököt meg ne idegelt panaszkodással a szabadsága alatt, csak dokumentálj mindent függelemsértést.
Köszi a válaszokat!
Nem akarom a főnököt e-mailben sem zaklatni. Ő sem egy szent, de brutál módon túl volt terhelve az elmúlt 8 hónapban, azóta először van szabin, és nagyon felvillanyozódott, mikor rájött, hogy én elvállalnám ezt a pozíciót. Az megfordult a fejemben, hogy a főnökséghez (tehát nem a közvetlen felettesemhez, hanem még feljebb, vagy a HR-en) teszek erről valami jelentést, de egyelőre nem tudom, meglépjem-e.
Ma volt ez a bicskanyitogató húzások egyébként, hogy a fontos, kiosztott feladatukat nem csinálták meg, és hamarabb elhúztak (meg persze verték a nyálukat előtte is, hogy másnak miért ennyi van, nekik miért amannyi). Első dolgom volt beírni nekik, hogy hamarabb leléptek. Amúgy nálunk elég laza szokott lenni egymás között, sokszor hamarabb lelépünk, de az íratlan szabály az, hogy csak akkor, ha minden dolgunkkal megvagyunk és ezzel nem okozunk senkinek sem problémát. Úgyhogy holnap tuti menni fog a hiszti, hogy hogy merészeltem beírni őket, de nem érdekel. Ha innentől sosem mehetek én sem haza hamarabb, az kevésbé érdekel, minthogy mással csesznek ki. Mert nem csak velem, de a többi kollégával is, akik már eleve terheltek vagy újak (van több kezdő, akikre nem lehet még akármit bízni, velük se empatikusak a legkisebb mértékben sem).
El is kezdtem dokumentálni ezeket a kihágásaikat egyébként, ez jó ötlet.
Egyébként munkakörükhöz képest nem rossz a fizetésük és úgy, hogy ha minden munka el van végezve is simán hazamehetnek hamarabb 5 munkanapból 4x (ahogy fentebb írtam), nem érzem, hogy annyira túl lennének terhelve. Sajnos a főnökünk eléggé megfutamodó típus és ő adta alájuk a lovat, mert nem bírta elviselni a nonstop sirámaikat, de én meg nem akarom olyan aránytalanul elosztani a munkát, ahogy a főnök sokszor megteszi, csak hogy csend legyen végre.
Ja, hogy a főnököd egy tutyimutyi beszari alak. Ez mindent megmagyaráz.
Nézegess új munkahely után, nem véletlenül nem vállalta senki a pozidat.
Igen, sajnos, ő juttatta el ide a dolgokat. Az ilyen alakok, mint ezek a kollégák, már vagy meglettek volna regulázva, vagy ki lettek volna rúgva egy normális helyről. A főnökünk szerintem sosem panaszolta be őket a részlegünk munkájára pedig külsősök nem látnak rá ahhoz, hogy ez feltűnjön nekik.
Én azért beleszállok a kihívásba, nem akarok azonnal megfutamodni.
A felettesed főnökének szerintem ne írj… a hierarchia az ilyen rendszerekben nem véletlen van és nem szereti senki, ha kihagynak egy lépcsőfokot.
Ez lehet csak az én véleményem, de én így látom.
Szóval vagy old meg valahogy a gondot, akár a fentebb említettek valamelyikével, vagy várd meg, hogy visszajöjjön a szabiról a főnököd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!