Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ezért érdemes volt nyelvvizsga...

Ezért érdemes volt nyelvvizsga nélkül kiadni a diplomákat?

Figyelt kérdés

Nem provokatív kérdésnek szánom, csak a minap állásinterjún voltam, ahol az interjúztató egyik pillanatról a másikra átváltott angolra és úgy folytattuk a diskurzust. Ez gondolkodtatott el, hogy tulajdonképpen azok, akik nyelvvizsga és bárminemű nyelvtudás nélkül kapták meg a diplomájukat egyáltalán nincsenek előrébb, mert multiknál a nyelvtudás a beugró.

Persze ez nem azt jelenti, hogy minden munkahelyre ez jellemző. Az esetemben német multiról van szó, azért ezzel példálózok.

/Ami engem illet nyelvvizsgám is van és nyelvtudásom is, tehát nem rólam szól a kérdés./

2023. jan. 20. 01:03
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
64%

"A tudomány nyelve jelenleg az angol, szóval nem a nyelvtudásról és nem is a nyelvvizsgáról beszélgetünk, hanem kifejezetten az angolról."

Ezzel azt akarom mondani, hogy ha a diplomád nyelvvizsga követelményét pl angol helyett némettel, spanyollal, olasszal vagy franciával abszolváltad, akkor ugyanúgy kitörölheted vele a segged egy multinál.

2023. jan. 20. 11:33
 22/34 A kérdező kommentje:

#20 Tudtommal senki nem minősítget senkit. De ez csak az én véleményem.

#21 Nem feltétlenül, mert számtalan helyen egy-egy kevésbé beszélt nyelv (értsd: nem angol és nem német) előnyt jelent.

2023. jan. 20. 11:49
 23/34 anonim ***** válasza:
31%
Kedves kerdezo, a kerdes - amire egyebkent szinpadias modon magad valaszoltal is - lenyegeben nem szol masrol, mint sajat magad egekbe magasztalasarol, dicsereserol, aminek a hattereben valami kenyszeres onertekelesi problemat velek felfedezni. Minden valaszolotol gondolom azt varod, hogy “nem, nem volt ertelme a diplomak kiadasanak nyelvvizsga nelkul, azok fabatkat sem ernek, te csinaltad jol, te kiraly vagy, neked nyelvvizsgad es nyelvtudasod is van”. Hat nem! Ezt tolem biztos nem kapod meg. Sot. Ez az egyetlen torvenykezes, intezkedes, amit a kormany reszerol meg esszerunek es egyben indokoltnak is tartok. Jol irtad: a munkaeropiac elvegzi azt a szurest, amit a nyelvvizsga eddig nem tudott! A legtobb nyelvvizsgara ma mar specifikusan fel lehet keszulni, ami azt jelenti, hogy az egyes tipusfeladatokat orrverzesig nyomod, igaz vagy hamis, bekezdes cimek. Most tenyleg azt gondoljuk, hogy valaki elballag egy irasbeli nyelvvizsgara es “vak tyuk is talal szemet” alapon szerencseje van, ki tud tolteni egy osszeparositos feladatot meg esetleg ir egy panaszlevelet, mar tud is az adott nyelven? Ugye ezt te sem gondolod komolyan? Bele lehet menni, hogy lustasag, vagy eppen a nyelvtanulas ellogasa all a hatterben, de felesleges. A nyelvvizsga egeszen egyszeruen nem ertekmero, ez csupan egy adminisztracios teher a fold hatan, ami a nyelvvizsga maffia erdekeit es igenyeit szolgalta ki teljesen erthetetlen es irracionalis modon mindeddig. Ismerek olyant, aki rendelkezik bizonyitvannyal, ket szot nem tud, meg olyant is, aki nem rendelkezik vele, megis felsofokon beszeli munkakornyezeteben. Nem nyelvtudas ellenes vagyok mielott valaki lefitymal, inkabb neveznem nyelvvizsga ellenessegnek. Arra probalok ravilagitani, hogy a nyelvtudas es nyelvvizsga koze nem teheto egyenlosegjel. Az unioban egyedul mi engedhettük meg magunknak, hogy ezt az ertelmetlen es egyben erthetetlen kovetelmenyt eletben tartsuk, mikozben a munkaeropiaci helyzet katasztrofalis. Mikor az egyes szakmak es hivatasok valsagban, addig egyetlen nyelvvizsga hiany miatt visszatartott diploma is sok. Erre ezer meg egy peldat lehetne hozni: az egeszsegugyesek agressziv atcsoportositasai, a matekot tanito hittan tanar stb. Kerdem en, egy ovodapedagogusnak minek nyelvvizsga, kulonosen ha nem nemzetisegi ovodaban dolgozik? Egy agrar szakembernek? A sort lehetne folytatni. Rengeteg olyan felsofoku vegzettseget igenylo munkakor allt betoltetlenul, amit lehet egy nyelvvizsga nelkuli diplomas peldaul szivesen betoltott volna, csak nem tudta, es mondjuk az adott munkavegzeshez az idegennyelv ismeret sem volt eloiras. Ezekrol miert nem beszel senki? Mindenki jon, hogy egy diplomasnal alap a nyelvvizsga, szerintem egy diplomasnal az is alap, hogy felismeri a munkaeropiaci krizist es az aranyossag illetve esszeruseg elvenek koszonhetoen belatja, hogy igen, talan nem most jott el az extra kovetelmenyek ideje. Amikor mar annyira jol fogunk teljesiteni es kolbaszbol lesz a kerites akkor esetleg lehet vitatkozni extra kovetelmenyek beiktatasarol, addig bizzuk a szelekciot a munkaeropiacra es a felnott emberekre.
2023. jan. 20. 17:15
 24/34 A kérdező kommentje:
Ne haragudj, nem olvasom végig a szómenésedet, a 2. sornál abbahagytam, mert szövegértési problémákkal küzdhetsz vagy csupán frusztrált vagy és ilyen litániákban éled ki magad a neten. Kívánom, hogy hétvégén pihend ki magad!
2023. jan. 20. 17:19
 25/34 anonim ***** válasza:
40%
Vegulis neked erdemes kerdest feltenni, ha a valaszra sem vagy kivancsi:D Azert ilyen hosszu es szajbaragos az iromany, hogy te is biztosan megertsd, de akkor a kedvedert leroviditem, mert bar okos vagy es metropolita, de latom a szovegek elolvasasa es ertelmezese nem az erenyed (de ha gondolod angolul is leirom, lehet annyira idegennyelv parti vagy, hogy az anyanyelv derogal, igy azt mar el sem olvasod) LENYEG: igen, volt ertelme kiadni a diplomakat, a betoltetlen poziciokat be lehet tolteni, idegennyelv meg nem minden felsofoku vegzettseget igenylo pozicio betoltesehez kell, raadasul a nyelvvizsga nem bizonyitja hitelterdemloen egy ember idegennyelvi tudasat, ergo egy penznyelo, amin bizonyos szervezodesek jol jartak. Ha gondolod ennel rovidebben is leirhatom de ha irsz privit es elkuldod a cimed le is rajzolom.
2023. jan. 20. 17:29
 26/34 A kérdező kommentje:
Ezt sem olvasom el, 3. sornál már érzékelhető az arrogáns stílusod. Velem senki nem fog így beszélni, úgyhogy kár volt törni magadat.
2023. jan. 20. 19:03
 27/34 anonim ***** válasza:
68%
Miért sértődsz meg amikor a sajátodhoz hasonló stílusban szólnak hozzád?
2023. jan. 20. 19:05
 28/34 anonim ***** válasza:
80%

