Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Köteles vagyok ingyen túlórát...

Köteles vagyok ingyen túlórát vállalni, ha a szerződésem nem említi ezt?

Figyelt kérdés

Biztonsági őr vagyok, a beosztás 24/48. 30 kilométerre lakom a munkahelyemtől, benzint nem térítenek. Alkalmazottiban dolgozom. A túlóra úgy fest, hogy 24 óra szolgálat után reggel hazajövök egy pár órára, és délután megyek vissza 12-re, és így marad két nap helyett 1,5 nap szabadnapom(ami egyébként csak egy illúzió, mert így másnap reggel végzek, és aznap én használhatatlan vagyok, következő nap hajnalban meg már kelek, és megyek megint 24-be). Azt a 12 órát nekem nem fizetik ki, a benzint se térítik, tehát nekem az a nap nem hogy 0, hanem mínusz! Szerződésem nem tartalmaz olyat, hogy köteles vagyok ingyen túlórát vállalni.

Kötelezhet a munkáltató arra, hogy bemenjek így?

Mellékesen szerintem az sem törvényes, hogy 24 óra után másnap eleve vissza kell mennem 12 órában, de javítsatok ki a ha tévedek.

Egyébként a munkám sem olyan, hogy egész nap ücsörgök, hanem rohangálok állandóan, mint egy bohóc, és minden felelősség az enyém, mint biztonsági őr, ha valami nem úgy megy, ahogy az el van képzelve, akkor minden az én hibám. Aludni se nagyon lehet, hiába járna valamennyi idő, mint pihenő. Ja, és ha olyan lenne a munkám,hogy egész nap csak alszok/ücsörgök, akkor se mennék be úgy, hogy nekem az a nap mínusz!

Legnagyobb segítség az lenne, ha valaki aki ért a munkaügyekkel kapcsolatos joghoz az válaszolna.

Csak értelmes válaszok érdekelnek. Köszönöm!

2021. nov. 28. 17:11
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Na, hát téged sem az eszedért szeretnek, azt látom.

Kezdjük az elején:

Azt állítod, hogy 240 órás szerződésed van. Na, ilyen nincs. Vagyonőr cégek 100-ból 99 alkalommal 8 órás bejelentésben dolgoztatnak, azaz hivatalosan 168 órát, gondolom ilyen szerződésed van neked is. Ha megy a matek, akkor nem nehéz kiszámolni, hogy hány órát dolgozol eleve feketén. Fekete munkáért ki nem fizetéssel meg hiába rohansz a NAV-hoz.

HA a maradék 1%-ba tartozol, akkor 60 óra/hetes szerződésed van, amivel valóban kijön a 240 óra legálisan, DE ez ugye átcsoportosítható. A 24/48 már eleve úgy van, elvégre egy héten 48 óra, kövi héten 72.

Konklúzió: ebben az esetben is behívhatnak plusz 12 órázni, de azt késöbb meg kell kapd, hogy az átlag 60 meglegyen.

De a 60 órás szerződések általában 100%-ban tiszta cégeknél szoktak lenni, ahol eleve fel se merül ilyen kérdés, mert mindent törvényesen csinálnak.

2021. nov. 29. 18:28
 12/14 A kérdező kommentje:

Az én szerződésemben sok dolog van ami üti egymást (szerintem

Le van írva, hogy a munka készenléti jellegű, àtfordítom a lapot, és le van írva, hogy a heti munkaidőm 40 óra.

Ez van még írva: ,,A munkavállaló munkaideje: Négyhavi munkaidőkeretben munkanapok száma X 12 óra"

Tehát papír szerint van munkaidőkeret, de gyakorlatilag nincs. Túlóràt nem fizet a cég, és nem lehet csúsztatni sem, nincs extra szabadnap. A cég pedig nem, hogy 100%-ig nem tiszta, hanem egy redva. Pihenőszoba nincs, túlóràt csak alvállalkozónak fizetnek, alkalmazottnak nem, szabadság nincs csak papíron, stb. De gyere nyugodtan a céghez, várunk, próbáld ki! Majd, ha 300 órára is annyit kapsz, mint 240-re mondhatod, hogy ez egy tisztességes, jó cég!

2021. nov. 29. 20:28
 13/14 A kérdező kommentje:
Mellékesen benzint is kéne téríteniük, vagy buszt, de semmit nem térítenek. Szerintem is tisztességes cég! Ja, nem.
2021. nov. 29. 20:29
 14/14 anonim ***** válasza:

Akkor miért vagy ott?

Nekem kényelmes munkám van fővállalkozónál, H-P 8-16, fizetett szabadság, táppénz, túlóra megkezdett plussz óránként fizetve, de szerencsére ritkán van.

Azért vannak redva helyek, mert vagytok Ti, akik ott dolgoztok.

2021. dec. 1. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!