Próbaidő alatt betegszabi mennyire elfogadott?
Sziasztok!
Az egyik kolléganőm 2 hete (!) betegen jár be dolgozni. Egyik nap lázas volt és hazament délután, de másnap bejött dolgozni. Fáj a feje, köhög, tüsszög, fáj a torka.
Csinált covid tesztet és ott lobogtatta, hogy nem covidos, de mondom ki nem sz.rja le, egy sima influenzát sem akarok elkapni.
Pénteken már vinnyogott, hogy nagyon rosszul van, fáj mindene Hiába mondta a főnök hogy menjen haza, közölte, hogy kibírja.
Na én péntek estére kegyetlen sz.rul lettem, folyik az orrom, köhögök, tüsszögök és úgy fáj a derekam, hogy mozogni is alig tudok. A férjemnek fáj a torka, ő be is lázasodott.
Én próbaidős vagyok, nem tudom mi legyen, marhára nem akartam betegszabit kivenni, de valószínűleg muszáj lesz.
Most azt nem tudom mi a rosszabb...ha betegszabit veszek ki, közölve, hogy megfertőztek vagy sima szabit vegyek ki?
Szívem szerint bemennék és "visszaadnám" az egészet a feladónak, de én nem vagyok gyökér, hogy másokat is megfertőzzek.
Szóval mit tennétek ebben a helyzetben?
Felvettem volna az egészet telóval, és utána irány a bíróság.
Fertőző betegség szándékos terjesztése, ha jól tudom 5 évig terjedő...
Az szigorító körülmény, hogy szándékosan csinálta.
Szerintem a betegszabi a jobb megoldás, de úgy, hogy - persze csak ha tényleg jól vagy - a hét második felében már mész, ha nem covid.
Én a harmadik hetemen betegedtem meg, egy napot hagytam ki, csináltam egy covid-tesztet, és mivel másnap már nem volt lázam, visszamentem. Utólag egy-két napot még maradnék, most már látom, hogy senki nem várta volna el tőlem, hogy bemenjek, amíg nem vagyok jól, de a náthámmal nem kellett volna veszélyeztetnem a többieket.
Mi az a betegszabi? 2000-es években tudom, hogy volt 3 nap, de azt tudtommal megszüntették. Már csak rendes alap+ évek és gyerekek után járó szabi van
Ahogy olvasom most a "betegszabi" csak annyit takar, hogy neked el kell menni a dokihoz kiiratni magad, és az első 15 napot a cég fizeti, tehát nem az van, hogy beszólsz,mint anno a 3 nap esetén, írjanak ki neked X nap betegszabit.
Ez pedig a munkáltató szemében csak annyit fog jelenteni, hogy te elmentél táppénzre, hiába is szépítenéd a dolgot, hogy ez nem az hanem betegszabi, ráadásul próbaidő alatt, és ezt 15 napig ő fizeti. Tehát most az ő toleranciáján műlik, hogy mit tesz. Tudok olyan muntit aki elnézte, de olyant is ahonnan egyből repült az illető, mert sokan visszaélnek ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!