Hagyományos alkalmazottként mit gondolsz a KATA szigorításáról?
Én kényszerkatásként kezdtem. Egy kis családi cégnél helyezkedtem el, hárman dolgoztunk ott, plusz a tulajdonos. Nem akart utánunk járulékot fizetni, talán ki se tudta volna gazdálkodni. Egy év alatt, amíg ott voltam, a saját bőrömön tapasztaltam ennek minden hátrányát, a tulaj ott szívatott, ahol tudott, mindig elmondta, hogy vállalkozóként minket nem véd semmi, nem jár nekünk szabadság, végül mondvacsinált indokkal rúgott ki egyik napról a másikra. Megtehette. Emberileg örülök, hogy a hülyep@csa most megszívja, bár évek óta nem hallottam róla. Szerintem most majd talál olyan balekokat, akik feketén hajlandók dolgozni neki.
Az ilyeneket egyáltalán nem baj, ha kiszűrik.
Nem örülök, a párom katázott de már lehetetlen, meg nekem sincs kedvem közvetetten többletet fizetni különböző szolgáltatásokért.
+ fontolgattam hogy meló mellett elkezdek "maszekolni" katásként, de ez füstbe ment még mielőtt komolyabb terv lehetett volna
Igazából, ha a kedvezőtlenebb adózás miatt, kénytelenek lesznek emelni az áraikon, akkor akik eddig igénybe vették a szolgáltatásaikat, ezután is igénybe fogják venni az emelt áron is. Ha szükség, vagy igény van rá.
Itt az b@szik rá nagyon, aki a főállása mellett, csinált valami kis pluszt. Annak ugrott a plusz bevétel, vagy szerez egy könyvelőt.
4-es IT- szakmaban is tobb ag csak cégnek és vállalkozasnak dolgozik ugy hogy onmagat foglalkoztatja onmaga epitette a vallalkozasat, a konyvelok szinten ide tartoznak. Akik becsuletesek azoknak miert kell bunhodni? Leginkabb ok fognak szenvedni ettol nem azok a cegek akik KATA-ra kenyszeritettek a munkavallaloikat. Szerintem nagyon necc.
De ott vannak a kulonbozo szerelok ok se mindig magan embereknek dolgoznak. Es lehetne sorolni tobb szakmat erint.
Az a baj, hogy az évek során a KATA-ból nagyon nem az lett, amire eredetileg kitalálták. Ebben az országban nincs 400 ezer vállalkozó, jó ha ennek a számnak a negyedét teszik ki azok, akik egy ötletet akarnak piacra vinni és ezért indítanak vállalkozást.
A KATA-sok túlnyomó többsége egyszerű alkalmazott, aki eddig nemcsak az adózást úszta meg, de járulékot sem fizetett maga után. Lehet, hogy 20 évesen határozottan jó bulinak tűnik tekerni a bringát dobozzal a háton és 25 ezerrel letudni az adózást, de mi lesz ezekkel a srácokkal később, mondjuk nyugdíjasként?
Állami nyugdíjuk semmi nem lesz és kötve hiszem, hogy fizettek maguk után mondjuk magánpénztárba, hiszen ott sem játszott így az állami adójóváírás.
Ez így ebben a formában egy időzített bomba volt, amit épp ideje volt hatástalanítani. Csak mondjuk nem most kellett volna, hanem már évekkel ezelőtt (választások ide vagy oda).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!