Diplomások, nem frusztráló számotokra, hogy egy szakmunkás többszörösét keresi, mint ti?
Nekem az a frusztráló, hogy a 21. Században még mindig itt tartunk, hogy aki melós az hülye, tanulatlan paraszt, keressen keveset, bezzeg a diplomás, aki biztosan nagyon okos és sokat dolgozik, kapjon sokat havonta...
Rossz ez a megközelítés, nagyon rossz.
(mondom ezt diplomáskent)
Alapvetően tud vazarni.
Nem azért mert én vagyok a köcsög beképzelt diplomás.
Hanem azért, mert elgondolkodtató, hogy olyan feladatköröm van, ahol mások munkájától függök, msok munkájáért felelek (építőipar) ehhez képest azt látom, hogy sok a kókler akik "kilóra" dolgoznak felveszik a pénzt és lelépnek. Más meg szív és javít utánuk.
De nem kell ehhez diplomás-nem diplomás ellentét sem.
Azt látom, hogy a szakmát végzett szakembekerek is frusztráltak, ha megtudják, hogy egy segédmunkás közel annyit keres mint ők és semmi tudás, semmi végzettség nincs mögötte, de még csak a munkájukra sem kell igényesnek lenni.
Ettől függetlenül nem vagyok "vakon" irigy.
Volt például egy osztálytársam, mindig ő volt lenézve, szegények voltak, apja alkoholista, majd meg is halt. Anyja is munkanélküli. A gyerek se volt túl eszes, de mellette nem is volt soha háttere sem. Ehhez képest azt látom, hogy most önálló kis vállalkozása van, felújításokat csinál és relatív boldog kis életet él. Ő rá például tök büszke vagyok így évek után is, hogy szó szerint a semmiből felépített egy normális életet családdal, feleséggel, gyerekel és ha nem is jómódban, de tisztességesen élnek.
Kereslet-kínálat. Mivel ismerem a hátterét, és ha akarnék tudnék rajta változtatni így nem zavar.
Egyébként miért kéne hogy zavarjon? Attól hogy valaki nem iskolázott, ugyanolyan értékes ember és nem feltétlen jelenti hogy kevesebb az esze. Pláne ha mondjuk egy villanyszerelőt hasonlítunk össze egy szabad bölcsészetissel...
Engem nem zavar, ha valaki jobban keres, az én pénzem attól nem lesz kevesebb. A legnagyobb baj, hogy ahogy alakul át a világ, egyre kevesebb munkásra és egyre kevesebb szellemi dolgozóra lesz szükség. Gépek fognak dolgozni helyettünk. De például már több éve az is megvalósult, hogy az átlag munkavállalóknak automatikusan megcsinálja az állam az adóbevallását, tehát máris kiesett egy munkakör.
A bolti pénztárosok is hamarosan szögre akaszthatják a munkaruhájukat, És hány olyan szakma van még, ami el fog tűnni, csak nincs annyira most sem szem előtt. Mindenesetre valakinek minél nagyobb a tudása, akár van róla papírja, akár nincs, a jövőben az fog jobban boldogulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!