Érdemes még próbálkoznom, vagy engedjem el az egészet?
Utolsó éves informatikus egyetemista vagyok. Ahhoz, hogy legyen diplomám, kéne szakmai gyakorlat. A probléma csak annyi, hogy én mind a 3 évemet az egyetemen végigcsaltam A-tól Z-ig, így hasznosítható tudással nem rendelkezem (mintha pont ugyanannyi tudásom lenne, mint 2018-ban, amikor jöttem egyetemre). Ezt gyakorlati állásinterjúkon mindig kiszűrik pár kérdéssel, természetesen jön az elutasítás következő héten, hogy találtak helyettem mást.
Nagyon nem megy az informatika egyáltalán, viszont nem akartam otthagyni az egyetemet, mert félévenként 200.000 forint a tandíj, amit ugye állami támogatottság miatt nem kellett fizetnem és ha otthagyom, akkor teljesen vissza kéne fizetnem (jelenleg így 1,2 millió forintot). Szóval hogy ezt elkerüljem, végigcsaltam az egyetemet. Mostmár jó lenne a diploma ha már ennyit végigszenvedtem, de a szakmai gyakorlati hely egyszerűen lehetetlenség.
Mindenhonnan elutasítanak (kivéve egy hely, de ott a fizetésem 90%-a elment volna az utazásra és mellé még oda-vissza 4 óra ingázás lett volna, amit nem bírtam volna, szóval onnan én léptem vissza). Szóval egyáltalán nem valószínű, hogy kelleni fogok bárhova is ami reális távban van.
Szerintetek engedjem el az egészet?
Végigcsaltad-elcseszted!
És nem véletlenül,hanem tudatosan cseszted el.
Ezt meg kell fizetned,ha már ennyi eszed volt.
Az egyetem adta tudás általában kevés, és nem feltétlenül piacképes. Sokan így kerülnek ki a képzésekről.
Ha esetleg érdekelnének alternatív ötletek a gyakra, tudok megoldásokat.
Az IT világában egyébként a puskási tudás, azaz gugli, kereső használata a tudás nagyrészét adja.
A fejlesztői munka nagyrésze abból áll.
Én is rengeteg, nem hasznos tárgyat elcsaltam. Inkább foglalkoztam helyette fontosabb témakörökkel, amivel el tudtam helyezkedni még diplomázás előtt.
Amúgy ma már semmit nem kell visszafizetni, ha otthagyod az egyetemet. Le lehet dolgozni, de továbbtanulás esetén azt sem kell.
Egyébként szerintem próbálkozz még, esetleg kevésbé “nívós” helyeken is. Nem tudom informatikai szakoknál mi a szokás, hogy mindenhol bevett dolog-e gyakorlati interjú stb., de én is úgy kerültem ki az egyetemről és talán mondhatom, hogy a barátaim 99%|a is, hogy semmit nem tudtunk a szakma gyakorlati oldaláról. Teljesen mást tanultunk, mint amit egyébként a munka során kell csinálni. Én végül továbbtanultam és nem mentem el főállásban dolgozni, de pl. az egyik barátnőm végigszenvedte a pénzügy-számvitel alapszakot (csomószor bukott, halasztott is, csúszott stb., az online alatt már inkább mással íratta meg a vizsgáját is és nehezen ment neki), nem volt korábbi szakmai tapasztalata, nyelveket sem beszél stb., de most mégis felvették főállásban a gyakorlati helyére. Igen, egy vidéki kis pályázatíró iroda, de van munkája, ott volt szakmai gyakorlaton (semmit nem kellett akkor csinálnia kb.) és most legalább elkezdték betanítani és csomó mindent tanult azóta. Szóval próbálkozni kell, hátha.
Néhány hónap alatt webes területen gyorsan lehet piacképes tudást szerezni. Udemy, Youtube a legjobb oktató. HTML, CSS, komolyabban ásd bele magad a Javascriptbe. Utána egy JS frameworkbe (React, Vue pl. esetleg Node backend).
Szánj rá intezíven napi 4-6-8 órában legalább fél évet a panaszkodás, kesergés helyett.
Én direkt a legközelebbi egyetemet választottam, ez se erős itt vidéken.
Az, hogy valaki 12-14 hétig bejárt előadásokra, utána pár hétig készült egy Java, C# vizsgára messze nem olyan tudás, amitől el kell ájulni, és ő egyből senior expert lett. Vagy egy komolyabb állásinterjún átmenne.
Nem írtál üzenetet, de felhívnám a figyelmedet szakmai gyakot tudsz egyéni vállakozóknál is csinálni (de egyetem függő elfogadják-e, vagy nézik-e a cégformát).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!