Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Miért van az, hogy konkrétan...

Miért van az, hogy konkrétan diákok jobb munkaérők és vezetők, mint az igazi dolgozó emberek?

Figyelt kérdés

Manapság egyre több helyen látom, hogy különböző szervezeteknél kb csak 17-23 év közöttiek dolgoznak. Az én közvetlen környezetemben 2 ilyen is van és ezek a gyerekek sokkal jobban végzik a munkájukat, mint a felnőttek. A vezetők megköszönik a munkát, jó minőségű, nem összecsapott munkát végeznek. Az egyik helyen a főnök (18 éves) rendszeresen érdeklődik a többiek felöl, hogy hogy megy, kell e segítség, meg ilyenek. A másik helyen a vezető egy kemény hónap után meg tudta csinálni azt, hogy délutánra behozott két nsgytábla csokit, saját pénzből rendelt mindenkinek kaját és ott ettek, beszélgettek estik.

Hangsúlyozom, ezek nem diákmunkák, teljes állásban dolgoznak, allandó munkahelyen, csak az egész csapat fiatal. Ezzel szemben a felnőtteknél azt látni, hogy le se xarják egymást, nem köszönnek, 20 év hűséges munka után sincs semmi jutalom, a beosztottak trehány munkát végeznek. Nem pont a felnőtteknek kéne példát mutatni?

2022. jún. 26. 09:58
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
77%

Az elmúlt fél évben 2 gyakornokot rúgtunk ki, mert le se sz*rták, hogy mit csinálnak, egyikük egy hibás terv miatt, amit nem hagyatott jóvá a szakmai felettesével több százezer forintos kárt okozott a cégnek, a másikuk céges kocsival járt haza ebédelni déltől 2-ig, helyette azt hazudta, hogy munkaterületen van, ellenben úgy gondolták, hogy mindent jobban tudnak a tapasztalt szakembereinknél. Szintén megváltunk a 21 éves adminisztrátorunktól, mert mindenhez pofákat vágott, pontatlanul dolgozott, a partnerekkel minősíthetetlen stílusban beszélt és csak a minimálisan elvárható munkát teljesítette.

Ne általánosíts, vannak ilyenek is, nem is kevesen. De azért nem panaszkodok, vannak köztük nagyon ügyesek és jók is, akiket nagyon igyekszünk megbecsülni, mert egy cég jövőjét és fejlődését a jól képzett, felelősségteljes, dolgozni tudó és akaró, a hosszú távon a cégben gondolkodó fiatal munkaerő jelenti.

2022. jún. 26. 12:08
 12/27 anonim ***** válasza:
86%

11-es, akkor ott a személyzetist kellett volna első körben kirúgni, mert a felsorolt vétségekre a hajlandóság elég jól kiszűrhető.

Én is osztom a kérdező véleményét. Az ok az eltérő társadalmi berendezkedés, amiben felnőttek. Az 50-es 60-asok még a szocializmusban léptek be a munka világába, ahol volt szociális háló, munkanélküli sose lehettél, ezért a "jóvanazúgy" pont elég volt. A mostani fiatalok màr versenyben nőttek fel, tudják, hogy milyen az, ha szorul a hurok.

2022. jún. 26. 12:27
 13/27 anonim ***** válasza:
73%

Ez szerintem csak az adott emberek személyiségétől függ, max. még annyi, hogy aki alapvetően parásabb / teljesítménykényszeresebb, ott a diák még jobban hajtani fog a jó teljesítményért, mert benne van, hogy az az első munkatapasztalata, attól függ a továbbmenetele.

Mi folyamatosan foglalkoztatunk diákokat a munkahelyünkön, és elég vegyes a felhozatal. Van pozitív, negatív oldala is.

Ami pozitív tapasztalat volt, kb. amit leírtál, hogy lelkiismeretes, ügyes, akar dolgozni, lelkes. Ami ált. pozitívum náluk az idősebbekkel szemben: kreatívabb gondolkodás, frissebb szaktudás IT téren, közösségi médiával kapcsolatban (sokszor még akkor is, ha nem kifejezetten IT érdeklődésűek), kicsattanóbb, szimpatikusabb hozzáállás.

Negatívumok:

- több olyan diák volt, akiket alapvető emberi viselkedésbeli normákra kellett megtanítani, mert annyira nem nevelték meg otthon / annyira rájuk ragadt valszeg a kortársaik viselkedése... pl. hogy ásításkor, tüsszögéskor meg köhögéskor a szánk elé tesszük a kezünket vagy a könyökhajlatunkat... mindez az egyik covid-hullám után nem sokkal...

