Oltatlanként nem kapok prémiumot?
A munkahelyemen kötelező lett az oltás, amit január 15-ig fel kell vennem. Ha nem veszem fel (nem fogom), akkor 1 éves fizetés nélküli szabadságra küldenek.
A kollégáimat behívták megbeszélésre (összesen négyen vagyunk az irodában), engem viszont nem, és ezen a megbeszélésen mondták el nekik, hogy kapnak prémiumot, viszont nekem, mivel nem vagyok beoltva, nem jár. A mostani fizetéssel pedig meg is jött nekik.
Ilyet csinálhatnak jogilag? Azt tudom, hogy a prémium adása nem kötelező, de megkülönböztethetnek így? Mikor túlórázni kellett, és pakolni, akkor nem volt baj, hogy nem vagyok beoltva?
Nagyon igazságtalannak érzem ezt az egészet, lenne értelme ezzel ügyvédhez fordulni? A főnökömet már kérdeztem ezzel kapcsolatban, ő azt mondta hogy felső utasításra történt ez az egész, ezért neki nem volt beleszólása. A felső utasítás a polgármester volt, nála néztem, hogy mikor van fogadóórája, de a járványhelyzet miatt nincs neki, csak e-mailen lehet vele beszélni.
"A szerződésben nincs szó prémiumról"
Tehát eddig mindenkinek ajándékot adtak, most meg annak adnak, akinek akarnak, és annak akarnak adni, aki beolttatta magát.
Megkaptad a mi a szerződés szerint törvényesen jár? - igen. Hát akkor meg?!
Prémiumot nyilván azért adják, mert ezzel a gesztussal köszönik meg, hogy számíthattak a dolgozóra, és reményeik szerint a jövőben is számíthatnak rájuk. Rád nem számíthatnak, mert fizetésnélkülire mész, tehát többen dolgozhatnak helyetted is, így tehát nincs mit megköszönni, gondolom, szétosztották közöttük a "te prémiumodat is".
Én a helyedben döntenék: megyek, vagy beadatom, de nem szivatnék másokat.
"Én a helyedben döntenék: megyek, vagy beadatom, de nem szivatnék másokat"
Szerintem itt nem én szivatok másokat, hanem ők szivatnak engem. És mivel nem tudod, hogy a kollégák mennyit és milyen minőségben dolgoznak, ezért azt sem mondanám, hogy többet kell majd dolgozniuk miattam, főleg hogy sokan a saját munkakörüket sem végzik el rendesen. Illetve erre az egy évre vehetnek fel bárkit a helyemre,tehát nem kell többet dolgozniuk,ha találnak mást. Ha nem találnak arról meg nem én tehetek, nem én szerettem volna szabira menni, ha rajtam múlna dolgoznék tovább.
A prémiumra visszatérve pedig én úgy tudom, hogy az adott évre kapjuk nem a következőre. Ebben az évben számíthattak rám? Igen. Túlóráztam, előadásokat csináltam, rendezvényeken vettem részt stb, akkor nem volt baj az oltás hiánya.
És itt már szerintem nem is a törvényességről van szó, de köszönöm a válaszokat!
"Szerintem itt nem én szivatok másokat, hanem ők szivatnak engem"
A munkatársaid? Mert most nekik kell helyetted is dolgozni.
"És mivel nem tudod, hogy a kollégák mennyit és milyen minőségben dolgoznak, ezért azt sem mondanám, hogy többet kell majd dolgozniuk miattam"
Mivel te kiesel, lényegtelen, hogy eddig hogy dolgoztak, te nem fogsz dolgozni, akkor kénytelenek lesznek ők elvégezni a te munkádat is, mert nem csinálódik meg magától ugyebár.
"Illetve erre az egy évre vehetnek fel bárkit a helyemre,tehát nem kell többet dolgozniuk,ha találnak mást."
Ja, csak honnan a rákból tudják, hogy te mikor kegyeskedsz mégis visszamenni, ha egyáltalán? És addig is, ha felvesznek valakit, betanítás, a rutin elszerzése, stb. eltart egy ideig, amíg megkapja, tehát teljesértékű lesz, ezzel pedig a munkáltató kárt szenved el.
Orbán szivatása ez az egész, nem a munkáltatókra kéne hárítani ezt a felelősséget, hanem mint Ausztriában, vagy Németországban dönteni.
"A prémiumra visszatérve pedig én úgy tudom, hogy az adott évre kapjuk nem a következőre."
Nincs benne a szerződésben, tehát ösztönző "ajándék". Ajándékot meg annak ad az ember vagy a munkáltató, akinek akar.
"Túlóráztam"
- Kifizették? - a prémiumnak nincs köze közvetlenül a túlórához.
"előadásokat csináltam, rendezvényeken vettem részt "
Gondolom, benne is volt a szerződésedben, mint munkaköri leírásban.
"akkor nem volt baj az oltás hiánya."
Csakhogy a kormány kiszámíthatatlanul változtatja össze-vissza a szabályokat, és nem akar olyan helyzetbe kerülni a munkáltató, hogy nem mehetsz be zárt területre, stb. mert csak oltásival lehet bemenni.
"És itt már szerintem nem is a törvényességről van szó, de köszönöm a válaszokat!"
Persze, mert amit tesznek, az jogszerű, ésszerű. Hogy sérti az igazságérzetedet, megértem, de objektíven nézve őket is éri kár a te nyakasságod miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!