Mit tennél, ha a főnököd megfenyegetne, hogy elbocsájt, ha nem oltatod be magadat koronavírus ellen?
#1: Az szinte ugyanaz.
Kérdező: kár volt ennyit fáradnod. Beoltatod magad vagy leszámolsz.
#4 elolvastam. Most olvasd el te!
Ha a foglalkoztatott a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem vette fel, a foglalkoztatott részére a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, kivéve, ha a foglalkoztatott a védőoltás felvétele alól a (4) bekezdés szerint mentesül.
A munkáltató – a foglalkoztatásra irányadó jogszabálytól eltérően – a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti, ha a fizetés nélküli szabadság (8) bekezdés szerinti elrendelésétől számítva egy év eltelt, és
a foglalkoztatott a védőoltás felvételét nem igazolta a munkáltató felé a (6) bekezdésben meghatározott módon, és
a foglalkoztatott az (5) bekezdés szerinti orvosi szakvéleményt nem mutatja be.
#7 akkor olvasd el te is!
Nem kötelezhető a védőoltás felvételére az a foglalkoztatott, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt az (5) bekezdés szerinti orvosi szakvélemény is alátámasztja.
Az orvosi szakvéleményt a foglalkoztatott kezdeményezésére a munkáltatója szerint illetékes foglalkozásegészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában a foglalkoztatott jogviszonyának keretében végzett tevékenységre való egészségi alkalmasságának elbírálására jogosult más orvos, ennek hiányában a foglalkoztatott háziorvosa adja ki.
Beoltattam magam, nem mintha azt gondolnám, hogy "csak ez véd meg a betegségtől és a haláltól", mert nem gondolom, hogy "megvéd", de talán csökkenti a veszélyét.
Ha viszont valamiért kifejezetten nem akarnám magam beoltatni, akkor a főnököm nyomására nem tenném. (Legfeljebb akkor, ha eddig csak azért nem oltattam volna, mert feleslegesnek tartanám.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!