Miért nem értik meg az emberek azt, hogy a technológiai fejlettség miatt sokkal kevesebbet kéne dolgoznunk? Miért ilyen bírkák?
John Maynard Keynes 1930-ban megjelent Unokáink gazdasági kilátásai című esszéjében azt jósolta, hogy a technológiai fejlődésnek hála végre megszabadulunk a mindennapi szenvedéstől és munkától. Hiszen az élet fenntartásához szükséges anyagi javakat – gondolta logikusan – heti pár óra munkával elő tudjuk majd teremteni. Ez mára valóban így is lett. Ennek ellenére többet dolgozunk, mint valaha. És ez egyáltalán nem szükségszerű.
Cikk elolvasása után jöttem rá, hogy milyen idióta birkák az emberek. Hiába próbálok kollegákkal ezekről beszélni annyira buták, hogy nem értik meg. Legtöbb ember ilyen buta és ezért nézem le őket. Igaz kevés barátom is van emiatt, de inkább a minőség, mint mennyiség.
Biztos hogy nem.
Miért hazudsz?
Mert még nincsen alapjövedelem, plusz szerintem egy átmeneti generáció él a földön, pl. sokan inkább beállnak a sorba, hogy élő embernek adják le a rendelésüket a gyorsétteremben, meg élő kasszásnál fizessenek a tescoban, mikor szabad az önkiszolgáló. Így szokták meg, így kényelmes nekik, ők már ezen nem fognak változtatni. Plusz az önkiszolgáló is csak félig az, mert ha alkoholt veszek, akkor meg kell várnom, amíg odajön egy hús-vér ember, és leellenőrzi a személyim (simán be lehetne építeni a gépbe egy olyan szkennert, mint ami a reptereken van, behúznám, látná a rendszer, hogy mikor születtem, és leokézná a vásárlást, de gondolom jogi akadályai vannak, nincs köze a tesconak a személyes adataimhoz).
Meg aztán vagyunk páran, akik szeretjük a munkánkat. Én néha ingyen is maradok és megcsinálok ezt-azt, simán csak azért, mert örömömet lelem benne. Szerencsére korrekt munkáltatónk van, semmi buksisimit nem kapok érte, és az sem kerül hátrányba, aki pontban a munkaidő lejártakor kilép az ajtón. Én pl. nagyon szomorú lennék, ha leváltana egy AI, és többé nem csinálhatnám, amit csinálok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!