- folyamatosan változtatgatni akarják a megbeszélthez képest, hogy mikor dolgoznak, mert elfelejtették egyetemre megírni a beadandót, több időre van szükségük vizsgához felkészüléshez, jött a régen látott haver látogatóba... akkor is, amikor tudják, hogy határidős, sürgős projekt van + az is újdonság sokaknak, hogy a fő kommunikációs platformokon a munkaidő 70%-a alatt elérhetőnek kell lenniük, nem napi 2x feljönnek 10 percre (úgy, hogy ez el lett nekik mondva az eligazításon)

- volt 2 olyan egyén is, akinek azért le kellett kicsit törni a szarvát, hogy még ha nem is értenek egyet döntésekkel, mindenkivel, de főleg a felettesükkel vagy a más egységekben dolgozó, magasabb beosztású kollégákkal akkor is emberi módon illene kommunikálni... ha egy pitibb problémádra, ami nem is annyira gátol meg a munkavégzésben, azonnal nem tudunk megoldást találni, nem ordítozol meg sóhajtozol teátrálisan, nem vágod a pofákat, nem beszélsz trágár módon, nem hisztériázol

Ami negatívumokat előbb leírtam, azt idősebb, szerződéses kollégáktól eddig nem tapasztaltam.

2022. jún. 26. 12:28
 14/27 anonim ***** válasza:
26%
Még lelkesek. A pénzt meg könnyen szórják, ha nem kell gyereket eltartani, lakáshitelt fizetni.
2022. jún. 26. 12:30
 15/27 anonim ***** válasza:
17%

Civil, nonprofit szervezetekre gondolsz?

Mert ott nagyrészt önkéntesek és munkavállalóként érettségit végzettek dolgoznak viszonylag kevés pénzért!

2022. jún. 26. 12:32
 16/27 anonim ***** válasza:
24%
Ja, 13. vagyok, nálunk 1-2 vezetőt kivéve az egész társaság jó fej, pedig elég széles a szórás életkort illetően (meg van egy idősebb úriember, akit kb. csak a nyelvtudása miatt alkalmazunk, egyébként zavaróan lassan dolgozik és egy csomó nem egyértelmű neki, ami alapvetés a többségnek... pl. a 23. spamről való tréning után is simán rákattint a gyanús linkekre, mert be van szarva, hogy "jaj, de hát azt írták az e-mailben, hogy ide kell kattintani, mert vírusos lett az e-mailfiókom"). Mindenki szokott hozni csokit, sütit, édességet, gyümölcsöt nyaralásról is, vagy ha van felesleg, meg néha csak úgy, szoktunk a másikra figyelni, ha látjuk, hogy valaki rosszul van vagy nagyon stresszel, akkor segítünk neki.
2022. jún. 26. 12:33
 17/27 anonim ***** válasza:
30%

"Miért van az, hogy konkrétan diákok jobb munkaérők és vezetők, mint az igazi dolgozó emberek?"

Mutatnál erről egy hivatalos statisztikát? Ha Te pár ilyen esetet ismersz az még nem jelenti azt, hogy az egész generációra is igaz az állításod. Pár esetből általánosítani, nagy hiba.

2022. jún. 26. 13:00
 18/27 anonim ***** válasza:
39%

A fiatal generáció nagy része már nem a tekintélyelvűségre épít. Ők már nem birkák és rabszolgák táborát képezik.

Talán kezdenek egy emberi jövőt kialakítani. Ébredők.

2022. jún. 26. 13:12
 19/27 anonim ***** válasza:
73%
Én magam is most lettem junior, előtte diákként dolgoztam... Nos, pont az ellenkezőjét tapasztaltam annak, amit te mondasz. Nincs rendesen betartva a munkaidő, össze van cseszve a feladat, bármilyen új feladatot adnak, a többség agya ledobja az ékszíjat és csak áll és várja az áldást. Akiket felvesz a cég főállásba a gyakornoki/diákként történő foglalkoztatásuk után, az kb az a 20%, aki ezeket az alapnak számító dolgokat képes azért nyújtani. Szakmai jellegű munkákban nevetséges dolgokat várnak és egyszerűen van, akinek ez sem megy. Nem vállal felelősséget, eltűnik, mint szürke szamár a ködben, a home office munkavégzést meg szerintem hagyjuk, jó nagy kummantások mentek, mikor beleláttam még ebbe a világba. :D
2022. jún. 26. 14:17
 20/27 anonim ***** válasza:
83%
#18 Az, hogy egy munkahelyen be kell tartani a hivatalos utat, hogy nem küldünk ki tervet/ajánlatot/szakvéleményt felettes jóváhagyás nélkül, ne adj Isten a felettes a hivatalos utat betartva, időben szól, ha egy sürgős projekt miatt túlórázni kell, hogy munkaterületen nem grasszálunk kint rövidnadrágban, tornacipőben, védőfelszerelés nélkül, mert melegben nincs kedve felvenni munkavédelmi sisakot, bakancsot és mellényt, még nem tekintélyevűség. Ezek mind előfordultak nálunk gyakornokok részéről, aztán jött a részükről a felháborodás. Sokan nem tudnak különbséget tenni a tekintélyelvűség és a cég részéről elvárt, hivatali vagy munkavédelmi rend között. Ne istenítsük már ennyire a fiatalokat, mert ugyanúgy, ahogyan az idősebben között van belefásult, régimódi és rugalmatlan, a fiatalok között van felelőtlen, lesz*rom és nagyképű. Nálunk nagyon vegyes az életkor a cégnél, néhány esettől eltekintve nagyon jól tud együtt dolgozni a vegyes korosztály, de szükség van a fiatalok lendületére, magasabb informatikai ismereteire és az idősebb korosztály szakmai tapasztalatára, kapcsolataira.
2022. jún. 26. 15:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!