Érdekes kérdés.

Főleg ha azt vesszük alapul, hogy milyen a mai középiskolai nyelvoktatás színvonala. Egy nagy nulla. Így aztán sokan sajnos különórák nélkül nem tudnak nyelvvizsgázni középiskolás korukban.

Egyetem mellett is nehéz, főleg utolsó éven.

Na meg a jó öreg magyar nyelvvizsgarendszert úgy találták ki, hogy minnél többször bukj meg, hogy minnél többször fizess.

Ennek tudatában nem tartom igazságtalan lépésnek a nyelvvizsgakövetelmény eltörlését. Mondom ezt úgy, hogy nekem már megvolt egyetem előtt a nyelvvizsgám.

Meg ahogy írtátok, a munkahelyek úgyis kiszűrik.

2023. jan. 20. 19:55
 29/34 anonim ***** válasza:
87%
Nyelvvizsga != nyelvtudás. Ismerősöm lediplomázott, de nem kapta meg mert nem volt nyelvvizsgája. Külföldre ment ki dolgozni. 10 évet volt angliába, ott lett felesége és gyerek is. Anyanyelvi szinten beszélt már. Hazajött nyelvvizsgázni, hogy kiváltsa. Megbukott. ;).
2023. jan. 21. 08:42
 30/34 anonim ***** válasza:
87%
Kedves utolso, na errol beszeltem en is. A valodi nyelvi keszsegek meresere nem alkalmas egy nyelvvizsga. Tobb forumon is olvastam mar ehhez hasonlot Pl. Anyanyelvi munkakornyezetben beszelte a nyelvet, kulfoldon elt stb. probalta megcsinalni a nyelvvizsgat, megsem sikerult. Erdekes…
2023. jan. 21. 08:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!