Átlagosan 490 nap alatt találnak munkát a magyar álláskeresők - biztató kilátások egy friss állását vesztettnek? Jó 1 év???? És ebből a munkanélküli max 3 hónap?
"kamukérdése"
Átlagosan 490 nap alatt találnak munkát a magyar álláskeresők
Általgosan 16 hónapba, 490 napba telik munkát találni Magyarországon – írja a 444.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberi adataira hivatkozva.
Kamu. ja.
Akkor kifejezetten szerencsés vagyok. Augusztusban döntöttem el, hogy váltani fogok, már a hónap elején elkezdtem nézegetni az állásokat, de csak 23-án adtam be az első céghez az önéletrajzom. Decemberig több mint 40 helyre adtam be pályázatot (csak olyan helyekre, ahol megfeleltem az elvárásoknak). Voltam nyilvános állásbörzén, LinkedIn-en, Profession-on, Jooble-n és cégek saját oldalán egyaránt jelentkeztem.
Végül 5 helyről hívtak fel, 3 cég hívott be interjúra, abból 1 tett ajánlatot pontosan december 10-én (az viszont teljesen korrekt volt, amit el is fogadtam). Mivel két ünnep között nem dolgoznak, decemberben elintéztük az egészségügyi részt, most kerül aláírásra a szerződés, január 31 az utolsó munkanapom a jelenlegi cégnél és február elsején kezdek az újnál.
Így gyakorlatilag az álláskeresésem az első pályázattól az ajánlatig 109 nap, az első munkanapig 162 nap telt el (ami mondjuk kb 15-20 nappal több, mint ha nem Karácsony táján jelentkezek).
Mindez angol nyelvtudással, mérnökként.
Ahogy amugy #12.-es peldajan is latszik, ez erosen tudasfuggo.
Egy IT-s jo esellyel ket honapon belul, az atfutasi ido alatt tud kezdeni uj helyen.
A semmilyen tudassal nem jelentkezo allaskeresok sajnos sokkal tobb ideig kereshetnek, hisz nincs olyan tudasuk, amiert kapkodnanak a munkaadok.
A statisztikáknál sosem csak magát a számot kell nézni.
Mivel nagyon alacsony a munkanélküliség, ezért szinte csak azok nem dolgoznak, akik nagyon elhagyatott régióban élnek, vagy alkalmatlanok a munkaerő piacra. Az ilyen emberek évekig (soha?) nem találnak munkát és ezért felhúzzák az átlagot. A legtöbb embernek van állása és úgy vált munkahelyet, hogy nem lesz munkanélküli időközben, így ők nem kerülnek bele a statisztikába.
Itt egy statisztika, amiből látszik, hogy mennyire nőtt a foglalkoztatottság:
A statisztikát felesleges nézni olyan kamu az egész, nem ad valós képet. Alacsony a munkanélküliség, mert a munkaügyi központ is kiszórja a legtöbb embert, sokan be se regisztrálnak, mert nem jár nekik semmi.
Munka itt is lenne, de főleg gyár 3 műszak, nem igazán akar oda menni senki, főleg a munkarend, a magas normaszámok és a bérek miatt.
De azokkal se lehet semmit se kezdeni, aki sír, hogy nincs pénze, meg munkája és amikor hívva van napi 15-16 ezerért segédmunkába ő inkább nem jön, mert elfárad...
Nekem letelt a 3 hónap és most várok arra, hogy ahova jelentkeznék elinduljon. Az áprilisban lesz. Szóval legalább 8 hónap. Tudnék találni 3 hónap alatt bőven munkát ahogy mindenki. 😁
De ha válogat az ember és meg teheti akkor ráér. Aki 1 év alatt nem talál munkát az egyértelműen nem is akar dolgozni. Ha annyira kell a pénz, ott a gyár. De meg sok munkakőr van amihet képzetség se kell. Olyan jókat találok, hogy nem is gondoltam volna. Csak érettségim van, de mégis sok munkakörbe dolgozhatok.
"Nem tudom ezt a 490 napot hogy sikerült kiszámolni.."
Na vajon hogy ... ÁTLAG. Le is van írva.
Az egyik 2 nap, a másiknak 20 nap,a harmadiknak 1 év mire talál.
Átlaga 129.... tessék.
Aki 2 nap alatt talált az értetlenül nézi a számot, aki 1 év alatt talált az is...
ennyi. nem egy nagy mágia.
"heti 50-60 óra a munkaidőm, és még soha életemben nem kerestem ilyen jól. De hivatalosan egy éve munkanélküli vagyok."
Milyen jó lesz majd ez az 1 éved a nyugdíjnál amit nem vesznek majd figyelembe.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!