Mikor érdemes szólni a főnöknek?
Január végén szeretnék felmondani mert Februárban költözünk a párommal másik városba, rendes bejelentéssel be vagyok jelentve, szeretnék korrekt lenni mivel a főnök is rendes! (Legyen ideje keresni mást)
Arra gondoltam hogy már Január elején szólok neki, hogy felmondok mert költözünk, de magadok abban a hónapban még itt.
Szerintetek így korrekt? Vagy nem fog utána megváltozni a hozzám állása?
Nincs felmondási idő a szerződésemben
Nem vagyok hülye!
Azt kérdeztem mi a korrekt?!
Attól, hogy a te szerződésedben nincs, ha van egy kollektív szerződés, abban van.
Ha az sincs, akkor is van a Munka törvénykönyve, ami rendelkezik a felmondási időről.
A legkorrektebb az lenne, ha most szólnál.
A munkahelyek többségén is előre szólnak, ha ki akarnak rúgni, akár 2 hónappal előtte, hogy legyen lehetőséged új munkahelyet találni. Ilyen korrektek a munkahelyek is.
30 nappal (1 hónappal) előbb szokás szólni.
Sok sikert!
"Nincs felmondási idő a szerződésemben"
Felmondási idő akkor is van bizonyos esetekben, ha nem szerepel külön a munkaszerződésben.
A felmondási idő figyelembevételének "sorrendje":
- Munkaszerződés, vagy kollektív szerződés tartalmazza.
- Ha nem tartalmazza, akkor az MT az irányadó. MT szerint 30 nap, nem több.
"Nem vagyok hülye!" Elhiszem, de tájékozott sem.
"Azt kérdeztem mi a korrekt?!"
A felmondási idő a felmondást közlését (írásban történő átadását) követő napon indul el. Semmi nem hosszabítja, vagy szakítja meg.
Ha rád az MT vonatkozik, mert nincs nálatok kollektív szerződés, valamint a munkaszerződésed sem tartalmaz a felmondási időre vonatkozóan semmit, akkor 30 nap a felmondási időd (naptári nap).
Fentiek fényében döntsd el, hogy Neked mi a korrekt egy felmondás esetén a munkáltatóddal szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!