Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Egyoldalú szerződésmódosítás?...

Egyoldalú szerződésmódosítás? Mit lehet ilyenkor tenni?

Figyelt kérdés

Röviden:

8 éve dolgozom határozatlan idejű, napi 8 órás munkaszerződéssel.

A főnök belengette, hogy mivel jelenleg nincs elég munka, ezért engem - és csak engem - át akar tenni 8 órásból 4 órás munkarendbe. (Tudom, hogy ehhez szerződésmódosítás szükséges.) Én belengettem, hogy nem biztos, hogy ezt alá fogom írni. Erre válaszul azt kaptam, hogy akkor el búcsúzunk egymástól. Mindez tiszta sor, de...

Utánajártam, hogy a munkáltató általi felkínált új szerződés aláírásának munkavállaló részéről történő megtagadása nem jelenti a munkavállaló felmondását.

A kérdésem így:

Ezek után aláirathat "közös megegyezésű" felmondást a munkáltató - már amennyiben sikerül a részletekben (felmondási idő, esetleges végkielégítés) megállapodnunk - velem? Vagy jobb ha a "közös megegyezésűbe" nem megyek bele?

Aki esetleg volt hasonló helyzetben, vagy jobban ismeri az ilyen helyzetet, kérem segítsen! Nagyon szépen köszönöm!

2022. máj. 25. 12:49
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Nincs olyan, hogy aláíratnak valamit a te akaratodon kívül.

Ha a 4 órás munka és azzal járó csökkentett fizetés neked nem pálya, akkor mondjon fel, ha nincs munka ezt munkáltató működésével összefüggő okból meg is teheti legálisan minden bizonnyal, viszont 8 év után az MT szerint jár végkielégítés, meg van felmondási idő, amire akkor is jár a fizetésed (vagy ha felment a munkavégzésről, távolléti díj ha jól emlékszem), ha nincs munka.

Akkor menj bele a közös megegyezésbe, ha az MT szerintinél jobb végkielégítést ajánl, vagy van kilátásban másik munakhely, ahol többet kapnál, és mielőbb kezdeni kellene, ők meg belemennek a felmondási diő elengedésébe. Különben nincs semmi okod rá, hogy közös megegyezéssel menj el, lehet arra számít hogy ezzel olcsóbban megúszhatja a távozásodat, és bepróbálkozik, hátha belemész.

2022. máj. 25. 20:32
 12/12 A kérdező kommentje:

Köszi neked is, ment a pipa!

2022. máj. 26. 17:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!