Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Köteles vagyok ingyen túlórát...

Köteles vagyok ingyen túlórát vállalni, ha a szerződésem nem említi ezt?

Figyelt kérdés

Biztonsági őr vagyok, a beosztás 24/48. 30 kilométerre lakom a munkahelyemtől, benzint nem térítenek. Alkalmazottiban dolgozom. A túlóra úgy fest, hogy 24 óra szolgálat után reggel hazajövök egy pár órára, és délután megyek vissza 12-re, és így marad két nap helyett 1,5 nap szabadnapom(ami egyébként csak egy illúzió, mert így másnap reggel végzek, és aznap én használhatatlan vagyok, következő nap hajnalban meg már kelek, és megyek megint 24-be). Azt a 12 órát nekem nem fizetik ki, a benzint se térítik, tehát nekem az a nap nem hogy 0, hanem mínusz! Szerződésem nem tartalmaz olyat, hogy köteles vagyok ingyen túlórát vállalni.

Kötelezhet a munkáltató arra, hogy bemenjek így?

Mellékesen szerintem az sem törvényes, hogy 24 óra után másnap eleve vissza kell mennem 12 órában, de javítsatok ki a ha tévedek.

Egyébként a munkám sem olyan, hogy egész nap ücsörgök, hanem rohangálok állandóan, mint egy bohóc, és minden felelősség az enyém, mint biztonsági őr, ha valami nem úgy megy, ahogy az el van képzelve, akkor minden az én hibám. Aludni se nagyon lehet, hiába járna valamennyi idő, mint pihenő. Ja, és ha olyan lenne a munkám,hogy egész nap csak alszok/ücsörgök, akkor se mennék be úgy, hogy nekem az a nap mínusz!

Legnagyobb segítség az lenne, ha valaki aki ért a munkaügyekkel kapcsolatos joghoz az válaszolna.

Csak értelmes válaszok érdekelnek. Köszönöm!

2021. nov. 28. 17:11
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Nem törvényes, de sajnos a szekus szektorban elég gyakran megteszik. Valamint ha megbetegszel, azonnal kirúghatnak. Nem véletlen, hogy szinte senki nem űzi ezt a pályát egy életen át.
2021. nov. 28. 17:16
 2/14 A kérdező kommentje:

Én sem terveztem egy életen át ezt csinálni, azért jöttem ide, mert nem volt más. Van nekem ettől százszor jobb szakmám is, megyek abban dolgozni majd jövőre, szóval ezt a szenvedést már csak pár hónapig csinálom.

Egyébként ki nem rúgnak, meg van táppénz is, de csak azért, mert nincs ember, sok kollégám több telephely között ingázik, annyira nincs ember, úgyhogy nem nagyon rúgnak ki senkit.

2021. nov. 28. 17:18
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Hogyha van mód akkor kezdj bizonyítékot gyűjteni. Beszélj egy ügyvéddel és meglatjátok mi a kövi lépés. 5évre visszamenőleg a navnál önreviziót csinálhatsz. Jó sok járulékodat be kellene fizesse a munkáltatónak,ha ez kiderül,bár ez nem az én szakterületem.
2021. nov. 28. 17:19
 4/14 anonim ***** válasza:
Ingyen túlóra nincs. Olyan van, hogy túlóra keret, amit évek múlva fizetnek ki, hála a rabszolgatörvényként elhíresült valaminek.
2021. nov. 28. 19:42
 5/14 A kérdező kommentje:
Itt nincs keret, egyszerűen ingyen van, és ennyi, nem fizetik ki. 240 óráig fizetnek havonta alkalmazottiban nálunk.
2021. nov. 28. 20:02
 6/14 anonim ***** válasza:
Akkor marad a munkajogász. A cég meg lesz bajban. Úgyis szeretik az ilyen cégeket.
2021. nov. 28. 22:17
 7/14 anonim ***** válasza:

Biztos van keret, másképp minden nap ugyanannyit dolgoznál. Mennyit dolgozol egy hónapban összesen?

Amúgy ez alapján nem lehet eldönteni hogy ez jogszerű vagy sem. Látni kéne a szerződésedet, a tájékoztatót és a pontos beosztást.

2021. nov. 28. 22:34
 8/14 A kérdező kommentje:

Ennyi a beosztás: 24/48.

Úgy szól a szerződés, hogy 240 órát dolgozom havonta, ennyit fizetnek ki minden hónapban. Mivel nincs elég ember, velünk van pótolva az emberhiàny. Azt írtam alá, hogy minden hónapban 240 órát dolgozom, aminek a havi díja br. X forint.

Ha nincs túlóra minden hónapban 240-et is dolgozok, mert ettől többet nem érdemes, mert nem fizetik ki.

A munkaszerződés SEMMIT nem ír a túlóràról, arról meg pláne nem, hogy köteles vagyok INGYEN vállalni.

2021. nov. 29. 00:42
 9/14 anonim ***** válasza:

8: Ha nem fizetik ki, akkor törvény szerint le kellene, hogy csúsztathasd. Az semmiképp sem szabályszerű, hogy többet dolgozol, de fizetés és szabadság tekintetében minden úgy áll, mintha mindig csak a szerződésben meghatározott óraszámot nyomnád le.

Ez olyan dolog, ahol én most kezdtem, a szerződés szerint heti 35 órát dolgozom, havi meghatározott bruttó fizuval. Azt megmondták, hogy túlóra fizetés náluk nem működik, helyette csúsztatásos rendszer megy. Tehát ha egy héten többet dolgozom 35-nel, akkor vagy az lesz, hogy egy másikon kevesebbet fogok, vagy kiadják valamikor extra szabadnapként. A lényeg, hogy 4 hét alatt mindig csak 140 óra munkám lesz, így fogják kalkulálni.

2021. nov. 29. 07:34
 10/14 A kérdező kommentje:
Nem lehet lecsúsztatni, nincs extra szabadnap, és nem fizetik ki. Arra van fogva, hogy mivel készenléti szolgálatot írtunk alá, így be kell jönni helyettesíteni, és kész. Lehetőség sem lenne lecsúsztatni, mert ha én nem megyek be az egyik nap, akkor egy másik kolléga szív ugyanígy. Alkalmazottiban nálunk nem fizetik ki, ha valaki vállalkozóiban dolgozik annak kifizetik normálisan. (Vegyesen dolgozunk, mint alkalmazottak, és egyéni vállalkozók). Én azért nem leszek vállakozó, mert erre a kis időre én már nem akarom kiváltani.
2021. nov. 29. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!